29.3.12

Mazurek wielkanocny - cytrynowy

Przepis na mazurek wielkanocny, jest bardzo proste, chociaż kiedy zaczęłam spisywać poszczególne czynności, widzę że jest tego sporo:) To tradycyjna i stara receptura, moja Mama przygotowywała takie ciasto, kiedy byłam mała. Często mieszała cytrynę z pomarańczą a na wierzch wylewała domowy kajmak, to były prawdziwe pyszności! Ja również zrobię na Wielkanoc, kilka różnych mazurków wielkanocnych. Ten jest specjalnie dla mojego Męża, który uwielbia kruche ciasto z cytrynową polewą. 

Polecam. 





MAZUREK WIELKANOCNY - CYTRYNOWY

Składniki na 2 mazurki wielkanocne:

Kkruche spody (25x25 cm):
  • 200 g zimnego masła
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g cukru 
  • 6 łyżek lodowatej wody 
Nadzienie na mazurek:
  • 3 duże cytryny (wyszorowane i wyparzone) 
  • 1 1/4 szklanki cukru
Dekoracja mazurka:
  • 1 mała cytryna pokrojona w cieniutkie plasterki 
  • 1/2 szklanki cukru 
Sposób przygotowania mazurka wielkanocnego:
  1. Masło, mąki i cukier, umieścić w misie malaksera, siekając, stopniowo dodawać wodę. Ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat i uformować kulę, spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 min. Schłodzone ciasto wyjąć, podzielić na 2 części, rozwałkować. Formę wyłożoną papierem do pieczenia, wylepić ciastem, nakłuć widelcem. Wstawić do zamrażalnika na kolejne 30 min, lub na czas przygotowywania nadzienia. 
  2. Cytryny wyszorować, sparzyć wrzątkiem. Skórę zetrzeć na tarce (tylko żółta część), białą zdjąć i wyrzucić. Cytrynę pokroić na kawałki, usunąć pestki.
  3. Do misy malaksera włożyć cytrynę i skórkę, zmiksować. Włożyć do garnka, wsypać cukier. Zagotować, zmniejszyć ogień i na średnim, gotować przez ok. 30 min (bez przykrycia). Masa powinna zgęstnieć. 
  4. W drugim małym garnku umieszczamy, plasterki cytryny, zalewamy wodą (powinna lekko przykryć plastry) wsypujemy 1/2 szkl. cukru i na małym ogniu gotujemy ok.10 min. Odstawić do przestygnięcia.
  5. Zdjąć z ognia i pozostawić do przestygnięcia i stężenia.
  6. W między czasie, nagrać piekarnik do 180 oC. 
  7. Formę z ciastem, wstawić do gorącego piekarnika na ok. 20-25 min, do zbrązowienia. Upieczone studzić w formie, przez 10 min, następnie wyjąć. Oddzielić od papieru (zejdzie bez najmniejszego trudu) 
  8. Na przestudzony spód wyłożyć dżem cytrynowy. Udekorować plasterkami gotowanej cytryny i jeśli lubimy bardzo słodkie mazurki, lukrem.
Smacznego!










>> Mazurek wielkanocny - kajmakowy i krówkowy

>> Mazurek wielkanocny - orzechowy z bezami i daktylami

>> Mazurek wielkanocny - bakaliowy

>> Mazurek z mandarynek

>> Tarta z mascarpone i morelami







26.3.12

Makaron ze szpinakiem

Błyskawicznie, lekko i zielono, w sam raz na wiosenny obiad. 
Kiedy świeci słońce, ostatnią rzeczą na jaką mamy ochotę, jest stanie przy kuchni, a jeść przecież musimy, nawet w tak piękne wiosenne dni:) 
Spróbujcie, polecam gorąco!







