29.11.13

Rogaliki drożdżowe z marcepanem i czekoladą


W związku z tym, że ostatnio upiekłam olbrzymią ilość tortów bezowych, miałam w domy kilkadziesiąt żółtek i żadnego pomysłu na ich wykorzystanie. Te rogaliki pozwoliły mi na zagospodarowanie niewielkiej ilości moich żółtkowy zapasów, ale zawsze to coś. 
Do nadzienia użyłam kupnej masy marcepanowej i mlecznej czekolady. Rogali są pyszne, pachnące i bardzo słodkie. 

Polecam na podwieczorek, ze szklanką mleka :) 






Drożdżowe rogaliki z marcepanem lub czekoladą 

Składniki:
  • 20 gr drożdży świeżych
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/4 szklanki ciepłego mleka (2%)
  1. Wszystkie składniki umieścić w szklanym naczyniu, wymieszać, przykryć folią spożywczą. Ostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce i nieprzewiewne miejsce. 
Na ciasto:
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • ok. 1 szklanki cukru 
  • 4 żółtka
  • 120 gr masła
  • 1 szklanka mleka (2%)
Nadzienie:
  • 200 gr masy marcepanowej 
  • 100 gr czekolady mlecznej 
Sposób przygotowania:

  1. Mleko wlać do garnuszka, postawić na ogniu, zagrzać ale nie doprowadzić do zagotowania. Gorące mleko zdjąć z ognia od razu wsypać cukier, wymieszać. Następnie dodać masło i ponownie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Odstawić. 
  2. W misie miksera umieścić mąkę i wyrośnięty zaczyn, wyrabiać hakiem do ciasta drożdżowego lub wyrabiać ręką. Stopniowo (cały czas wyrabiając) wlewać ciepłe mleko z cukrem i masłem, na koniec dodać ,,rozkłócone" żółtka, cały czas wyrabiać na średnich obrotach aż do chwili kiedy ciasto będzie aksamitne i zwarte. Powinno odchodzić od ścianek naczynia i od ręki potrwa to ok. 7-8 min. 
  3. Misę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania ok. 1-1,5 h. 
  4. W czasie kiedy ciasto rośnie, przygotować marcepan. Między dwoma kawałkami foli spożywczej rozwałkować marcepan na koło. Powierzchnia masy marcepanowej powinna być nieco mniejsza niż ciasto (jak na zd.) 
  5. Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią (najlepiej oprószyć rękę mąką). 
  6. Na posypany mąką blat lub stolnicę wyłożyć ciasto, zagniatać przez chwilę, zaginając brzegi do środka. Cisto powinno być zwarte i bardzo przyjemne do wyrabiania. 
  7. Z ciasta formujemy kulę i dzielimy ją na 3 części. Dwie chowamy do misy, przykrywamy folią a pozostałą wałkujemy (jeśli to konieczne, delikatnie podsypując mąką).
  8. Z ciasta powinien powstać ok 30 cm. placek. Na środku kładziemy marcepan, ostrym nożem kroimy na 8 części. Każdy kawałek marcepanowego trójkąta przesuwamy na szerszy koniec i zwijamy rogalik, zaczynając od szerszego końca. 


  1. Końce rogalika zwijamy palcami, formujemy półksiężyc, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zachowujemy kilkucentymetrowe odstępy bo ciasto rośnie. 
  2. Blachę przykrywamy i odstawiamy do lekkiego wyrośnięcia na czas nagrzewania się piekarnika ok. 10-15 min. 
  3. W ten sam sposób postępujemy z pozostałymi dwiema częściami ciasta. 
  4. Masę marcepanową można zastąpić czekoladą lub połączyć oba składniki.
  5. Na szerszym końcu układamy 1-2 kawałki czekolady i zwijamy jak wyżej. 
  6. Piekarnik nagrzewamy do 175 oC (termoobieg). 
  7. Rogaliki pieczemy 15 - 18 min do zbrązowienia. Studzimy na kuchennej kratce. 

Ciepłe rogaliki można polukrować lub oprószyć cukrem pudrem 

Smacznego.













25.11.13

Markizy - kruche ciasteczka z marcepanem


Niezwykle, delikatne i kruche ciasteczka. Ciasto powinno być bardzo dokładnie schłodzone zanim zaczniemy je wycinać. Pieczemy krótko i bardzo delikatnie postępujemy po upieczeniu. Najlepiej jest przekładać ciastka marcepanem kiedy są jeszcze ciepłe. 

Przechowujemy w puszce lub szczelnym pojemniku. 

