28.3.13

Wiosenne ciasteczka pomarańczowo-waniliowe



Ciasteczka specjalnie upieczone dla mojego synka, który ma już ferie świąteczne i lekko snuje się po domu :) Największe powodzenie miały te grubo pokryte kolorowym lukrem. 

Polecam:) 














Wiosenne ciasteczka pomarańczowe 

Składniki:
  • 110 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ziarenka z 1/2 laski wanilii 
  • skórka otarta z 1 małej pomarańczy 
  • 2-3 łyżki zimnego soku pomarańczowego
  • 1 jajko (L)
Sposób przygotowania:
  1. Mąki i proszek do pieczenie wymieszać razem, przesiać.
  2. W misie miksera zmiksować masło z cukrem. Powinna powstać puszysta masa. Miksując dodać jajko, następnie ziarenka wanilii. 
  3. Do masy wsypać mąki i miksować na średnich obrotach, na koniec wlać sos z pomarańczy i miksować tylko do momentu kiedy powstanie jednolita, zwarta masa. 
  4. Z ciasta uformować gruby placek, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 h. Można przechowywać w lodówce do max 3 dni. 
  5. Piekarnik rozgrzać do 175 oC.
  6. Na oprószony mąką blat wyłożyć ciasto, podzielić na 3 części i każdą rozwałkować na ok. 0,5 cm, im grubsze ciasto tym ciastka będą mniej kruche i twarde. Wycinać ciasteczka, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
  7. Piec ok. 9-12 min do zrumienienia. Studzić na kuchennej kratce.
Zimne ciastka można polukrować, udekorować masą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.

Smacznego!!!


















27.3.13

Mazurki wielkanocne z masą kajmakowo-czekoladowy i krówkową


Wielkanoc na Mazowszu bez mazurków wielkanocnych nie może się odbyć. Dla tego pieczemy, wymyślamy, ulepszamy i staramy się co roku wymyślić coś odrobinę innego i nowego. 
Stąd taka różnorodność i ilość różnych mazurków wielkanocnych
Moje przepisy na mazurki są tym razem proste i szybki. 
Polecam :)






Mazurki kajmakowo-czekoladowy i krówkowy


Składniki na ciasto na 2 mazurki wielkanocne: 
  • 100 g zimnego masła
  • 70 g cukru
  • 1 żółtko
  • 150 g mąki pszennej 
  • 50 g mąki kukurydzianej 
  • 1 łyżka zimnej śmietany 18% 
  • Skórka otarta z 1/2 pomarańczy
Na wierzch:
  • ok. 200 g suszonej żurawina 
  • ok. 100 g suszonych moreli
  • ok. 100 g żółtych rodzynek Jumbo 
  • kilka śliwek suszonych 
  • 1/2 słoika dżemu lub powideł wiśniowych 
  • 1/2 małej puszki masy kajmakowej (u mnie orzechowej)
  • 200 g cukierków krówek miękkich (u mnie krówki Wawelu) 
  • ok. 1/4 szklanki mleka 
  • 100 g gorzkiej czekolady 
  • 1/4 mleka 
Sposób przygotowania:
  1. Składniki ciasta umieścić w misie malaksera szybko zmiksować na koniec dodając śmietanę. Powinna powstać dokładnie posiekane jednolite ciasto.
  2. Na oprószonym mąką blacie rozwałkować ciasto na wielkość przygotowanych foremek (u mnie 1 x 20 cm i 2 x jednorazowa 15 x 20 cm).
  3. Wylepić foremki ciastem, nakłuć spód widelcem, wstawić do lodówki na 1h lub do zamrażalnika na 30 min.
  4. Piekarnik rozgrzać do 175 oC. 
  5. Spody wstawić do piekarnika i piec ok. 15 min do zrumienienia brzegów i spodu, więcej już ciasta nie będziemy piekli, więc trzeba mieć pewność że jest upieczone. Odstawić do wystygnięcia. 
  6. Bakalie drobno posiekać. 
Przygotowanie masy krówkowej 
  1. W małym garnuszku umieścić cukierki (bez papierków:), wlać mleko i podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając. Może okazać się, że trzeba dolać nieco więcej mleka. Cukierki podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia, ok. 5 min. Należy uważać, aby nie przypalić masy. Zdejmujemy garnuszek z ognia, odstawiamy do przestygnięcia, od czasu do czasu mieszamy aby nie stężała. 
Masa czekoladowa:
  1. W szklanym naczyniu umieścić połamaną na kawałki czekoladę, zalać mlekiem i rozpuścić, można w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Dokładnie wymieszać, powinna powstać lśniąca, płynna masa. Odstawić do przestygnięcia, ale nie stężenia. 