Makaron ze szpinakiem

Składniki:
  • 500 g mrożonego lub świeżego szpinaku (waga po odparowaniu wody) 
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 5-6 łyżek dobrej jakości, oliwy z oliwek 
  • 2 dojrzałe pomidory
  • parmezan (opcjonalnie)
  • 500 gr ulubionego makaronu 
Sposób przygotowania:
  1. Mrożony szpinak włożyć do garnka i na średnim ogniu, odparować wodę. Świerzy, sparzyć wrzątkiem, odcisnąć, pokroić drobno. 
  2. Ugotować makaron 
  3. Na dużej patelni rozgrzać kilka łyżek oliwy (powinna być ciepła, nie gorąca), wrzucić czosnek przeciśnięty przez praskę i chwilę smażyć, do momentu kiedy poczujemy intensywny aromat. Od razu wrzucić szpinak i dokładnie wymieszać. Całość, smażyć na średnim ogniu, przez ok 7-8 min. 
  4. Dolać 6 łyżek wody z gotowania makaronu, doprawić solą i pieprzem, wymieszać i gotować jeszcze ok. 2 min. Powinien powstać gęsty, ale nie zbity sos. 
  5. Ugotowany makaron wrzucić na patelnię ze szpinakiem, wymieszać dokładnie. 
  6. Przełożyć na talerze, udekorować pokrojonym w kostkę pomidorem i (dla chętnych) posypać świeżo startym parmezanem. Podawać od razu.

Smacznego! 












24.3.12

Babka drożdżowa - cytrynowa na Wielkanoc

Może nie wygląda jak tradycyjna, wielkanocna babka,  zapewniam jednak, że smakuje wspaniale. Jest delikatnie cytrynowa, słodka i puszysta. Idealne ciasto na wielkanocny stół. 
Polecam. 



BABKA DROŻDŻOWA - CYTRYNOWA

Składniki:
  • 20 g świeżych drożdży 
  • 300 g mąki pszennej 
  • 180 g cukru
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka (3,2%)
  • 80 g masła (stopionego i przestudzonego)
  • 3 żółtka 
  • 1 jajko (M)
  • 4 łyżki soku i 2 łyżki skórki otartej z cytryny
  • kilka kropli aromatu waniliowego
Sposób przygotowania:

Zaczyn: 
  1. Z drożdży, ciepłego mleka, 3 łyżek mąki i 1 łyżki cukru, robimy zaczyn.
  2. W misie miksera łączymy wszystkie składniki, mieszamy dokładnie najlepiej rózgą. Miskę przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 10-15 min., w ciepłe i nie przewiewne miejsce.
  3.  Zaczyn jest gotowy, kiedy podwoi swoją objętość a na powierzchni, pojawią się bąbelki powietrza.
Przygotowanie ciasta:
  1. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy, mąkę, cukier, jajko, żółtka, sok i skórkę z cytryny, dokładnie mieszamy przy pomocy haka do wyrabiania ciasta, na końcu wlewamy rozpuszczone masło i dokładnie wyrabiamy ok. 5 min. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe i nie przewiewne miejsce na 1-1,5 h do min. do podwojenia objętości.
  2. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy.
  3. Przekładamy do formy posmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną, (u mnie, karbowanej keksowej). Odstawiamy na 30 min do wyrośnięcia. 
  4. Piekarnik nagrzewamy do 175 oC. 
  5. Wyrośnięte ciasto wstawiamy do gorącego piekarnika na ok. 30 min. Pieczemy do ,,suchego patyczka.
  6. Upieczone ciasto pozostawiamy w uchylonym piekarniku na  30 min. do przestygnięcia. 
  7. Wyjmujemy z formy, studzimy na kratce. 
  8. ,,Letnie'' ciasto, lukrujemy. 
Lukier cytrynowy:
  • 3 łyżki soku z cytryny łączymy z 7-8 łyżkami cukru pudru, mieszamy dokładnie. 
  1. Powinniśmy uzyskać biały, gęsty lukier. Jeśli uznamy, że masa jest zbyt rzadka należy dodać cukru pudru. 
  2. Lukrem, polewamy ciasto umieszczone na kratce. 
Smacznego:)








