26.9.12

Muffiny ze śliwkami i kawą

Nareszcie przypłynęły do mnie zamówione miesiąc temu książki. Jedna z nich to wydana kilka lat temu, książka Marthy Stewart ,,Baking Handbook''. To właśnie z niej pochodzi przepis na dzisiejszy wypiek. Muffiny są dość tradycyjnie ciężkawe i wilgotne, dwie zjadłam dzisiaj na lunch i przyznaję, że to zdecydowanie wystarczy. Kolejne zachowałam na jutrzejsze śniadanie. Polecam :) 




Muffiny

Składniki:
  • 1/2 szklanki masła (roztopionego i przestudzonego)
  • 1 szklanka cukru (można dać trochę więcej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżka mielonej kawy (naturalnej nie rozpuszczanej)
  • 1 cukier waniliowy lub łyżka esencji waniliowej
  • 1 szklanka mleka 
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 jajka (L) w temperaturze pokojowej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/5 łyżeczki świeżo zmielonej gałki muszkatołowej (można pominąć) 
  • 300 g śliwek (pokrojonych w drobną kostkę) 
Sposób przygotowania:
  1. Piekarnik nagrzać do 180 oC. Formę do muffinów posmarować masłem i wysypać kaszą manną lub wyłożyć papierowymi papilotkami. 
  2. W 1 misce wymieszać wszystkie suche składniki, wymieszać.
  3. W 2 misce wymieszać wszystkie płynne składniki, wymieszać. 
  4. Pokroić śliwki, odstawić. 
  5. Zawartość obu misek, 1 i 2, połączyć, wymieszać tylko do chwili, kiedy składniki się połączą. 
  6. Ciastem napełnić formę do muffinów (12 szt.), na wierzch każdej muffinki położyć pokrojone śliwki. 
  7. Wstawić do piekarnika na 16 - 18 min. 
  8. Studzić na kuchennej kratce. 

Smacznego!













22.9.12

Drożdzowe ze śliwkami

Ciasto na weekendowe śniadanie, słodkie i delikatne. Polecam:)




Drożdżowe ze śliwkami

Składniki:

  • 25 g świeżych drożdży 
  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 200 g cukru
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka (3,2%)
  • 85 g masła (stopionego i przestudzonego)
  • 3 żółtka 
  • 1 jajko (M)
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • Skórka otarta z 1 dużej cytryny
  • kilka kropli aromatu waniliowego
  • 500 g śliwek węgierek (przepołowionych, bez pestek)
Przygotowanie zaczynu drożdżowego: 
  1. W misie miksera łączymy: drożdże, ciepłe mleko, 3 łyżki mąki i 1 łyżkę cukru, mieszamy dokładnie (najlepiej rózgą). Miskę przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 10-15 min., w ciepłe i nieprzewiewne miejsce.
  2. Zaczyn jest gotowy, kiedy podwoi swoją objętość a na powierzchni, pojawią się bąbelki powietrza.
Przygotowanie ciasta:
  1. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostałą mąkę, cukier, jajko, żółtka, sok i skórkę z cytryny, dokładnie mieszamy przy pomocy haka do wyrabiania ciasta, pod koniec wlewamy rozpuszczone masło i dokładnie wyrabiamy jeszcze ok. 5 min. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  2. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy mikserem.
  3. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (30 x 30 cm). Na wierzchu, ścisło, jedna obok drugiej, układamy połówki śliwek.  Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy na min. 30 min do ponownego wyrośnięcia. 
  4. Piekarnik nagrzewamy do 150 oC z termoobiegiem. 
  5. Ciasto wstawiamy do gorącego piekarnika, pozostawiamy uchylone drzwiczki i tak pieczemy przez 20 min. Następnie zamykamy drzwiczki piekarnika i przez kolejne 20-25 min pieczemy ciasto, do ,,suchego patyczka.
  6. Upieczone pozostawiamy w wyłączonym, uchylonym piekarniku na  ok. 30 min. do przestygnięcia. 
  7. Wyjmujemy z formy, studzimy na kratce. 
Letnie ciasto można polukrować lub posypać cukrem pudrem. 

Smacznego!











