28.10.11

Szarlotka z mąki razowej



Bardzo pyszna szarlotka z mąką pszenną razową. Obawiałam się czy to będzie dobry pomysł, bo do tej pory z mąki razowej piekłam tylko chleb. Okazało się, że ciasto było naprawdę pyszne kruche, ale i puszyste dzięki mące ziemniaczanej. Użyłam jabłek deserowych i dzięki nim szarlotka była delikatna i słodka. Jeśli wolicie użyć Szarej Renety czas pieczenia należy nieco wydłużyć .

Polecam, na jesienny podwieczorek ze szklanką mleka :)






Szarlotka

Składniki ciasta:

  • 150 g mąki pszennej razowej 
  • 70 g mąki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g cukru
  • 150 g masła schłodzonego 
  • 1 jajko 
  • białko do posmarowania ciasta 
Jabłka:
  • 1 kg jabłek deserowych lub szarej renety
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy 
  • ½ łyżeczki cynamonu 
  • skórka otartej z 1 cytryny
  • 1 garść rodzynek
  • 1 garść suszonej żurawiny
  • 1 garść orzechów włoskich 
Przygotowanie ciasta:

  1. Wszystkie składniki ciasta umieścić w misie malaksera i zmiksować do momentu połączenia się składników. Można również umieścić składniki na stolnicy i dokładnie posiekać nożem lub rozgnieść palcami. Powinna powstać masa dokładnie połączonych składników. Starajmy się nie zagniatać ciasta, bo w tedy po upieczeniu będzie twarde.
  2. Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą
  3. Umieścić w lodówce na ok. 40 min.
  4. Nagrzać piekarnik do 180 oC. 


Przygotowanie jabłek:

  1. Jabłka obrać ze skóry, pokroić w średniej grubości plastry.
  2. Wymieszać z cukrem, skórka z cytryny, cynamonem, rodzynkami i żurawiną. Odstawić.
  3. Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części, ok. 2/3 i 1/3. Mniejszą część ponownie włożyć zamrażalnika.
  4. Po wyjęciu z lodówki, 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim kwadratową foremką (u mnie 22 x 26 cm), spód nakłuć widelcem.
  5. Posmarować surowe ciasto białkiem.
  6. Wstawić do piekarnika na ok. 15 min. do czasu zrumienienia brzegów.
  7. Uwaga – surowe ciasto dzięki mące razowej jest dość ciemne, należy
  8. uważać, aby nie podpiekać go zbyt długo.
  9. Na podpieczony spód wyłożyć masę z jabłek, na wierzch zetrzeć pozostałą, 1/3 zamrożonego ciasta i posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
  10. Piec do czasu kiedy kruszonka nabierze ciemnego koloru ok. 25 - 30 min.
  11. Upieczoną szarlotkę wyjąć z piekarnika, ostudzić i posypać cukrem pudrem. 

Smacznego !!!



Upieczona szarlotka jest pachnąca i rumiana


Teraz można posypać ciasto ją cukrem pudrem 
















18.10.11

Kurczak w musztardowej glazurze

Super proste i łatwe danie a to czego nie zjemy pierwszego dnia, następnego po odgrzaniu jest chyba jeszcze smaczniejsze. Pewien znajomy powiedział mi kiedyś, że drób lubi być odgrzewany. Sprawdziłam to wiele razy. Miał rację!!! Polecam. 