 

23.3.12

Wiosenna sałata z grillowanym ananasem i książka o grillowaniu







Kupiłam książkę o grillowaniu. Musiałam, więc od razu zajżeć do naszego schowka ogrodowego, gdzie jesienią złożyliśmy cały nasz ogrodowy dobytek. Wyciągnęłam skrzynki w których zaraz posadzę bratki, odkurzyłam meble na taras i z troską pochyliłam się nad naszym starym (11-letnim) grillem Weber-a. Staruszek wygląda żwawo, ale przecież mam tę książkę i bogate plany, a może przydałby mu się już młodszy pomocnik?:)))
Przeszukałam kilkanaście stron i znalazłam ,,GrillSklep'', miejsce gdzie oprócz rewelacyjnych grilli Weber-a, są jeszcze akcesoria i książki o grillowaniu. 
Weber-owi wierzę bez zastrzeżeń, jeśli ktoś wymyślił grill, który po 11 latach działa, to musi być dobry. Na początek kupiłam książkę ,,Grillowanie na węglu drzewnym", naprawdę super, krok po kroku opowiada o przygotowaniu grilla do pieczenia, jest pełna przepisów i porad. W tym sezonie to będzie moje główne źródło przepisów. Już dziś, wszystkich zapraszam.  
Jeśli chcielibyście ją kupić to szukajcie tutaj, klik:) 


Na początek, inspirowana książkowym przepisem, moja wersja sałaty z pysznym, grillowanym ananasem. 
Polecam:)





SAŁATA Z GRILLOWANYM ANANASEM

Składniki dla 2 osób:
  • 1 garść rukoli 
  • 1 garść roszponki 
  • 1 garść świeżych liści bazylii
  • 1 garść czerwonej sałaty dębowej 
  • 1/2 główki sałaty lodowej
  • 3 łyżki sosu musztardowego z tego przepisu 
  • 1/2 świeżego ananasa, pokrojonego w średniej grubości plastry 
Sposób przygotowania:
  1. Grilla lub patelnię grillową rozgrzewamy, lekko smarujemy oliwą z oliwek i na gorącą kładziemy plastry ananasa (jeśli używacie grilla, ananasa kładziemy w momencie kiedy węgiel się już żarzy, nigdy na pełny ogień). Pieczemy ananas po ok. 4 min na każdą ze stron, do momentu kiedy na owocu pojawią się ciemno brązowe paski od rusztu. 
  2. Upieczonego ananasa kroimy na mniejsze kawałki i łączymy z sałatą. Całość polewamy sosem, mieszamy delikatnie i podajemy. 
Znakomity dodatek do grillowanego kurczaka.


Smacznego!!!






 

21.3.12

Polędwiczki wieprzowe w rozmarynie

Polędwiczki wieprzowe w rozmarynie to absolutnie błyskawiczne danie. Czas przygotowania i smażenia, zajmie nie więcej niż 20 min. 
Polecam, jest naprawdę pyszne.





POLĘDWICZKI W ROZMARYNIE

Składniki dla 2 dorosłych osób:

  • 400 g polędwicy wieprzowej 
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki suszonego i 1 łyżka świeżego, posiekanego rozmarynu 
  • Pieprz
  • Sól
Sposób przygotowania:
  1. W szklanym naczyniu połączyć, oliwę z rozmarynem i pieprzem (solimy, dopiero na talerzu).
  2. Polędwicę oczyścić ze ścięgien, pokroić na ukośnie, 2 cm kawałki. Lekko rozklepać nożem. 
  3. Polędwicę dokładnie obtoczyć w marynacie, można pozostawić mięso na kilka godzin lub całą noc, ale nie jest to konieczne.
  4. Rozgrzewamy patelnię grillową. Na gorącą, kładziemy kawałki mięsa i smażyć po ok. 2 min z każdej strony (zbyt długo smażone polędwica, robi się twarda i niesmaczna). Podajemy od razu. 
Smacznego!