Wykonanie mazurków wielkanocnych:



Mazurek krówkowy
Upieczone spody smarujemy dżemem, posypujemy posiekanymi bakaliami i polewamy przestudzoną masa krówkową. Dekorujemy. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku w chłodnym miejscu. 





Mazurek kajmakowo-czekoladowy
Podobnie przygotowujemy mazurek kajmakowy, jedynie na wierzch posypany bakaliami wylewamy lekko podgrzaną masę kajmakową (ciepła masa jest luźniejsza i pozwala na pokrycie mazurka cieńszą warstwą). Kiedy masa całkowicie wystygnie, wylewamy na nią czekoladę, dekorujemy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. 






















20.3.13

Tarta z morelami i mascarpone

Hmmm, trudno określić co myślę o tym cieście. Jest bardzo delikatne, słodkie i jak dla mnie odrobinę zbyt mdłe, ale wiem, że niektórzy moi znajomi bardzo takie ciasta lubią. 
Oceniając jak zawsze subiektywnie, stwierdzam, że ciasto jest smaczne, ale następnym razem wprowadzę kilka zmian. Zdecydowanie zastąpię morele np. suszonymi wiśniami. 
Polecam wszystkim, którzy lubią delikatne, słodkie desery :) 





Tarta z morelami i serkiem mascarpone 

Składniki:

na ciasto
  • 100 g zimnego masła
  • 120 g mąki pszennej
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 2-3 łyżki lodowatej wody
  • cukier waniliowy
nadzienie
  • 250 g mascarpone
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 szklanka zmielonych, drobno migdałów
  • ok. 200 g suszonych moreli
Sposób przygotowania:
  1. W misie malaksera połączyć masło, mąkę, cukier, zmiksować ,,pulsacyjnie" 4-5 razy.
  2. Dodać żółtko i miksować ciągle, w trakcie dodać wodę. Miksować tylko do chwili, kiedy wszystkie składniki połączą się w jednolitą zwartą bryłę. Powinniśmy otrzymać dość lepkie ciasto.
  3. Formę do pieczenia tart (ok. 24 cm) posmarować masłem i posypać tartą bułką. Wylepić ciastem, ręce dobrze jest do tego wylepiania zmoczyć wodą, aby ciasto się nie lepiło. Nakłuć  spód widelcem, wstawić do lodówki na 2h lub do zamrażalnika na ok.40 min.
  4. Rozgrzać piekarnik do 180 oC.
  5. Wyjąć ciasto z lodówki, posmarować roztrzepanym białkiem, włożyć do piekarnika i piec przez 15 min, do zrumienienia brzegów.
  6. Na podpieczone ciasto wyłożyć nadzienie a na nim ułożyć morele. 
  7. Wstawić do piekarnika na kolejne 20-25 min. 
  8. Wyjąć i studzić na kuchennej kratce. 
Przygotowanie nadzienia:
  1. Mascarpone delikatnie zmiksować na wolnych obrotach, żeby je lekko rozluźnić. 
  2. Dodać pozostałe składniki i wymieszać tylko do połączenia się składników. 
  3. Wyłożyć na podpieczone kruche ciasto. Zapiec. 

Tartę można dodatkowo polukrować lub posypać cukrem pudrem, ale i bez tego jest bardzo słodka.

Smacznego!









