27.7.12

Tort bezowo-pomarańczowy z malinami

To ostatnio nasz ulubiony deser, lekki i pyszny, z pomarańczową bezą i bitą śmietaną, z delikatnie kwaśnymi malinami. Zostawiam go dla Was wszystkich i uciekam na upragnione wakacje. 
Dwa tygodnie spędzimy nad kapryśnym, ale ukochanym, polskim morzem. 

Do zobaczenia:) 



Tort bezowy z malinami


Składniki:

  • 6 białek w temperaturze pokojowej (najlepiej wyjęte z lodówki, noc wcześniej)
  • 260 g cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 cukier waniliowy
  • Skórka otarta z 1 pomarańczy

Bita śmietana:

  • 300 ml. zimnej śmietany kremówki (36%)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • Skórka otarta z 1 pomarańczy
  • ¾ szklanki cukru pudru

Przybranie:

  • 150 g malin
  • listki mięty 

Przygotowanie bezowych blatów:
  1. Piekarnik nagrzać do 120 oC. z termoobiegiem.
  2. Łączymy cukier z mąką ziemniaczaną. 1 łyżeczkę mąki odkładamy do obtoczenia skórki z 1 pomarańczy (skórkę z drugiej zużyjemy do bitej śmietany)
  3. W misie miksera umieszczamy białka i ubijamy. Pod koniec miksowania dodajemy po 1 łyżce cukru z mąką, cały czas miksując. Na koniec wrzucamy skórkę obtoczoną w mące i wlewamy sok z cytryny, miksujemy jeszcze chwilę. Piana z białek powinna być szklista i zwarta. W chwili wyjmowania końcówki do ubijania, powinna stawiać leciusieńki opór.
  4. Na papierze do pieczenia rysujemy kółka (u mnie 2 x 24 cm.), rozprowadzamy na nich pianę.
  5. Wstawiamy do gorącego piekarnika na 90 min. Jeśli mamy dwie blachy z bezą, najlepiej jedną umieścić na najniższym a drugą na jednym z najwyższych poziomów piekarnika, przy włączonym termoobiegu obydwie wyschną równomiernie.
  6. Po upływie czasu pieczenia, wyłączamy grzanie, uchylamy lekko drzwiczki piekarnika i pozostawiamy bezy na całą noc do całkowitego wyschnięcia.
  7. Rano, bezy wyjmujemy i delikatnie oddzielamy papier.
Pomarańczowa bita śmietana:
  1. 15 min przed przygotowaniem bitej śmietany, dobrze jest wstawić kremówkę do zamrażalnika, aby była bardzo zimna.
  2. W misie miksera ubijać kremówkę.
  3. Kiedy zacznie się ubijać, w trzech częściach dodać cukier, dokładnie zmiksować po każdym dodaniu.
  4. Pod koniec ubijania dodać skórkę pomarańczową obtoczoną w mące ziemniaczanej.
Przygotować tort:
  1. Na jeden z krążków bezowych wyłożyć bitą śmietanę, poukładać maliny i przykryć drugim krążkiem.
  2. Udekorować malinami i świeżymi listkami mięty.
  3. Przed podaniem, dobrze jest wstawić tort na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!!!











W malinowym raju

25.7.12

Sałatka z rukoli, arbuza i fety

Bardzo lekka i prawdziwie letnia sałatka. Pomysł zaczerpnęłam z KS i delikatnie zmodyfikowałam. 
Polecam, wszak zbliżają się do nas kolejne fale upałów:)