19.3.12

Wiosenne tarty ze szpinakiem

Kolejny szybki przepis na mini tarty. Można podawać je na zimno lub na ciepło, ze świeżą sałatą i lekkim sosem. Zdrowy i pyszny lunch lub podwieczorek, który można zabrać do szkoły czy pracy. 
Polecam. 





TARTY SZPINAKOWE


Składniki na 7 foremek (12 cm.)
  • 250 g mąki pszennej 
  • 125 g masła 
  • Sól 
  • Pieprz 
  • 3-4 łyżki lodowatej wody 
  • 1 białko (do posmarowania ciasta) 
Sposób przygotowania ciasta kruchego:
  1. Wszystkie składniki siekamy nożem lub za pomocą malaksera do połączenia się składników. 
  2. Wykładamy ciasto na lekko oprószony mąką blat, formujemy kulę, spłaszczamy, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min. 
  3. Piekarnik nagrzewamy do 180 oC.
  4. Następnie wykładamy ciasto na lekko oprószony mąką blat, wałkujemy dość cienki placek, wycinamy kółka i wylepiamy foremki. Nakłuwamy dno widelcem, smarujemy białkiem i wstawimy do gorącego piekarnika na ok. 12 min., do lekkiego zrumienienia brzegów. 
Szpinakowe nadzienie:
  • 800 g mrożonych liści szpinaku (oczywiście mogą być również świeże) 
  • 250 g sera ricotta 
  • 200 ml. śmietany kremówki (30%)
  • 2 jajka (L)
  • Sól
  • Pieprz 
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 
Sposób przygotowania:
  1. Szpinak rozmrażamy na sicie lub zamrożony wkładamy do garnka i na sporym ogniu podgrzewamy tak długo aż cała woda odparuje. Odstawiamy do wystygnięcia (można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce).
  2. W dużym naczyniu łączymy, śmietanę, jajka, sól, pieprz, gałkę muszkatołową na koniec dodajemy i dokładnie mieszamy z serem ricotta. 
  3. Szpinak dodajemy do masy śmietanowej i dokładnie mieszamy. 
  4. Powstałą masą szpinakową napełniamy foremki z kruchego ciasta. Wstawiamy do gorącego (175 oC) piekarnika na 25-30 min, do lekkiego zrumienienia. Upieczone tarty studzimy w foremkach przez 10 min, następnie wyjmujemy i studzimy na kratce lub podajemy ciepłe. 
Do tych tart znakomicie pasuje sałata z rukoli z sosem francuskim. 

Smacznego!
















Miesiąc z Quiche Zielono mi...

17.3.12

Ciasto bananowe z duszonymi jabłkami

Idealne ciasto na śniadanie. 
Tym razem do ciasta, dodałam duszone jabłka, których zwykle używam do szarlotki. 
Jeśli nie macie akurat takich jabłek, można przygotować je bardzo szybko.  

Polecam.




CHLEBEK BANANOWY 

Składniki:
  • 3 duże, bardzo dojrzałe banany
  • 175 g mąki pszennej
  • 160 g cukru
  • 2 średnie jajka (M)
  • 75 g masła (stopionego)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki prażonych jabłek 
  • Skórka otarta z 1 małej lub 1/2 dużej cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny 
Sposób przygotowania:
  1. Piekarnik nagrzewamy do 175 oC. Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia. 
  2. Łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem, mieszamy. 
  3. Banany rozgniatamy (najlepiej widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków), dodajemy jabłka, jajka, skórkę i sok z cytryny, mieszamy, aż składniki dokładnie się połączą. Następnie wsypujemy mąkę i ponownie dokładnie mieszamy. 
  4. Ciasto przelewamy do formy, wstawiamy do gorącego piekarnika, pieczemy ok. 50 min, do ,,suchego patyczka". 
  5. Studzimy w formie przez 20 min, następnie wyjmujemy i studzimy na kratce. 
Duszone jabłka:
  • 2-3 jabłka średniej wielkości (np Kortlandy)
  • 1 łyżka cukru 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  1. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na niewielkie kawałki. 
  2. Wkładamy do garnuszka, dodajemy cukier, cynamon i wodę. Kiedy całość się zagotuje, zmniejszamy ogień, przykrywamy. 
  3. Dusimy ok. 10 min. Jabłka powinny całkowicie się rozgotować. 