Polecam, są pyszne :) 




Kruche markizy z marcepanem
  • 250 g mąki pszennej
  • 120 g cukru pudru
  • 200 gr zimnego masła 
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • 200 gr masy marcepanowej
Sposób przygotowania:
  1. Wszystkie składniki (bez soku) umieścić w misie malaksera i dokładnie posiekać, aż do uzyskania jednolitego ciasta. Pod koniec siekania dodać sok z cytryny, chwilę miksować. Powinniśmy otrzymać jednolite, bardzo delikatne ciasto. 
  2. Wyłożyć ciasto na stolnicę, uformować kulę, delikatnie spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na min. 30 min. 
  3. Schłodzone ciasto wyjąć podzielić na 4 części, 3 z powrotem schować do lodówki . 
  4. Pozostały kawałek ciasta rozwałkować na stolnicy delikatnie oprószonej mąką. 
  5. Ciasto wycinać przy pomocy foremek, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
  6. Następnie w ten sam sposób postępować z pozostałym ciastem.
  7. Piec w 175 oC przez 7-10 min, do lekkiego zrumienienia.
  8. Marcepan rozwałkować na kamiennym blacie lekko podsypując cukrem pudrem, żeby się nie kleił. Tymi samymi foremkami co ciasta teraz wycinamy marcepan. Odkładamy, będziemy nim przekładać ciastka wyjęte z piekarnika. 
  9. Wyjąć ciastka z piekarnika, odczekać chwilę a następnie bardzo delikatnie przenosić na kuchenną kratkę. 
  10. Jeszcze ciepłe przekładać marcepanem. Odkładać do całkowitego wystygnięcia

Ciasteczka można posypać cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne bo są i tak bardzo słodkie. 

Smacznego. 








17.11.13

Sernik wiedeński pomarańczowy


Bardzo łatwy przepis na sernik wiedeński, czyli bez kruchego spodu. Piecze się go długo w niskiej temperaturze, dzięki temu sernik nie pęka i nie opada. 





Sernik pomarańczowy z czekoladą

Składniki:


Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. 

  • 1 kg sera trzykrotnie mielonego 
  • 5 jajek (L)
  • 120 gr miękkiego masła 
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka kaszy manny 
  • skórka starta z jednej cytryny
  • 2 łyżki drobniutko posiekanej, kandyzowanej skórki pomarańczowej 
  • 100 gr czekolady gorzkiej ze skórką pomarańczową (lub zwykła czekolada i skórka otarta z 1 pomarańczy) 
  • 3-4 łyżki mleka 

Sposób przygotowania:
  1. W misie miksera zmiksować masło z cukrem, na jasną masę (najlepiej płask przy pomocy płaskiej końcówki). 
  2. Wbijać jajka, jedno po drugim, dokładnie ucierając po każdym dodaniu. 
  3. Do masy maślanej, stopniowo dodawać ser, cały czas miksując na średnich obrotach. 
  4. Wsypać mąkę i kaszę manną, skórkę z cytryny i skórkę pomarańczową, dokładnie wymieszać.
  5. Tortownicę (24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno, boki pozostawić suche). 
  6. Piekarnik nagrzać do 175 oC, wstawić sernik i natychmiast zmniejszyć grzanie do 120 oC (grzałka góra, dół).
  7. Piec 120 min, studzić w uchylonym piekarniku przez 20 min, następnie wyjąć i studzić na kuchennej kratce. Zimny sernik ,,obrysować" nożem aby oddzielić od formy. 
  8. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin lub prze całą noc. 
Polewa:
  1. W szklanym naczyniu umieścić połamać na małe kawałki czekoladę i mleko, umieścić naczynie na garnku rozpuścić z wrzątkiem. Mieszać aż do chwili kiedy czekolada zacznie się topić. Zdjąć z pary i mieszać do chwili kiedy czekolada całkowicie się rozpuścić. 
  2. Jeśli używamy czekolady bez skórki, teraz jest czas na dodanie otartej skórki ze świeżej pomarańczy, dokładnie wymieszać. 
  3. Lekko ciepłą czekoladą posmarować sernik i odstawić do zastygnięcia. 


Smacznego. 
















10.11.13

Piernik czekoladowy z musem jabłkowym


Idealny, wilgotny piernik o pięknym zapachu i kolorze. Do upieczenia go nie potrzeba miksera, wystarczy kuchenna rózga i szeroki, duży garnek. 