15.3.13

Mazurek wielkanocny - orzechowy z daktylami i bezą

    Na miękkim, orzechowym cieście znajduje się słodka i delikatnie ciągnąca warstwa daktyli i rodzynek. To wszystko przykryte, chrupiącą bezą z nutką cytrynową

    Orzechowe ciasto, może być bazą do wielu innych mazurków, np. polane masą czekoladową i posypane płatkami migdałowymi :) 

    Moim zdaniem, najlepszy mazurek wielkanocny jaki piekę na Wielkanoc bardzo polecam :) 





    Mazurek wielkanocny - orzechowy z daktylami i bezą

    Składniki:


    na ciasto orzechowe
    • 115 g masła zimnego 
    • 115 g mąki pszennej 
    • 100 g zmielonych orzechów włoskich 
    • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
    • 80 g cukru 
    • 1 cukier waniliowy 
    • 1 łyżka zimnego jogurtu greckiego 
    • 1 jajko 
    na wierzch
    • 200 g daktyli
    • 100 g rodzynek (Koryntek) 
    • 3-4 łyżki konfitury wiśniowej 
    • Skórka otarta z 1/2 cytryny
    na bezę
    • 3 białka 
    • 1 szklanka cukru pudru
    • 1 łyżka soku z cytryny
    Sposób przygotowania mazurka:
    1. Składniki ciasta posiekać razem w malakserze. Powstanie lepkie ciasto.
    2. Formę (najlepiej okrągłą, tortownicę ok. 24 cm.) posmarować masłem i posypać bułką tartą. 
    3. Ciastem wylepić tortownicę, najlepiej wilgotnymi rękami, żeby ciasto mniej się lepiło. Wstawić do lodówki na 2 h lub na 1 h do zamrażalnika. 
    4. Piekarnik nagrzać do 180 oC. Ciasto podpiec do lekkiego zrumienienia  ok. 15 min. 
    5. Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, posmarować konfiturą wiśniową, posypać daktylami, rodzynkami i skórką cytrynową,  a na samą górę, wyłożyć pianę z białek.
    6. Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 120 oC. 
    7. Wstawić ciasto do piekarnika i piec 1 h. Teraz chodzi już głównie o wysuszenie bezy. 
    8. Po godzinie wyłączyć grzanie, uchylić drzwiczki piekarnika i tak pozostawić do całkowitego wystygnięcia. 
    Przygotowanie bezy
    1. Białka zmiksować na wysokich obrotach, kiedy piana jest prawie gotowa, dodać cukier w dwóch częściach. Miksować do czasu, kiedy piana będzie sztywna i lśniąca (ok. 6-10 min). Na koniec wlać sok z cytryny, miksować jeszcze tylko chwilę. Gotową pianę wyłożyć na wierzch ciasta. 

    Mazurek jest gotowy kiedy beza jest twarda i krucha na zewnątrz, a lekko ciągnąca w środku.

    14.3.13

    Leczo z kiełbasą



    Ostatnie chwile zimna wymagają rozgrzewającej potrawy. Takie jest właśnie leczo z kiełbasą. Ostra i gęsta potrawa, rozgrzeje nas z pewnością. Polecam:)








    Leczo 

    Składniki:
    • 3 duże czerwone papryki
    • 3 duże cebule
    • ok. 500 g kiełbasy (u mnie Wiejska) 
    • 400 ml. puszka pomidorów w kawałkach
    • 1,5 łyżeczki ostrej papryki
    • 1 łyżeczka soli
    • Pieprz świeżo mielony
    • Olej do smażenia
    Sposób przygotowania:
    1. Paprykę umyć, przekroić na kół, oczyścić. Pokroić w średniej wielkości kawałki.
    2. Cebulę oczyścić z łupin, pokroić na kawałki podobnej wielkości jak papryka.
    3. Kiełbasę pokroić w plasterki lub półplasterki, średniej grubości. 
    4. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucić kiełbasę i obsmażyć do zrumienienia (chyba, że kiełbasa jest tłusta, wtedy nie używać dodatkowego tłuszczu). 
    5. W garnku rozgrzać 2-3 łyżki oleju, na małym ogniu, żeby nie przypalić, podsmażyć przyprawy, do momentu kiedy poczujemy intensywny zapach papryki.  
    6. Do przypraw wrzucić pokrojoną cebulę, zamieszać, przykryć i na małym ogniu dusić kilka minut. 
    7. Następnie do cebuli dodać pokrojoną paprykę, obsmażoną kiełbasę i pomidory, dokładnie zamieszać, przykryć i dusić na małym ogniu ok. 15 - 20 min. Od czasu do czasu zamieszać. 
    8. Leczo jest gotowe kiedy papryka jest miękka. 

