28.10.12

Tort czekoladowo-kawowy mus


Pyszny i elegancki deser. Mus zrobiony z gorzkiej czekolady a biszkopt nasączony wiśniówką, to idealne połączenie. 
Polecam!



Tort

Składniki:
  • 3 jajka (białka i żółtka osobno) 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej i kakao (pół na pół) 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania:

Biszkopt czekoladowy:

  1. Tortownicę 18 cm, papierem do pieczenia wykładamy jedynie dno (nie smarujemy boków).
  2. Piekarnik rozgrzewamy do 175 oC.
  3. Z białek ubijamy pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier i ekstrakt z wanilii. 
  4. Nadal ubijając dodajemy po jednym żółtka. 
  5. Mąki łączymy z kakao, przesiewamy. Wsypujemy do masy z białek i żółtek, delikatnie mieszamy. 
  6. Masę przekładamy do tortownicy . 
  7. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 35 min. 
  8. Natychmiast wyjmujemy z piekarnika, biszkopt w formie upuszczamy na blat z ok. 60 cm. 
  9. Następnie ponownie wstawimy do piekarnika, uchylamy drzwiczki i tak pozostawiamy na ok. 30 min. Następnie wyjmujemy i studzimy na kuchennej kratce. Zimne ciasto wyjmujemy z formy. 
  10. Do tortu będziemy potrzebować równego kawałka biszkoptu z odciętym wierzchem. 
  11. Zimny biszkopt układamy na tależu, zakładamy na niego rozpiętą obręcz tortownicy, z dwóch kawałków papieru do pieczenia robimy wysoki (wychodzący ponad obręcz) kołnierz. Zapinamy obręcz. Odstawiamy. 
Wierzch można bardzo dokładnie wysuszyć i zachować na przyszłość. 
Zrobimy z niego (po pokruszeniu i dodaniu roztopionego masła) dno sernika czekoladowego. 

Czekoladowo-kawowy mus

  • 100 g masła 
  • 100 g czekolady gorzkiej (70%) 
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku 
  • 3 duże jajka ekologiczne (L) 
  • 1 łyżka kawy mielonej 
  • ¾ szklanki cukru pudru 
  • skórka otarta z jednej cytryny 
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego 
  1. Jajka wyszorować, sparzyć wżątkiem (to ważne bo musu nie pieczemy). Oddzielić żółtka od białek 
  2. W szklanym naczyniu umieścić masło i połamaną na kawałeczki czekoladę, rozpuścić (można w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej), przestudzić. Dodać żółtka i ponownie dokładnie wymieszać, aby powstała aksamitna masa. Odstawić. 
  3. Z białek ubić sztywną pianę, dodać cukier i ubijać jeszcze przez ok. 5 min. Powinniśmy otrzymać bardzo sztywną, lśniącą pianę, która przy wyjmowaniu mieszadła będzie stawiała lekki opór (dokładnie jak na bezę). 
  4. W czasie ubijania białek, rozpuszczamy żelatynę w 1-2 łykach ciepłej wody, dokładnie mieszamy. Żelatyna powinna być zimna, ale nie stężała. 
  5. Teraz do czekolady wlewamy żelatynę, skórkę cytrynową i łyżkę mielonej kawy, dokładnie mieszamy. 
  6. Masę czekoladową delikatnie łączymy z pianą, mieszamy tylko do połączenia się składników. 
  7. Mus wykładamy na przygotowany wcześniej biszkopt w ,,kołnierzu“ z papieru do pieczenia. Tort wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej jednak pozostawić go w zimnie na całą noc. 
  8. Kroimy nożem zanurzonym we wrzątku. 
  9. Biszkopt przed nałożeniem musu, można posmarować konfiturą z wiśni wymieszaną z 2 łyżkami wiśniówki. 

Smacznego!



















Kawa... i co i dalej?