Sałatka z arbuzem i fetą

Składniki:
  • Arbuz
  • Rukola
  • 1 czerwona cebula
  • 1 opakowanie sera feta
  • Czarne oliwki pokrojone w plasterki
  • Kilka listków świeżej mięty
Sposób przygotowania:
  1. Arbuza pokroić w średniej wielkości kostkę, usunąć pestki, schłodzić.
  2. Oliwki pokroić na pół, fetę w kostkę.
  3. Cebulę pokroić na cieniusieńkie plasterki.
  4. Na dużym półmisku ułożyć rukolę, polać *sosem miodowym i wymieszać. Następnie na wierzchu ułożyć cebulę, arbuza i fetę, posypać porwanymi listkami mięty. 
  5. Natychmiast podawać, aby rukola nie zwiędła.
*Sos miodowy:
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek extra virgi
  • 2 łyżki soku z cytryny lub limonki
  • 1,5 łyżki miodu
  • 1/2 ząbka czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • Sól morska
  • Pieprz
  1. Wszystkie składniki umieścić w małym słoiczku, zakryć i energicznie potrząsając dokładnie wymieszać. 
Smacznego!





23.7.12

Ciasto z malinami i porzeczkami

Błyskawiczne ciasto, które pozwoli nam zagospodarować niezjedzone i lekko już ,,zmęczone" owoce. 
Polecam!


Ciasto owocowe z malinami i porzeczkami 


Składniki:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
  • 100 g masła 
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 jajko (L) 
  • ½ szklanki jogurtu 
  • 1 szklanki mąki pszennej 
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 cukier waniliowy 
  • 200 g malin 
  • 100 g czerwonych porzeczek 

Sposób przygotowania:

  1. Formę 20 cm, posmarować roztopionym masłem i wysypać tartą bułką. 
  2. Piekarnik rozgrzać do 175 oC. 
  3. Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek budyniowy i proszek do pieczenia połączyć, przesiać. 
  4. Masło i cukier zmiksować na lekką, puszystą masę. 
  5. Cały czas miksując wbić jajko. 
  6. Następnie, (miksując) dodawać suche składniki, na przemian z jogurtem. Miksować tylko do połączenia składników. 
  7. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, na wierzch wyłożyć owoce. 
  8. Wstawić do gorącego piekarnika na ok. 45-50 min, piec do suchego patyczka. 
Upieczone ciasto można posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Smacznego!









19.7.12

Łosoś z ostrymi warzywami

Kolejny przepis na szybkie danie z łososia. Ostre warzywa świetnie pasują do delikatnej ryby, ale można podawać je również  z innymi dodatkami, lub jako niezależne danie

Polecam:) 






Łosoś z warzywami 

Składniki na 2 osoby:
  • 300 g świeżego łososia 
  • 1 bakłażan 
  • 2 średnie marchewki 
  • 1 puszka całych pomidorów w sosie 
  • 1 ząbek czosnku (rozgnieciony)
  • 2 cebule (czerwona i biała)
  • 1/4 łyżeczki suszonych płatków chili 
  • Sól i pieprz 
  • Oliwa
  • 1 łyżka masła 
Sposób przygotowania:
  1. Warzywa umyć, marchewkę i cebule obrać, pokroić na średniej wielkości kawałki. 
  2. Bakłażana pokroić w grubą kostkę, posolić, odstawić na min. 30 min. Następnie odcisnąć przed smażeniem. 
  3. W garnku rozgrzać 2-3 łyżki oliwy, wrzucić przyprawy i czosnek, chwilę smażyć aż poczujemy intensywny zapach. Wrzucić cebulę, zamieszać, chwilę smażyć. Następnie dodać marchewkę, zamieszać i smażyć ok 5 min. 
  4. W osobnym garnku lub na patelni, rozgrzać 4 łyżki oleju i obsmażyć odciśniętego bakłażana (4-5 min), mieszać. 
  5. Bakłażana przełożyć do garnka z cebulą, zamieszać i dusić, pod przykryciem, na średnim ogniu ok. 10 min. 
  6. Następnie dodać pomidory z puszki (całe pomidory, rozgnieść w rękach), dokładnie zamieszać, przykryć i dusić ok. 10 min. Od czasu do czasu sprawdzać czy marchewka i bakłażan zmiękły (warzywa powinny być miękkie, ale nie rozgotowane). 
Przygotowanie łososia;
  1. Rybę umyć, zdjąć skórę, podzielić na dwa kawałki. 
  2. Doprawić solą i pieprzem z dwóch stron. 
  3. Na patelni rozgrzać masło i 1 łyżkę oliwy. 
  4. Smażyć pod przykryciem, na średnim ogniu, po 3-5 min z każdej strony. 
Warzywa wyłożyć na talerz, na wierzch położyć kawałek łososia, przybrać listkami bazylii. Podawać na gorąco.