    Podawać na gorąco z pieczywem, ziemniakami lub krakersami. 

    Smacznego! 






















    12.3.13

    Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem

    Pyszne i bardzo efektowne danie. Doskonałe na kolację z przyjaciółmi. Wymaga niewiele pracy, większość czynności można wykonać znacznie wcześniej, np. łososia z przyprawami i szpinak można przechowywać w lodówce nawet przez całą noc. Zawinięcie ryby w ciasto zajmie, tyle ile nagrzewanie się piekarnika. Bardzo polecam:) 






    Łosoś w cieście francuskim

    Składniki:

    • 400 g filetu z łososia bez skóry 
    • 400 g mrożonego szpinaku (rozmrożonego i odciśniętego)
    • 1 opakowanie ciasta francuskiego (jeśli mrożone, najpierw rozmrozić)
    • Pieprz 
    • Sól
    • Ostra papryka 
    • 1 jajko, roztrzepane do posmarowania ciasta 
    • 1 łyżka masła 
    • 1 duży ząbek czosnku 

    Sposób przygotowania

    1. Łososia umyć, osuszyć, oprószyć z obu stron przyprawami, solą pieprzem i papryką. Odłożyć.
    2. Szpinak odparować, powinien być suchy.
    3. Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć rozgnieciony czosnek, wrzucić szpinak, smażyć kilka minut mieszając. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia. 
    4. Piekarnik rozgrzać do 180 oC.
    5. Ciasto francuskie rozłożyć na blacie, ponacinać ciasto w miejscy gdzie będzie znajdowała się górna część ryby. 
    6. Jedną część łososia obłożyć szpinakiem, położyć na cieście tak aby szpinak leżał na rozcięciach. Ciasto złożyć i zlepić, zlepienie powinno znajdować się na spodzie ryby. 
    7. Rybę ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem. 
    8. Wstawić do gorącego piekarnika i piec 20 -25 min. Jeśli ciasto będzie się bardzo rumienić, można na ostatnie 5 min pieczenia zmienić grzałkę piekarnika na grzanie tylko od dołu. 
    9. Wyjąć z piekarnika, odstawić na kilka minut a następnie kroić ostrym nożem. 

    Podawać na gorąco z dodatkiem sałaty.  

    Smacznego!




    Jak przygotować łososia w cieście francuskim









    Dania Postne

    9.3.13

    Galaretka z kurczaka

    Przekąska stara jak świat. Nieodparcie kojarzy mi się z filmem ,,Va Bank" Juliusza Machulskiego. U nas w domu uwielbia tę galaretkę jedynie mój mąż, ja żadnych potraw w galarecie nie jadam, ani ryby ani kurczaka, to nie moje smaki i aromaty :) 
    Aby galaretka się udała, niezbędna jest żelatyna, ale jeśli będziecie zupę gotować długo, na małym ogniu, wystarczy połowa tego co zaleca producent. Moja babcia, kiedyś wcale żelatyny nie używała, kiedy robiła ,,galaretkę z nóżek", jedynie bardzo długo gotowała zupę. Kurczak nie ma tak kleistych kości jak świńskie nóżki, dlatego bez żelatyny się nie obejdzie. 

    Do galaretki oprócz kurczaka, marchewki i pietruszki można również dodać zielony groszek konserwowy, będzie bardziej kolorowo:)
    Polecam.