Ciasto bananowe można podać na podwieczorek, deser lub na śniadanie. Idealnie pasuje do niego szklanka mleka. 

Smacznego!














16.3.12

Kurczak pieczony z porem i zielonym groszkiem

Takiego kurczaka, można podać jedynie z sałatą lub surówką. Jest bardzo sycący i wystarczy za całe danie. 
Dzięki papryczce chili jest to potrawa zdecydowanie dla dorosłych, jeśli chcielibyście podać ją dzieciom, zrezygnujcie z chili na rzecz łagodnej papryki w proszku. 

Polecam. 



KURCZAK PIECZONY

Składniki:
  • 6 ćwiartek kurczaka
  • 150 g wędzonego boczku
  • 1 duży por
  • 4 pałki selera naciowego
  • 400 g mrożonego groszku 
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonego estragonu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 papryczki chili 
  • 3/4 litra rosołu warzywnego
  • Sól
  • Pieprz 
Sposób przygotowania:
  1. W dużej misce łączymy: oliwę, sól, pieprz, czosnek przeciśnięty przez praskę, estragon, papryczki chili drobno pokrojone (bez pestek). Wszystkie składniki mieszamy, wkładamy kurczaka i dokładnie pokrywamy marynatą. Odstawiamy na 2-3h, można na całą noc. 
  2. Piekarnik nagrzewamy do 180 oC.
  3. Selera naciowego i pora kroimy na ukośne kawałki, średniej grubości. 
  4. Boczek kroimy w grubą kostkę. 
  5. Na dużej patelni podsmażamy boczek, aby wytopić tłuszcz. Zdejmujemy z patelni boczek i odstawiamy. Na tłuszcz wkładamy kawałki kurczaka, skórą do góry. Smażymy do zrumienienia skóry. Następnie przekładamy do dużego żaroodpornego naczynia. Po obsmażeniu ostatniego kawałka, na wierzch wykładamy, boczek, pora, selera i wlewamy rosół. Wstawimy do gorącego piekarnika. 
  6. Pieczemy ok. 30 min, po tym czasie na wierzch wykładamy mrożony groszek, pieczemy kolejne 30 min
Kurczaka podajemy z pieczonymi ziemniakami lub świeżą bagietką. 

Smacznego!










Co z tym kurczakiem?
 


15.3.12

Biszkopty kokosowo-cytrynowe

Lekkie i bardzo smaczne, małe biszkopty. Pyszne na ciepło. Przechowywane w szczelnym pojemniku, nawet kilka dni zachowują świeżość. Polecam! 




BISZKOPTY KOKOSOWO-CYTRYNOWE


Składniki:

  • 120 g masła, roztopionego i ostudzonego
  • 3 duże jajka (L)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki wiórków kokosowych
  • skórka otarta z jednej i sok z połowy cytryny 

Sposób przygotowania:
  1. Piekarnik nagrzewamy do 180 oC. Formę do babeczek, smarujemy masłem i posypujemy mąką. 
  2. Jajka i cukier umieszczamy w misie miksera i na szybkich obrotach miksujemy do czasy kiedy powstanie jasna i puszysta masa (6-7 min). 
  3. Następnie do masy wlewamy masło, skórkę i sok z cytryny, miksujemy.
  4. Na koniec wsypujemy mąki i wiórki kokosowe, dokładnie mieszamy do połączenia składników. 
  5. Ciastem napełniamy foremki do 3/4 wysokości, w czasie pieczenia urosną. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 12 min., do suchego patyczka*
  6. Upieczone ciastka studzimy przez 10 min w formie, następnie wyjmujemy i studzimy na kratce.
Można polukrować lub posypać cukrem pudrem, ale i bez tego są pyszne i słodkie. 