Smacznego!









17.7.12

Tarta z łososiem i szpinakiem

U nas była daniem głównym na kolacji zorganizowanej dla naszych Najbliższych. 

Jeśli lubicie łososia, gorąco polecam:) 




Tarta z łososiem i szpinakiem
Kruche ciasto na formę 22 cm:
  • 130 g mąki pszennej 
  • 80 g masła, zimnego 
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko (M)
  • 2 łyżki lodowatej wody 
Farsz:
  • 250 g smażonego łososia (bez skóry) 
  • 180 ml śmietany kremówki (30%) 
  • 2 jajka 
  • 500 g mrożonego szpinaku siekanego (waga przed rozmrożeniem) 
  • 200 g sera gorgonzola 
  • Kilka pomidorów koktajlowych 
  • ½ pęczka koperku 
  • Sól i pieprz 
Kruche ciasto:
  1. Wszystkie składniki włożyć do malaksera i posiekać, wodę wlać pod koniec siekania. 
  2. Ciasto wyjąć na blat, rozwałkować, wylepić formę, widelcem ponakłuwać spód. Wstawić do zamrażalnika na min. 1h. 
  3. Piekarnik rozgrzać do 180oC. 
  4. Piec ciasto ok. 20 min do zrumienienia brzegów. 
  5. Wyjąć, przed nałożeniem farszu delikatnie ostudzić. 
Farsz:
  1. Szpinak rozmrozić na sicie, można pozostawić na kilka godzin lub na całą noc. Odcisnąć dokładnie wodę. 
  2. Śmietanę wymieszać z jajkiem. Dodać szpinak, sól i pieprz, dokładnie wymieszać. 
  3. Gorgonzolę pokroić w kostkę. 
  4. Łososia pokroić w kostkę. 
  5. Koperek posiekać. 
Przygotowanie tarty

  1. Na podpieczone ciasto wyłożyć 2-3 łyżki masy szpinakowej, następnie równomiernie rozłożyć kawałki łososia i gorgonzoli, przykryć pozostałą masą, na wierzchu ułożyć pomidorki koktajlowe. 
  2. Piec w gorącym, piekarniku (180 oC) przez ok. 30 min. 
Wyjąć upieczoną tartę i pozostawić na ok. 10-15 min, zanim zaczniemy ją kroić.
Podawać na ciepło z sałatą.


Smacznego!


13.7.12

Tort z truskawkami


Oczywiście pracy jest przy nim sporo, ale przecież taki tort robimy na specjalną okazje, a te nie zdarzają się codziennie. Ja upiekłam ten tort na zakończenie roku szkolnego mojego synka. To już taka nasza, klasowa tradycja.

Polecam.