    Galaretka z kurczaka

    Składniki:
    • ok. 1 kg kurczaka (części lub cały)
    • 1 włoszczyzna
    • 2 litry wody
    • 1 pęczek natki pietruszki
    • 8 ziarenek pieprzu czarnego
    • 2 łyżeczki soli
    • 4-6 łyżeczek żelatyny spożywczej
    Sposób przygotowania:
    1. Kurczaka myjemy, włoszczyznę obieramy, kroimy na grube plastry.
    2. W dużym garnku gotujemy rosół. Najpierw przez ok. 20 min samego kurczaka z natką pietruszki, solą i pieprzem. Następnie dokładamy warzywa i na małym ogniu (zupa ma delikatnie bulgotać) pod przykryciem gotujemy całość ok. 1 h. Warzywa powinny być bardzo miękkie, ale nie rozgotowane. 
    3. Kiedy zupa jest gotowa, wyjmujemy kurczaka, odcedzamy warzywa, czysty bulion wlewamy do szklanego naczynia. 
    4. Z kurczaka zdejmujemy skórę, oddzielamy mięso od kości, kroimy w niewielką kostkę. 
    5. Część warzyw,  marchewkę i pietruszkę kroimy na cienkie plasterki lub w drobną kostkę, odstawiamy.
    6. Do małej szklanej miski odmierzamy żelatynę, zgodnie z przepisem na opakowaniu (ja daję 4 łyżeczki na 2l. płynu), zalewamy ok. 2 szklankami gorącego bulionu, dokładnie mieszamy, aby proszek całkowicie się rozpuścił.  Wlewamy do dużej miski z pozostałym bulionem, mieszamy dokładnie. Dodajemy pokrojonego kurczaka i warzywa, mieszamy.
    7. Przygotowujemy naczynia, w których galaretka będzie tężała, mogą to być filiżanki, małe salaterki lub jedna większa. 
    8. Naczynia napełniamy, wstawiamy do lodówki lub w chłodne miejsce i pozostawiamy do stężenia. 
    9. Po upływie ok. 30 min, kiedy zawartość lekko zgęstnieje, można całość delikatnie zamieszać, aby wszystkie składniki równomiernie rozłożyły się w galaretce.

    Galaretka jest gotowa po kilku godzinach, należy wyjąć ją z lodówki, nożem oddzielić od naczynia z łatwością wysunie się na talerz. 


    Podajemy skropioną sokiem z cytryny lub sosem chrzanowym czy majonezowym. 

    Smacznego!




















    7.3.13

    Drożdżówki brioszki z serem motylki - film

    Przepis na drożdżówki z ze słodkim serem z ciasta briosz (czyli takim, które ,,nocuje" w lodówce przed pieczeniem). 
    Ciastka nie tracą smaku przez dwa dni, robią się odrobinę mniej miękkie, ale pozostają pyszne. 

    Zapraszam do obejrzenia filmu, który pokazuje jak przygotować drożdżówki w kształcie ,,motyla"

    Polecam:) 




    Drożdżówki z serem

    Składniki:
    Sposób przygotowania:
    1. Jajka wbić do miski, dodać cukier, dokładnie wymieszać.
    2. W misie miksera umieścić mąkę, dodać wyrośnięty zaczyn i jajka z cukrem. Miksować przy pomocy haka do ciasta drożdżowego.
    3. Do miksowanego ciasta partiami dodawać masło,  miksować po każdym kawałku aż do całkowitego rozpuszczenia masła (ok. 10 min). Masa powinna być jednolita i aksamitna.
    4. Misę z ciastem przykryć kawałkiem foli aluminiowej i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1-1,5 h. do podwojenia objętości.
    5. Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią (odgazować), ponownie przykryć folią i wstawić do lodówki na min. 12 h. lub na całą noc.
    6. Następnego dnia wyjąć ciasto na oprószony mąką blat (będzie zwarte i gęste), zagnieść rękami, uformować kulę.
    7. Nożem podzielić na ok. 15 części. 
    8. Każdy kawałek ciasta rozwałkować (niezbyt cienko), na 3/4 powierzchni ułożyć nadzienie, pozostawiając brzegi czyste.
    9. Zwinąć  w rulon, zakleić końce, aby nadzienie nie wypływało, końce rulonu zawinąć do środka, przełożyć ciastko tak aby łączenie znalazło się na spodzie. Ostrym nożem naciąć wałek z każdego końca do 1/3 jego długości. Brzegi wywinąć. 
    10. Przełożyć ciastka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 
    11. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 oC przez ok. 20 min, do momentu kiedy ładnie się zrumienią. 
    12. Wyjąć z piekarnika, studzić na kuchennej kratce. 
    Chłodne drożdżówki można polukrować lub posypać cukrem pudrem ale jeśli nadzienie jest słodkie nie jest to konieczne. 