Smacznego!









Zimowe urodziny Owocowe ciasta zimowe

13.3.12

Tort bezowy dla Krystyny

Krystyna to moja Mama, dzisiaj obchodzi imieniny. Tort jest właśnie dla Niej:)

Słodkiego dnia!!! 






Tort bezowy

Składniki:
  • 5 białek w temperaturze pokojowej (najlepiej wyjęte z lodówki, noc wcześniej)
  • 260 g cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 
  • 300 ml. zimnej śmietany kremówki (36%)
  • 6 czubatych łyżek cukru pudru 
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki dżemu (najlepiej kwaskowego) 
Przygotowanie bezowych blatów:
  1. Piekarnik nagrzać do 110 oC. z termoobiegiem.
  2. W naczyniu łączymy cukier z mąką ziemniaczaną 
  3. W misie miksera umieszczamy białka i ubijamy końcówką do białek. Pod koniec miksowania dodajemy po 1 łyżce cukru z mąką, cały czas miksujemy. Na sam koniec wlewamy sok z cytryny, miksujemy jeszcze chwilę. Piana z białek powinna być szklista i zwarta. W chwili wyjmowania końcówki do ubijania, powinniśmy czuć lekki opór piany. 
  4. Na papierze do pieczenia rysujemy kółka (u mnie 2 x 24 cm.), rozprowadzamy na nich pianę. 
  5. Wstawiamy do gorącego piekarnika na 90 min. Jeśli mamy dwie blachy z bezą, najlepiej jedną umieścić na najniższym  a drugą na jednym z najwyższych poziomów piekarnika. Przy włączonym termoobiegu obydwie wyschną równomiernie. 
  6. Po upływie czasu pieczenia, wyłączamy grzanie, uchylamy lekko drzwiczki piekarnika i pozostawiamy bezy na całą noc. 
  7. Rano, wyjmujemy i delikatnie zdejmujemy papier. 

Przygotowanie tortu:
  1. W szklanym naczyniu zaparzyć mocną kawę (kawę rozpuścić w łyżce wrzątku). Ostudzić. 
  2. Ze śmietany kremówki, cukru i cukru waniliowego ubijamy bitą śmietanę. Wlewamy zimną kawę i dokładnie mieszamy, najlepiej szpatułką. 
  3. Na jednym z bezowych blatów układamy ,,kleksy" z dżemu. Następnie wykładamy całą bitą śmietanę, przykrywamy drugim blatem, posypujemy mieloną kawą. Ozdabiamy owocami. 
Przechowujemy w lodówce. Kroimy, bardzo ostrym nożem. 

Smacznego!














Trochę weekendu w środku tygodniaZimowe urodziny Wielkanocne Smaki 2

12.3.12

Babeczki pomarańczowo-mandarynkowe

Przepyszne babeczki pomarańczowo-mandarynkowe, na ciepło po prostu cudo!!! Dzieci powinny być zachwycone, moje było:) 
Lekko zmodyfikowałam przepis, który znalazłam u Domi .
Polecam!!!