Tort z truskawkami 
Biszkopt
  • 7 jajek (żółtka i białka osobno) 
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 cukier waniliowy 
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej 
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 
  • Skórka otarta z 1 cytryny 
Nasączenie
  • Sok z 1,5 cytryny 
  • 3/4 szklanki wody 
  • 2 łyżki brązowego cukru 
  1. Wszystkie składniki łączymy, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia cukru. 
Przełożenie:
  • 300 ml. śmietany kremówki (36%) (bardzo zimnej) 
  • 250 g serka mascarpone 
  • 3/4 szklanki cukru pudru 
  • ok.1 szklanki kwaśnego dżemu (np. z czarnych porzeczek) 
  • ok. 400 g truskawek, malin lub jagód 
  • 200 g mielonych herbatników lub migdałów w płatkach (do ozdobienia brzegów tortu) 
  • Wiórki z czekolady (białej lub gorzkiej) 
Sposób przygotowania:
  1. Piekarnik nagrzewamy do 175 oC . 
  2. Tortownicę o wymiarach 26 cm, lub formę prostokątną 23 x 33 cm wykładamy papierem do pieczenia, tylko dno, boków niczym nie smarujemy. 
  3. Mąki łączymy, przesiewamy. Dodajemy skórkę pomarańczową, dokładnie mieszamy. 
  4. Z białek ubijamy pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy. 
  5. Do sztywnej piany, nadal ubijając dodajemy po jednym żółtka. Miksujemy tylko do połączenia się składników. 
  6. Do masy z białek i żółtek, wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki, (można zrobić to również na najwolniejszych obrotach miksera, ale zdecydowanie polecam delikatne, mieszanie ręczne) 
  7. Masę przekładamy do formy. 
  8. Wstawiamy do gorącego piekarnika na 30-40 min (pieczemy do suchego patyczka) 
  9. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i od razu upuszczamy tortownicę z ciastem na blat z wys. ok. 30 cm. Ponownie wkładamy do piekarnika, pozostawiamy uchylone drzwiczki i tak studzimy. 
  10. Po całkowitym wystudzeniu, wyjmujemy z formy. 
  11. Dzielimy na 2 lub 3 blaty za pomocą bardzo ostrego noża, (biszkopt powinien być całkowicie wystudzony, wówczas łatwiej się go kroi).
Przygotowanie kremu:
  1. Śmietanę kremówkę miksujemy, pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier puder miksujemy do czasu, kiedy śmietana będzie sztywna a na powierzchni będą pozostawały ślady po końcówce miksującej.
  2. Mascarpone miksujemy, aby stało się luźniejsze,
  3. Partiami dodajemy bitą śmietanę, po każdym dodaniu delikatnie, ale dokładnie mieszamy, aby nie tworzyły się grudki.
  4. To etap, kiedy możemy dodać do kremu np. skórkę otartą z cytrusów, kilka łyżek soku lub drobno pokrojone owoce, nie jest to konieczne, ale urozmaici krem.
  5. Kiedy połączymy już całość, krem przechowujemy w lodówce do czasu przygotowania tortu.
Przygotowanie tortu:
  1. Górną część biszkoptu kładziemy na samym dole (teraz będzie podstawą tortu). 
  2. Spód, będzie stanowić prosty i równy, wierzch ciasta. 
  3. Każdą z części nasączamy ponczem cytrynowym (od strony przecięcia). 
  4. Smarujemy ½ dżemu a następnie nakładamy 1/3 kremu, posypujemy owocami i przykrywamy ciastem (stroną bez nasączenia). 
  5. Na kolejnym kawałku ponownie rozsmarowujemy ½ dżemu i 1/3 kremu, możemy posypać owocami. 
  6. Ostatnia, wierzchnia, warstwa to skód biszkoptu, możemy posmarować ją również odrobiną dżemu, ale nie jest to konieczne, wykładamy pozostały krem i rozsmarowujemy po całym torcie, również na bokach. 
Zdobienie:
  1. Boki posypujemy zmiksowanymi biszkoptami lub lekko, podrumienionymi płatkami migdałów. 
  2. Na wierzchu układamy całe owoce i posypujemy płatkami czekolady, lub cukrem pudrem. 
Oczywiście zdobienie tortu, zależy od Waszych upodobań.

Smacznego!










12.7.12

Drożdżówki z malinami - wspólne pieczenie

Te drożdżówki to moja propozycja do akcji ,,Wspólne pieczenie drożdżówek", którą zorganizowały, Jaśmina z bloga ,,Jaśmina w kuchni, ..." i Ervisha z bloga ,,Magiczny kociołek"


Polecam:) 







Drożdżówki z malinami
Składaniki na 12 drożdżówek:

  • 20 gr drożdży świeżych 
  • 200 ml mleka (3,2%)
  • 60 g masła rozpuszczonego i przestudzonego
  • 200 g cukru
  • 2 duże jajka (L)
  • 360 g maki pszennej
Nadzienie
  • 200 gr. malin
  • 12 łyżeczek cukru brązowego (opcjonalnie) 
Lukier
  • 10 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki soku z pomarańczy lub cytryny 
Sposób przygotowania:
Z drożdży ½ szklanki mleka i 2 łyżek cukru, przygotować zaczyn. Wszystkie składniki wymieszać, przykryć ściereczką, odstawić na 10 min. do wyrośnięcia.
  1. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. 
  2. W misie miksera w umieścić pozostałą mąkę, cukier, mleko, jajka i wlać wyrośnięty zaczyn.
  3. Na średnich obrotach miksera, wyrabiać ciasto (płaską końcówką) na koniec wlać masło, wyrobić. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godz. Do wyrastania. 
  4. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypany mąką blat i jeśli jest bardzo klejące dodać ok. 1/3 do ½ szklanki mąki, ciasto powinno być miękkie i elastyczne. 
  5. Ciasto podzielić na 12 kawałków. Z każdego kawałka ciasta formować najpierw placek, układać na nim 3-4 maliny, można posypać łyżeczką brązowego cukru, zlepić i uformować kulkę. 
  6. Układać na przygotowanej blasze, łączeniem do dołu, zachować odstępy. 
  7. Blachę przykryć, odstawić do wyrastania na ok. 30-40 min (zależy od temperatury pomieszczenia) 
  8. Piekarnik rozgrzać do 170 oC. 
  9. Drożdżówki przed pieczeniem posmarować (delikatnie przy pomocy pędzla) jajkiem ,,rozkłóconym” z odrobiną mleka. 
  10. Blachę z drożdżówkami wstawić do gorącego piekarnika na 15-20 min. Po upieczeniu powinny być rumiane i okrągłe. 
  11. Wyjąć przełożyć na kratkę do ostygnięcia. 
  12. Zimne polukrować.

Lukier
  1. Cukier puder połączyć z 2 łyżkami soku, dokładnie rozmieszać. Jeśli uznamy, że lukier jest zbyt gęsty dodać kolejną łyżkę soku. Lukrujemy lekko ciepłe lub zimne już drożdżówki. 
Smacznego!








10.7.12

Grillowana pierś z kurczaka na ostro

Lato to dla wielu z nas, czas kiedy dokładniej niż zwykle liczymy kalorie. Ten kurczak nie dostarczy ich wiele. Podany z sałatą, lub warzywami gotowanymi na parze, będzie pysznym i lekkim daniem na lunch lub obiad. 

Polecam:) 



Kurczak z grilla

Składniki dla 2 osób:
  • 1 pierś z kurczaka bez skóry
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 garść świeżych listków bazylii drobno posiekanych
  • 1 duży ząbek czosnku, pokrojony na cieniutkie płatki
  • 2 szczypty płatków chili lub jedna, mała, sucha, papryczka roztarta w palcach (razem z pestkami) 
  • Skórka otarta z 1/2 cytryny 
  • Sól i pieprz 
  • Kilka gałązek pomidorków koktajlowych
Sposób przygotowania:
  1. Pierś umyć, dokładnie oczyścić z tłuszczu. Przekroić na pół, odciąć polędwiczki.
  2. Mięso położyć na desce, przykryć kawałkiem folii spożywczej i rozbić cienko.
  3. Polędwiczki rozbić bardzo delikatnie.
  4. W szklanym naczyniu połączyć oliwę z przyprawami i dokładnie wymieszać. 
  5. Mięso obtoczyć w marynacie, przykryć folią i odstawić na min. 30 min, lub na całą noc.
  6. Rozgrzać grill lub patelnię grillową.
  7. Mięso wyjąć z marynaty, wyłowić wszystkie przyprawy i położyć na mięso.
  8. Piersi układać na grillu i piec po kilka minut z każdej strony. 
  9. Gałązki pomidorów koktajlowych położyć na ruszcie pod koniec pieczenia mięsa, pozostawić bez obracania.
Można podać na gorąco ze świeżą bagietką. 