18.9.12

Pstrągi pieczone

Uwielbiam ryby, przypominają mi wakacje nad morzem i na Mazurach.  Nie łatwo jest dostać naprawdę świeże ryby, ale kiedy tylko trafię na takie, natychmiast kupuję. Dzisiaj pstrągi w delikatnie maślano-winnym sosie. Bardzo proste i szybkie  do przygotowania. Idealne na obiad. Polecam:)







Pstrąg pieczony

Składniki:
  • 2 pstrągi (oczyszczone z łusek i wypatroszone)
  • 4 duże gałązki świeżego rozmarynu
  • 4 gałązki natki pietruszki
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki masła
  • ¼ szklanki białego wytrawnego wina
  • Sól morska i świeżo mielony czarny pieprz
  • Oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
  1. Piekarnik nagrzać do 180 OC.
  2. Ryby umyć i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem.
  3. Cytrynę sparzyć i wyszorować, podzielić na 8 części.
  4. W naczyniu żaroodpornym umieścić ryby, do środka każdej włożyć po jednej gałązce rozmarynu, natki pietruszki i cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Skropić oliwą, na każdej rybie położyć łyżkę masła.
  5. Przykryć papierem do pieczenia i wstawić do gorącego piekarnika.
  6. Piec ok. 30 min, w trakcie pieczenia wlać białe wino. 10 min przed końcem pieczenia zdjąć przykrycie.
Ryby można podać z sałatą i ciepłym pieczywem czosnkowym.

Smacznego !



15.9.12

Ciasto ze śliwkami - najprostsze






Sobotni deser jest prosty i pyszny. W całym domu pachnie wanilią i pieczonymi śliwkami:) Pogoda jesienna, ciasto też z lekką nutą jesieni. 
Polecam, miłego dnia!




Ciasto ze śliwkami węgierkami

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • 85 g miękkiego masła 
  • 85 g drobnego cukru 
  • 2 jajka (XL) 
  • 100 g mąki pszennej 
  • 30 g mąki ziemniaczanej 
  • Skórka otarta z 1/2 cytryny 
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego 
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 cukier waniliowy
  • 300 g śliwek węgierek
Sposób przygotowania:
1.   Śliwki umyć, przekroić na pół, usunąć pestki.
2.   Formę do ciasta (18 cm) smarujemy masłem i posypujemy kaszą manną. 
3.   Piekarnik nagrzewamy do 175 oC. 
4.   W misie miksera umieszczamy masło i cukier, miksujemy, powinna powstać jasna, lekka masa. Następnie dodajemy ocet i skórkę z cytryny. 
5.   Cały czas miksując dodajemy po jednym jajku. 
6.   Mąki łączymy z proszkiem do pieczenia. Przesiewamy. 
7.   Mąkę dodajemy do masy maślanej i mieszamy na najniższych obrotach miksera (lub ręcznie) chwilę, tylko do połączenia się składników. 
8.   Ciasto przekładamy do formy, na wierzchu układamy śliwki, maksymalnie ścisło – ciasto urośnie. 
9.   Formę wstawiamy do piekarnika na 25 - 30 min., pieczemy do suchego patyczka.
Ciasto studzimy w formie na kratce ok. 20 min, następnie wyjmujemy z formy, lukrujemy.


Smacznego!









11.9.12

Apfelstrudel


Tradycyjny Apfelstrudel, różni się nieco od tego który upiekłam, mam jednak nadzieję, że jest równie pyszny jak ten. 
Bardzo łatwy do upieczenia, nie musicie wcale martwić się tym, że boki ciasta w trakcie wałkowania zaczynają się kruszyć, po upieczeniu nie ma to żadnego znaczenia, nie wpływa też na urodę strudla. 
Przepis znaleziony u Liski, zmodyfikowany.

Gorąco polecam:)





Strudel z jabłkami 

Składniki:

Ciasto:
  • 100 g zimnego masła
  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 120 g cukru
  • 1 jajko (L)
  • 2 łyżki mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • skórka otarta z ½ pomarańczy
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Jabłka:
  • 850 g jabłek (po obraniu i usunięciu gniazd)
  • 3 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • Skórka otarta z ½ pomarańczy
  • Cynamon
  • ½ szklanki bułki tartej
Sposób przygotowania:
  1. Składniki przygotowane na ciasto wyłożyć na blat i zagnieść z nich gładkie ciasto, zagniatać tak długo aż cała mąka zostanie wchłonięta. Odłożyć na bok na czas przygotowania jabłek.
  2. Piekarnik rozgrzać do 175 oC.
  3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  4. Jabłka obrać, przekroić na połowę i usunąć gniazda nasienne. 
  5. Posiekać w cienkie półplasterki. 
  6. Do dużej miski włożyć, posiekane jabłka, cukier, skórkę z pomarańczy i cukier waniliowy, delikatnie wymieszać. Odstawić. 
  7. Ciasto rozwałkować cienko (ale nie bardzo cieniutko, w trakcie wałkowania, podsypywać lekko mąką, może się kruszyć)
  8. Nawiną ciasto na wałek i delikatnie przenieść na blachę, na środek wyłożyć jabłka. Brzegi ciasta zlepić, braki uzupełnić pokruszonymi kawałkami. 
  9. Posmarować ,,rozkłóconym" jajkiem, wierzch posypać cynamonem. 
  10. Wstawić do gorącego piekarnika na ok 40 min. 
  11. Upieczony strudel studzić na blasze. 
  12. Zimny, posypać cukrem pudrem.

Smacznego!











7.9.12

Sałatka ziemniaczana

Kupiłam dzisiaj na bazarze piękne ziemniaki, od razu nabrałam wielkiej ochoty na sałatkę ziemniaczaną. Jest prosta i bardzo szybka w przygotowaniu. 

Polecam.



Sałatka ziemniaczana

Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 duża cebula czerwona 
  • 1 duże jabłko
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu greckiego 
  • 1/2 ząbka czosnku
  • Sól morska 
  • Pieprz 
Przygotowanie:
  1. Ziemniaki obrać. Ugotować w osolonej wodzie, powinny być delikatnie twardsze niż na obiad (nie rozgotowane). Dokładnie odcedzić, odstawić do przestygnięcia.
  2. Cebulę pokroić w drobną kostkę, posolić, odstawić na 10 min, odcisnąć sok (ułożyć na ręczniku papierowym i wycisnąć).
  3. Jabłko obrać, usunąć gniazda, pokroić w małą kostkę .
  4. Ziemniaki pokroić w średnią kostkę (1,5 cm)
  5. W szklanym naczyniu połączyć majonez, jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać, oprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. 
  6. W dużej misce połączyć ziemniaki, jabłka, cebulę i drobno posiekaną natkę pietruszki, delikatnie wymieszać. Dodać sos i ponownie dokładnie, ale delikatnie wymieszać. 
  7. Sałatka jest gotowa.

Świetny dodatek do grillowanych mięs. 


Smacznego!










4.9.12

Mini serniczki z musem malinowym

Pyszne mini serniczki. Po nocy spędzonej w lodówce, są nawet lepsze niż wczoraj, niestety zostały już tylko trzy, reszta została zjedzona wieczorek, kiedy zastanawialiśmy się, jak je ulepszyć? 

Przepis znalazłam u Doroty i trochę go zmodyfikowałam:)

Polecam!



Mini serniczki z musem malinowym

Mas serowa 
  • 500 g sera tłustego (sernikowy, dwukrotnie mielony)
  • 120 g mleka słodkiego skondensowanego
  • 1 jajko (M)
  • 2 łyżki cukru 
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka kaszy manny 
Mus malinowy
  • 120 g malin (świeżych lub mrożonych)
  • 1 łyżka brązowego cukru
Sposób przygotowania:
  1. Wszystkie składniki sernika umieścić w dużej misce i dokładnie wymieszać łyżką lub szpatułką. Odstawiać.
  2. Owoce umieścić w garnuszku, dodać cukier i doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia i wystudzić. 
  3. Zimne owoce zmiksować a następnie przetrzeć przez sito, pestki wyrzucić. 
  4. Piekarnik rozgrzać do 150 oC. 
  5. Formę do muffinków wyłożyć papilotkami. Masę serową rozdzielić między 12 foremek. Na wierz każdej serowej babeczki położyć łyżeczkę musu malinowego. Delikatnie połączyć ser z musem końcem łyżeczki. 
  6. Wstawić formę do nagrzanego piekarnika, na dnie umieścić żaroodporne naczynie z wodą. Piec serniczki ok 30 min. 
  7. Studzić w uchylonym piekarniku (naczynie z wodą zabrać). 
  8. Przed podaniem przez kilka godzin schłodzić w lodówce, ale i bez tego są pyszne. 

Smacznego!






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...