Musztardowy kurczak

Piekarnik:180 oC (z termoobiegiem) 
Czas pieczenia: 60 min (po ok. 40 min przykryć folią aluminiową)  

Składniki:
1 kg kurczaka podzielonego na części (udka, piersi)

Składniki glazury:
1 łyżka ostrej czerwonej papryki
1 łyżka musztardy Dijone
1 łyżka gruboziarnistej musztardy francuskiej
4 ząbki czosnku (drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę)
4 łyżki oliwy
2 łyżeczki soli
pieprz

Sposób przygotowania: 
1.   Wszystkie składniki glazury mieszamy w dużym naczyniu, powinniśmy otrzymać gęstą pastę
2.   Umyte i osuszone kawałki kurczaka wkładamy do miski i mieszamy, aby dokładnie pokryły się pastą musztardową
3.   Pozostawiamy na min. 2 godz. w chłodnym miejscu, ja zostawiam zawsze na całą noc.
4.   Przekładamy do naczynia żaroodpornego lub na blachę, i pieczemy (ok. 60 min.)
5.   Jeśli obawiamy się przypalenia skórki kurczaka po ok. 40 min możemy przykryć mięso folią aluminiową. 

Jeśli użyliśmy tylko piersi kurczaka, dobrze jest dodać do pieczenia 3 łyżki masła, nie jest to konieczne w przypadku innych części kurczaka szczególnie tych ze skórą.

Do pieczenia możemy dodać również warzywa, grube plastry marchewki, ćwiartki czerwonej cebuli i ziemniaki pokrojone 
w dużą kostkę lub pomidorki koktajlowe. 
Dobry sposób dla zapracowanych bo otrzymamy ,,jednogarnkowe” bardzo aromatyczne danie.  
Piersi z kurczaka zawsze są nieco suche, moi Panowie bardzo to lubią ja jednak wolę ciemne mięso. 



5.10.11

Muffinki na dwa sposoby

Typowe muffiny, z cytrusową nutą i jagodami, drugie z Nutellą. Świetne na drugie śniadanie lub podwieczorek
Za Nigellą i Dorotus.



Muffiny z cytrynową nutą i jagodami

Piekarnik: 200 oC  (termoobieg) 


  •   60 g masła
  •   200 g mąki
  •   2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •   1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  •   150 g cukru
  •   1/4 łyżeczki soli
  •   sok i skórka otarta z 1 cytryny i pół pomarańczy
  •   110 ml pełnotłustego mleka
  •   1duże jajko lub 2 małe
  •   150 g jagód lub innych owoców (mogą być mrożone)
Sposób wykonania: 

  1. Masło roztopić, odstawić do ochłodzenia.
  2. W dużym naczyniu wymieszać mąkę, proszek, sodę, cukier, sól i skórkę z cytryny.
  3. Do naczynia z podziałką wlać sok wyciśnięty z cytryny i pomarańczy, następnie dopełnić mlekiem do 200 ml, dodać jajko i rozpuszczone masło, dokładnie wymieszać.
  4. Płyny wlać do suchych składników i wymieszać do połączenia się składników
  5. Na koniec dodać jagody (lub inne owoce) wymieszać
  6. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i napełnić je w 3/4 wysokości.
  7. Piec 20 minut w 200 oC.
  8. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić w formie na ok. 10min do przestygnięcia, dopiero po tym czasie wyjąć i studzić na kratce 


Przepis na muffiny z Nutellą już wkrótce. 




4.10.11

Łosoś w marynacie Pięć Smaków



Przepis jest bardzo prosty i szybki. Pochodzi z programu Jamiego Olivera ,,30 min Jamiego".





Łosoś w pięciu smakach
  • 500 g filetu z łososia ze skórą (bez łuski, dokładnie oczyszczonego)
  • 1 łyżeczka przyprawy chińskiej pięć smaków 
  • sól
  • pieprz 
  • 1 łyżka masła 
  • olej 

Przygotowanie:
  1. Filet z łososia myjemy, wycieramy
  2. Nacinamy od strony skóry na głębokość kilku milimetrów
  3. solimy, posypujemy pieprzem i przyprawą pięć smaków, lekko wklepujemy przyprawy z obu stron ryby 
  4. odstawiamy na 1h w chłodne miejsce (niekoniecznie)
  5. Rozgrzewamy na patelni olej i masło, smażymy łososia z dwóch stron przez ok. 15 min 



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...