    Przepis na serowe nadzienie do drożdżówek  

    Składniki:
    • 1/2 kg. sera mielonego (jak na sernik)
    • 1 żółtko
    • 1/2 szklanki brązowego cukru
    • 50 g drobno posiekanej, kandyzowanej skórki pomarańczowej
    • Ziarenka z 1/2 laski wanilii (lub 1 łyżka ekstraktu waniliowego, 1/2 opakowania cukru waniliowego)
    Sposób przygotowania:
    1. Wszystkie składniki połączyć i dokładnie zmiksować na wolnych obrotach, nadzienie powinno być dość gęste, żeby nie wypływało z drożdżówek. 


















    4.3.13

    Babka czekoladowo pomarańczowa

    Bardzo smaczna, wilgotna babka z delikatną nutą pomarańczy. Idealna na niedzielny, poobiedni deser. 
    Polecam:)



    Babka czekoladowo pomarańczowa 

    Składniki:
    Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej 
    • 130 g miękkiego masła
    • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 2 jajka
    • 1 szklanka cukru
    • 1/2 szklanki kakao
    • 1 cukier waniliowy
    • 1 szklanka jogurtu naturalnego (może być również grecki)
    • Skórka otarta z 1 pomarańczy
    • 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy
    Na lukier
    • 6 łyżek cukru pudru
    • 2-3 łyżki soku z pomarańczy
    Sposób przygotowania:
    1. Piekarnik rozgrzać do 165 oC.
    2. Sypkie składniki połączyć i wymieszać. 
    3. Masło utrzeć na jasną puszystą masę, pod koniec miksowania dodać cukier i ekstrakt waniliowy, dokładnie zmiksować. 
    4. Dodawać kolejno jajka, dokładnie miksując przed dodaniem kolejnego. 
    5. Następnie na przemian dodawać mąkę i jogurt w trzech częściach, pamiętając aby dodawanie zacząć i zakończyć mąką. Zmiksować na średnich obrotach, tylko do połączenia się składników.
    6. Ciasto przełożyć do silikonowej foremki z kominem. 
    7. Wstawić do gorącego piekarnika i piec 55-65 min, przed wyjęciem sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto się upiekło.
    8. Wyjąć z piekarnika i studzić na kuchennej kratce, przez pierwsze 10 min w formie, następnie wyjąć. 
    Zimne ciasto polać lukrem pomarańczowym.

    Lukier:
    1. Cukier puder wymieszać z sokiem z pomarańczy i dokładnie wymieszać. 
    2. Jeśli uznamy, że jest zbyt gęsty, należy dodać jeszcze odrobinę soku, jeśli jest za rzadki, dodajemy więcej cukru pudru. 


    Smacznego!






















    2.3.13

    Łosoś grillowany w orientalnej marynacie

    Wystarczy, że śnieg stopniał a już marzy mi się grillowanie. Dzisiaj tylko na patelni, ale już za kilka tygodni, w plenerze:) 
    Idealny na taką okazję będzie, łosoś w marynacie orientalnej, na którego przepis dostałam, od mojej koleżanki Renaty:) 

    Przepis jest niezwykle prosty, rybę przygotowuje się błyskawicznie a jest naprawdę pyszna. 
    Bardzo polecam:) 








    Łosoś orientalnie marynowany 

    Składniki:

    • 300-400 gr łososia 

    Na marynatę:

    • 2 łyżki sosu sojowego
    • 2 łyżki ketchupu 
    • 1 łyżka brązowego cukru
    • 2 ząbki czosnku (przepuszczone przez praskę)
    • 1 łyżeczka oleju sezamowego
    • 1 łyżeczka Sambal Oelek 
    • 1 łyżka soku z cytryny 

    Sposób przyrządzenia:

    1. Łososia umyć, osuszyć, jeśli jest ze skórą, usunąć ją, ostrym nożem do filetowania. Pokroić wzdłuż, na 4-5 cm kawałki.  
    Marynata:
    1. Wszystkie składniki marynaty umieścić w szklanym naczyniu, dokładnie wymieszać. 
    2. Rybę dokładnie pokryć marynatą i dostawić w zimne miejsce na 30-40 min.
    3. Rozgrzać grill lub patelnię grillową. Rybę smażyć po 4-5 min na stronę.
    Podawać gorącą z ulubionymi dodatkami. 

    Smacznego!
















    Dania Postne
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...