Letni lunch do pracy:
Wystarczy mix sałat z sosem z musztardy Dijon, kurczak pokrojony w cienkie plastry i Lekki lunch gotowy:) 

Sos z musztardą Dijon:
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek 
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Sól i pieprz 
  • Kilka kropli przyprawy ,,Maggi" (uwierzcie, robi różnicę)
  1. Do słoiczka wlać wszystkie składniki sosu, zakręcić i energicznie potrząsać. 
  2. Sos jest gotowy, możemy zużyć go od razu lub przechowywać w lodówce do 3 dni.
Smacznego!






7.7.12

Babeczki z jagodami i czereśniami


Szybkie i bardzo smaczne babeczki. Delikatne i bardzo puszyste, dzieci będą zachwycone:) 

Polecam.



Babeczki z owocami

Składniki na ok. 16 babeczek:
  • 150 g bardzo miękkiego masła 
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 jajka (L) w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1/4 mąki ziemniaczanej 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 1/2 szklanki mleka (3,2%)
  • 100 g jagód, borówek lub malin
  • 10 czereśni z ogonkami 

Sposób przygotowania:

Czereśnie myjemy, pozostawiamy ogonki, drylujemy. Najłatwiej jest przeciąć czereśnię od dołu na krzyż, palcami wyjąć pestkę (załóżcie rękawice kuchenne, sok bardzo barwi skórę).
Piekarnik nagrzewamy do 160 oC, formę do muffinków wykładamy papierowymi papilotkami, silikonowe foremka smarujemy roztopionym masłem.
  1. W misie miksera umieszczamy masło i cukier, miksujemy na wysokich obrotach na jasną, puszystą masę.
  2. Ciągle miksując podajemy po jednym jajku, dokładnie miksując przed dodaniem następnego. 
  3. Mąki, proszek i sodę łączymy, przesiewamy.
  4. Zmniejszamy obroty miksera do najwolniejszych i na przemian dodajemy 2 łyżki mąki i część mleka, miksujemy tylko do połączenia się składników. 
  5. W każdej foremce kładziemy 1 czereśnię, ogonkiem do góry, zalewamy ciastem.
  6. Jagody kładziemy na wierzchu każdej z foremek, 1 łyżeczka powinna wystarczyć.
  7. Babeczki wstawiamy do gorącego piekarnika na ok. 20 min, pieczemy do suchego patyczka.
  8. Wyjmujemy i studzimy w formie na kratce przez 10 min, następnie delikatnie wyjmujemy i pozostawiamy na kratce do całkowitego wystygnięcia.
  9. Lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!











Festiwal Cupcakes 2012



6.7.12

Sałata z polędwicą w rozmarynie

Temperatury, które panują od kilku dni zupełnie nie nastrajają do jedzenia, a już tym bardziej do gotowania, czy pieczenia. Skoro jednak musimy jeść, robię szybkie i lekkie przekąski, które pozwalają zachować siły a przy okazji pozbyć się kilku zbędnych kilogramów. Sałat z dodatkiem polędwicy wieprzowej z rozmarynem do takich dań należy. 





Sałata z polędwicą 

Składniki dla 2 osób:

  • 400 g polędwicy wieprzowej
  • 1 duża garść świeżego rozmarynu
  • 1/2 ząbka czosnku 
  • Sól i pieprz 
  • 5-6 łyżek oliwy z oliwek 
  • 2 szklanki rukoli
  • 2 szklanki świeżego szpinaku 
  • 2 szklanki roszponki
  • 1/2 szklanki listków bazylii 
  • 1/2 główki sałaty lodowej lub rzymskiej 
Sos z musztardą Dijon:
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek 
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Sól i pieprz 

  1. Kilka kropli przyprawy ,,Maggi" (uwierzcie, robi różnicę)
  2. Do słoiczka wlać wszystkie składniki sosu, zakręcić i energicznie potrząsać. 
  3. Sos jest gotowy, możemy zużyć go od razu lub przechowywać w lodówce do 3 dni.

