31.8.11

Babeczki pomarańczowo-cytrynowe, cytrynowo-pomarańczowe

Z okazji ostatniego dnia wakacji :( upiekłam dla mojego synka i jego kolegów babeczki. Ciastka są słodkie, cytrusowe i bardzo lepkie. 



Piekarnik: 180 oC (z termoobiegiem)
Forma: do muffinków z 12 komorami, 12 papierowych papilotek 
Dwie miski: duża i średnia

Babeczki cytrynowo-pomarańczowe 

Składniki na 12 babeczek :
150 g cukru
1 cukier waniliowy
275 g mąki tortowej
1/2 łyżeczki sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy i cytryny
100 ml mleka
75 g masła (roztopionego i przestudzonego)
1 duże jajko
skórka otarta z 1 pomarańczy i ½ cytryny


Składniki na syrop:
1/3 szk. soku cytrynowo-pomarańczowego
1/3 szk. cukru

Przygotowanie ciasta: 
  1. W dużej misce połączyć i wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki.
  2. w drugiej, średniej misce połączyć wszystkie mokre składniki, jajko, otarte skórki - wymieszać. 
  3. Płyny wlać do miski z suchymi składnika i wymieszać tylko do połączenia się składników. 
  4. Łyżką nakładać ciasto do foremek wyłożonych papierowymi papilotkami (lub bezpośrednio do foremek sylikonowych). Ja napełniam foremki prawie do pełna wtedy babeczki wyrastają sporo ponad formę, ale można napełnić je do ¾ wysokości. 
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 min, po ok. 15 min pieczenia sprawdzić czy babeczki są upieczone, suchy patyczek*, jeśli są gotowe wyjąć jeśli nie piec do końca wyznaczonego czasu. 
  6. Studzić przez 10 min. w formie a później i studzić na kratce.
Przygotowanie syropu:
  1. W garnuszku zagotować sok cytrynowo-pomarańczowy z cukrem. 
  2. Gotować na małym ogniu i bez przykrycia ok. 15 min.
  3. Syrop powinien lekko zgęstnieć.
Ostudzone babeczki nakłuwamy patykiem do szaszłyków i nasączamy gorącym syropem.






26.8.11

Ciasto ze śliwkami



Ciasto ze śliwkami

Piekarnik: 180°C (z termoobiegiem)
Forma: okrągła 26 cm., spód wyłożony papierem do pieczenia, boki posmarowane masłem. 


Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka masła (200g)
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 duże jajka
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 cytryna (otarta skórka, 2 łyżki soku)
  • 1 kg. śliwek węgierek
Na lukier:
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny lub wody
Sposób przygotowania:

Nagrzać piekarnik do 180°C (z termoobiegiem).

Przygotowanie śliwek:

  1. Śliwki wypestkować, wymieszać ze skórką otartą z 1 cytryny i dwiema łyżkami cukru. Odstawić.
Przygotowanie ciasta:
  1. Wszystkie składniki ciasta umieścić w misie malaksera i zmiksować lub zagnieść do wymieszania składników. 
  2. Podzielić na dwie części, każdą z części zawinąć w folię spożywczą i na 15 min. włożyć do lodówki. 
  3. Wyjąć i rozwałkować na wielkość formy do pieczenia. 
  4. Dno formy wyłożyć  jednym plackiem ciasta, ułożyć na nim przygotowane śliwki a następnie przykryć kolejnym plackiem ciasta.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 min.
Przygotowanie lukru:
  1. Cukier puder mieszany z sokiem z cytryny lub wodą. 
  2. Jeśli lukier jest bardzo gęsty dodajemy jeszcze kilka kropli płynu. 
  3. Jeśli jest zbyt rzadki dosypujemy nieco cukru pudru.

Upieczone ciasto: ciepłe – polukrować
lub zimne - posypać cukrem pudrem








22.8.11


Ciasto kruche ze śliwkami


wszystkie składniki na ciasto powinny być zimne


Ciasto:

  • 150 g zimnego masła 
  • 300 g mąki pszennej 
  • 50 g cukru 
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki lodowatej wody
  • 1 kg śliwek.

Piekarnik: nagrzać do 180°C (z termoobiegiem)
Forma: okrągła 26 cm. 


Przygotowanie śliwek:
  1. Śliwki myjemy i usuwamy pestki
  2. Mieszamy z dwiema łyżkami cukru 
  3. Odstawiamy
Przygotowanie ciasta:
  1. Wszystkie składniki, umieszczamy w misce malaksera i miksujemy lub szybko siekamy nożem aby powstały grudki. 
  2. Z ciasta formujemy kulę, lekko spłaszczamy, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 min. 
  3. Wyjmujemy ciasto z lodówki, posypujemy blat mąką i wałkujemy na koło nieco większe niż forma do pieczenia. 
  4. Wylepiamy ciastem formę do pieczenia, 
  5. Ciasto nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 15 min. do momentu zrumienienia brzegów. 
  6. Wyjmujemy i na podpieczone ciasto wykładamy przygotowane wcześniej śliwki, posypujemy łyżką cukru.
  7. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy kolejne 20 min. 
  8. Wyjmujemy i studzimy. 
  9. Posypujemy cukrem pudrem 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...