20.10.12

Sernik z białą czekoladą i pomarańczą


Kiedy ludzie dookoła dają nam w kość i z niedowierzaniem wspominamy wydarzenia dnia poprzedniego, trzeba jakoś dodać sobie otuchy. Pomysłem na taki dzień ,,po", jest ten sernik. Pachnie wanilią i pomarańczą, sprawia, że dom napełnia się atmosferą spokoju. 
Polecam go wszystkim, którzy potrzebują ,,polepszacza" humoru i tym, którzy z nastrojem nie mają najmniejszych problemów. 
Miłego weekendu, na szczęście mamy przed sobą zupełnie NOWY tydzień:)


Sernik z białą czekoladą i skórką pomarańczową

Masa serowa:
  • 500 kg. twarogu dwukrotnie mielonego tłustego
  • 3 jajka (białka i żółtka osobno)
  • 3/4 szklanki drobnego cukru 
  • 1 cukier waniliowy
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 1 łyżka kaszy manny 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 35 g masła roztopionego i przestudzonego 
  • 100 g białej czekolady (rozpuszczonej z 2 łyżkami mleka)
Spód: 
  • 100 g zmielonych herbatników
  • 35 g masła roztopionego 
  • skórka otarta z ½ pomarańczy
Sposób przygotowania:
  1. Piekarnik nagrzany do 175 oC (grzałki góra-dół).
  2. Małą, okrągłą tortownicę 18 - 20 cm, smarujemy masłem i posypujemy kaszą manną. 
  3. Zmielone ciastka łączymy z roztopionym masłem i skórką otartą z 1/2 pomarańczy, dokładnie mieszamy. Masą wylepiamy dno tortownicy (20 cm).
  4. Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą jasną masę, dodajemy cukier waniliowy i drobno startą skórkę z pomarańczy, miksujemy krótko. Do masy dodajemy ser i rozpuszczoną czekoladę, mieszamy na wolnych obrotach miksera tylko do połączenia się składników. Następnie wsypujemy kaszę i mąkę ziemniaczaną, ponownie, krótko mieszamy. 
  5. Z białek ubijamy sztywną pianę, pod koniec dodajemy łyżkę cukru, miksujemy dokładnie jeszcze kilka minut.  
  6. Masę serową łączymy z pianą z białek (piana do masy, nie odwrotnie), dokładnie mieszamy (ja robię to na najwolniejszych obrotach miksera). 
  7. Sernik wykładamy na przygotowany spód i pieczemy, 15 min w temp. 175 oC, następnie zmniejszamy temperaturę do 120 oC i pieczemy jeszcze 55 - 60 min.
Sernik studzimy w uchylonym wyłączonym piekarniku, następnie pozostawiamy na noc w chłodnym miejscu. 
Jeśli nie mamy czasu na całonocne chłodzenie, wstawmy przynajmniej zimny sernik na kilka godzin do lodówki, żeby dokładnie stężał.

Smacznego!

16.10.12

Zrazy staropolskie - wołowe zawijane


Zrobiło się zimno i bardzo jesiennie, chociaż słońce wciąż pięknie świeci, wiemy że z każdym dniem będzie coraz zimniej. Postanowiłam ten jesienny sezon zainaugurować zrazami zawijanymi, podanymi z kaszą gryczaną. Kiedy jedliśmy je na obiad, perspektywa nadchodzącej zimy nie wydawała się już taka straszna:) 

Polecam!