Sposób przygotowania:
  1. Polędwicę umyć, osuszyć, oczyścić z włókien i tłuszczu. 
  2. Pokroić na średniej grubości plastry.
  3. Rozmaryn i czosnek dokładnie posiekać.
  4. W szklanym naczyniu przygotować marynatę: wymieszać oliwę, rozmaryn, czosnek, sól i pieprz, dokładnie wymieszać. 
  5. Polędwicę dokładnie obtoczyć w marynacie tak, aby każdy kawałek mięsa był dokładnie pokryty rozmarynem. 
  6. Można pozostawić na całą noc w lodówce lub smażyć od razu. 
  7. Smażymy na rozgrzanej patelni kilka minut z każdej strony w zależności od tego jak wysmażone mięso lubimy. Nie smażcie jednak zbyt długo, bo polędwica stwardnieje i będzie niesmaczna. Najlepiej zdejmijcie jeden kawałek z patelni, przekrójcie i sprawdźcie czy mięso jest już w środku usmażone. 
  8. Natychmiast zdjąć z patelni i trzymać w ciele, do momentu przygotowania sałaty
Sałata:
  1. Wszystkie sałaty i bazylię połączyć w dużym naczyniu, wlać sos i dokładnie wymieszać. 
  2. Od razu rozłożyć na talerze a na wierzchu położyć gorące polędwiczki
  3. Podawać natychmiast. 
Smacznego!






3.7.12

Łosoś smażony na maśle z sosem szczypiorkowym

Jesteśmy głodni i to natychmiast!!!! Okazało się, że nawet smutek rodziców, którzy wysłali swojego maluszka na obóz Ju-Jitsu przegrywa z głodem. Kiedy autokar z dziećmi zniknął nam z oczu pomyślałam, że przez najbliższe dwa tygodnie niczego nie przełknę, ze smutku i tęsknoty. Po ok. 6 godz. okazało się jednak, że smutek i tęsknota to jedno a głód to całkiem inne uczucie. Nie mieliśmy czasu na skomplikowaną obróbkę łososia, więc po prostu  usmażyłam go na maśle. Zabrakło mi koperku do sosu, więc użyłam drobnego szczypiorku. Wszystko było pyszne. Polecam jeśli musicie zjeść coś w ekspresowym tempie:) 



Łosoś smażony na maśle

Składniki:
  • 400 g filetu z łososia 
  • Sól
  • Pieprz 
  • 1 łyżka ostrej papryki w proszku 
  • 2 łyżki masła 
  • 2 łyżeczki oliwy 
Sposób przygotowania:
  1. Bardzo ostrym nożem do filetowania odcinamy skórę od ryby.
  2. Łososia myjemy, wycieramy do sucha.
  3. Dzielimy na dwie części (lub więcej)
  4. Na dużej patelni rozgrzewamy masło z oliwą. 
  5. Rybę posypujemy z jednej strony solą, pieprzem i ostrą papryką.
  6. Przyprawioną stroną kładziemy na tłuszcz, przyprawiamy drugą stronę. Przykrywamy i smażymy do momentu kiedy filet (w miejscu przekrojenia) zrobi się jasny. Przekładamy na drugą stronę, zmniejszamy ogień i pod przykryciem, smażymy jeszcze ok. 5-8 min. 
  7. Podajemy na gorąco z dodatkiem sosu majonezowo-koperkowego (u mnie majonezowo-szczypiorkowy:)
Sos majonezowy
  • 200 ml. śmietany (12%) lub jogurtu greckiego 
  • 2 łyżki majonezu (u mnie Kielecki)
  • 1 łyżeczka musztardy Dijone 
  • 1 łyżeczka soku z cytryny 
  • Sól i pieprz 
  • 1/2 dużego pęczka koperku lub szczypiorku drobno posiekanego 
Sposób przygotowania:
  1. Wszystkie składniki sosu łączymy w szklanym naczyniu, dokładnie mieszamy. 
Gotowe!
Znakomity dodatek do łososia lub pieczonych ziemniaków. 

Smacznego !!!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...