Babeczki pomarańczowo-mandarynkowe

Składniki na 18 babeczek:
  • 260g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki  proszku do pieczenia
  • 1 średnia pomarańcza
  • 2 duże mandarynki
  • 170g cukru kryształu
  • 2 jajka
  • 130g miękkiego masła
  • kilka kropli olejku pomarańczowego
  • szczypta soli
Sposób przygotowania:
  1. Pomarańczę i mandarynki bardzo dokładnie myjemy, najlepiej sparzyć wrzątkiem. Skórkę ścieramy na średnich oczkach tarki, białą część usuwamy i wyrzucamy. Owoce miksujemy lub bardzo drobno siekamy, powinniśmy otrzymać gęstą pulpę owocową.
  2. Piekarnik nagrzewamy do 175 oC. Formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami, formę sylikonową lekko smarujemy masłem.
  3. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i solą, przesiewamy.
  4. W misie miksera, łączymy jajka z cukrem i ucieramy na jasną puszystą masę. Następnie cały czas miksując dodajemy partiami masło ( mogą zrobić się grudni, ale to nie przeszkadza). Następnie zmniejszamy obroty miksera i wlewamy zmiksowane owoce z olejkiem pomarańczowym, miksujemy jeszcze chwilę. 
  5. Przesianą mąkę wsypujemy do masy owocowo-maślanej i mieszamy do połączenia się składników. 
  6. Ciastem napełniamy przygotowane formy i wstawimy do gorącego piekarnika na 15 min. Pieczemy do suchego patyczka. 
  7. Wyjmujemy i studzimy w formie, na kratce . 
Można polukrować czy posypać cukrem pudrem, ale i bez tego są pyszne. 
Smacznego!








Owocowe ciasta zimowe

10.3.12

Drożdżówki z cytrynowym serem


Pachnące cytryną i pomarańczą drożdżówki. Piekłam je w 12 cm. foremkach do mini tart, wyszły wielkie z dużą ilością sera, idealne na śniadanie. 
Polecam. 



DROŻDŻÓWKI Z SEREM

Składniki na 7 szt.:
Ciasto drożdżowe
  • 300 g mąki pszennej
  • 20 g drożdży świeżych
  • 150 g cukru
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka 
  • 80 g masła roztopionego i przestudzonego 
  • 4 żółtka
  • 1 cukier waniliowy 
Masa serowa
  • 400 g sera białego (tłustego)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 żółtko
  • Skórka otarta z 1 cytryny 
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 
Sposób przygotowania:
Zaczyn:
Z drożdży, ciepłego mleka, 3 łyżek mąki i 1 łyżki cukru, robimy zaczyn.
W misie miksera łączymy wszystkie składniki, mieszamy dokładnie, najlepiej rózgą. Misę przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 15 min., w ciepłe i nie przewiewne miejsce. Zaczyn jest gotowy, kiedy zacznie bulgotać, czyli na powierzchni pojawią się bąbelki powietrza. 
  1. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostałą mąkę, cukier, cukier waniliowy, żółtka na koniec wlewamy rozpuszczone i przestudzone masło, wyrabiamy za pomocą haka do wyrabiania ciasta. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-1,5 h., do co najmniej podwojenia objętości. 
  2. Ser wkładamy do dużej miski i rozgniatamy dokładnie np. za pomocą tłuczka do ziemniaków. Dodajemy cukier, żółtko, drobno posiekaną skórkę pomarańczową i połowę skórki cytrynowej. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy.
  3. Foremki smarujemy masłem i posypujemy mąką. 
  4. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy, dodajemy pozostałą, połowę otartej skórki cytrynowej, dalej wyrabiamy na wolnych obrotach miksera, przez ok. 5 min. 
  5. Ciasto dzielimy na 6 części i przekładamy do foremek, odstawiamy do ponownego rośnięcia na ok. 30 min. 
  6. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 170 oC. 
  7. Na wyrośnięte ciasto kładziemy po łyżce sera, wstawiamy do gorącego piekarnika na 20-25 min. 
  8. Upieczone drożdżówki studzimy w foremkach na kratce. 
  9. Lekko ciepłe wyjmujemy z foremek i lukrujemy. 
Smacznego!






Owocowe ciasta zimowe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...