Zrazy 

Składniki:
  • 2 kg udźca wołowego
  • 3 duże ogórki kiszone
  • 200g słoniny pokrojonej w bardzo cienkie plasterki
  • Sól morska
  • Pieprz świeżo mielony
  • Ostra papryka w proszku
  • 3 duże cebule
  • ok. 1 l bulionu
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ szklanki mąki
  • Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
  1. Ogórki pokroić wzdłuż na 8 części, słoninę na cieniusieńkie plasterki (w zależności od upodobań, można pokroić grubiej)
  2. Na średnim talerzyku mieszamy sól, pieprz i paprykę (będą to przyprawy do obtaczania zwiniętych zrazów).
  3. Na drugi talerzyk wysypujemy mąkę (również do obtaczania zrazów).
  4. Mięso myjemy. Kroimy w średniej grubości plastry. Każdy plaster układamy na desce, przykrywamy kawałkiem folii spożywczej i tłoczkiem do mięsa, cienko rozbijamy z dwóch stron.
  5. Następnie mięso  posypujemy przyprawami (tylko z jednej strony), na jednym z końców plastra układamy słoninę i kawałek ogórka, ścisło zwijamy w rulonik. Jeśli mięso jest dokładnie rozbite i cienkie, nie musimy związywać zrazów nitką, jeśli obawiamy się, że w czasie duszenia rozwiną się, zwiążmy je w kilku miejscach, czystą nitką.
  6. Uformowany zraz obtaczamy najpierw w przyprawach a następnie w mące.
  7. Kiedy całe mięso jest już wykorzystane na dużej patelni rozgrzewamy olej i na gorący wkładamy po kilka zrazów. Obsmażamy z każdej strony, a następnie przekładamy do przygotowanego dużego garnka, postępujemy tak ze wszystkimi zrazami. Przykrywamy i dusimy na niewielkim ogniu.
  8. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy drobno posiekamy czosnek i pokrojoną w półplasterki cebulę, smażymy chwilę na dużym ogniu, mieszając dokładnie. 
  9. Cebulę przekładamy do garnka ze zrazami, zalewamy bulionem (bulion można ew. zastąpić wodą). Doprowadzamy całość do gotowania, zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek i dusimy zrazy przez 1h, albo tak długo aż cebula całkowicie się rozgotuje i zagęści sos.
Zrazy zyskują w miarę odgrzewania, więc najlepsze moim zdaniem, są następnego dnia po przygotowaniu.
Podajemy np. z kaszą gryczaną i buraczkami.

Smacznego!








Tak przygotowane zrazy, obtaczamy w mące 
a następnie obsmażamy na oleju. 







Mięsne rolowanie - konkurs!

13.10.12

Tarta drożdżowa z grzybami i gorgonzolą






Tarta drożdżowa z gorgonzolą i grzybami leśnymi

Składniki ciasta drożdżowego:
  • 200 g mąki pszennej
  • 80 g masła roztopionego i przestudzonego
  • 1 jajko (L)
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 (7g) opakowanie suszonych drożdży
Nadzienie:
  • 350 g grzybów leśnych (borowików, maślaków, kurek można ew. dodać brązowych kilka pieczarek)
  • 2 jajka (M)
  • 200 g śmietany 18%
  • 150 g sera gorgonzola
  • 2 szalotki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 cebulki dymki
Sposób przygotowania:
  1. Formę do tart (18 cm) posmarować roztopionym masłem i wysypaną kaszą manną.
  2. Piekarnik rozgrzać do 200 oC.
  3. W misie miksera połączyć wszystkie składniki ciasta, dokładnie wyrobić ręcznie lub przy pomocy miksera (hakiem do ciasta).  Wyrabiać ok. 7 min.
  4. Wyłożyć na oprószony mąką blat i rozwałkować na wielkość formy.
  5. Wylepić ciastem foremkę, wstawić do lodówki.
W międzyczasie przygotować nadzienie do tarty:
  1. Grzyby oczyścić (najlepiej, kiedy nie płucze się ich pod wodą). Pokroić w na średniej grubości kawałki.
  2. Szalotkę drobno posiekać.
  3. Dymkę umyć i pokroić drobno. Osobno białe i zielone części.
  4. W naczyniu połączyć śmietanę, jajka, sól, pieprz i ¾ pokrojonego szczypioru  z dymki, dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
  5. Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej szalotkę, następnie dodać grzyby, zamieszać i smażyć całośc opk. 7-9 min na średnim ogniu. Odstawić patelnię aby grzyby i cebula przestygły.
  6. Ciasto wyjąć z lodówki, wstawić do gorącego piekarnika na 3 min.
  7. Wyjąć ciasto i nałożyć farsz, najpierw grzyby, następnie wylać masę śmietanowo-jajeczną a na koniec poukładać kawałki porwanej gorgonzoli.
  8. Wstawić do gorącego piekarnika i piec 25 min.  
  9. Upieczoną tartę wyjąć z piekarnika i pozostawić na ok. 10 min zanim zaczniemy ją kroić.
Podawać na ciepło  z sałatą i pomidorami.

Smacznego!








Grzyby z naszego ogrodu:)







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...