Piernik kakaowy
  • 125 g masła
  • 1 szklanka cukru 
  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • 2 łyżki sztucznego miodu
  • 1 szklanka mleka (2%)
  • 2 jajka (L) 
  • 1/2 szklanki musu z jabłek*
  • 4 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich (siekanych) 
  • szczypta soli
Sposób przygotowania:
  1. W dużym szerokim garnku (ważne żeby garnek był duży, całe ciasto przygotowujemy właśnie w nim) rozpuścić masło z cukrem, wymieszać
  2. Do garnka dodać przyprawę piernikową i mus z jabłek, dokładnie wymieszać, gotować na minimalnym ogniu przez ok. 1 min do czasu kiedy poczujemy intensywny zapach przypraw. 
  3. Zdjąć garnek z ognia i do masy wsypać: sodę oczyszczoną i kakao, a następnie mleko i ,,rozbełtane" jajka, dokładnie i energicznie wymieszać, najlepiej przy pomocy kuchennej rózgi
  4. Do masy wsypać mąkę wymieszaną z solą i orzechami, dokładnie wymieszać. 
  5. Ciasto przelać do foremki, u mnie jednorazowa w kształcie gwiazdy. 
  6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 o, piec ok 45-50 min, piec do ,,suchego patyczka". 
*Mus jabłkowy:
  • 3-4 jabłka deserowe
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • sok z 1/2 pomarańczy
Sposób przygotowania:
  1. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki. 
  2. W garnuszku, pod przykryciem dusić jabłka z dodatkiem cynamonu i soku z pomarańczy. Na małym ogniu ok 20-30 min, aż do momentu kiedy jabłka w większości rozpadną się i powstanie jednolita masa. 
  3. Jeśli uznamy, że mus jest zbyt rzadki należy odkryć garnek i na dużym ogniu gotować go jeszcze ok. 5 min, mieszać aby jabłka się nie przypaliły. 
Taki mus z jabłek może służyć jako nadzienie do szarlotki lub dżem. 

Smacznego. 








Jeśli nie chcecie bawić się w robienie domowej przyprawy do pierników, polecam tę mieszankę do kupienia w GrillSklep.pl 









7.11.13

Krokiety z pieczarkami

Krokiety są idealnym dodatkiem do czerwonego barszczu, szybkie do zrobienia, można przechowywać w lodówce i bardzo szybko odgrzać delikatnie podgrzewając na patelni. 
Filiżanka barszczu i krokiet z pieczarkami rozgrzeją nas idealnie. 








Krokiety z pieczarkami 

Składniki:
  • 10 naleśników (przepis podstawowy klik
  • 400 gr pieczarek
  • 2 średnie cebule 
  • Sól, pieprz 
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku 
  • olej do smażenia 
  • 1 łyżka klarowanego masła (opcjonalnie)
  • Tarta bułka
  • 1 jajko
Sposób przygotowania:
  1. Usmażyć naleśniki, nieco grubsze niż do słodkiego nadzienia. 
  2. Pieczarki umyć, pokroić w plasterki (jeśli pieczarki są duże wcześniej zdjąć z kapeluszy skórkę, na  młodych, bielusieńkich skórka może zostać).
  3. Cebulę pokroić w cienkie półplasterki. 
  4. W szerokim garnku rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić cebulę i zeszklić (smażąc prze kilka minut na średnim ogniu). Do cebuli wrzucić pokrojone pieczarki, zamieszać i na dużym ogniu smażyć bez przykrycia. Pieczarki puszczą sok, smażymy tak długo aż cały sok wyparuje, często mieszać. 
  5. Kiedy pieczarki są już suche przyprawiamy farsz, świeżo mielonym pieprzem, solą i ostrą papryką, mieszamy dokładnie i podgrzewamy jeszcze tylko 2 min. Zdejmujemy z ognia, odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. 
  6. Jajko ,,rozkłócić" na talerzu (jak do obtaczania kotletów), na drugi talerz wysypujemy tartą bułkę. 
  7. Naleśniki układamy na desce i napełniamy farszem (1-2 łyżki) zwijamy krokiety, obtaczamy w jajku a następnie w tartej bułce. Smażymy na klarowanym maśle lub na oleju, tłuszcz nie powinien być bardzo gorący, bo krokiety zbyt szybko się zrumienią. Smażymy ok. 3 min z każdej strony na złoty kolor. 
Podajemy gorące jako dodatek do czerwonego barszczu lub z sałatą na przekąskę. 

Smacznego. 









>> NALEŚNIKI film

>> PASZTECIKI FRANCUSKIE Z PIECZARKAMI



5.11.13

Ciasto dyniowe

Ciasto dyniowe z przepisu znalezionego na Kwestii Smaku. Ciasto dla miłośników dyni. Smak i zapach dyni jest w nim bardzo mocno wyczuwalny. Myślę, że dzień po upieczeniu jest smaczniejsze niż w dniu przygotowania. Rośnie bardzo delikatnie, ma piękny pomarańczowy kolor i pachnie naprawdę pięknie. 
No cóż, warto wypróbować, chociaż to nie jest mój ulubiony rodzaj ciasta natomiast mój synek uważa, że jest przepyszne :) 






Ciasto dyniowe 

Składniki:
  • 250 gr (1 szklanka) musu z pieczonej dyni
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru + 2 łyżki do piany
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • Skórka starta z 2 mandarynek
  • 3 jajka (L) oddzielnie żółtka od białek
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie musu z dyni:
  1. Piekarnik rozgrzać do 190 OC. Na blasze ułożyć dynię pokrojoną na kawałki, można pozostawić skórę lub upiec dynię bez niej. Piec ok. 40 min. Dynię łyżką oddzielić od skóry, lekko przestudzić i zmiksować w malakserze na jednolitą masę. Odstawić. 
Przygotowanie ciasta:
  1. Piekarnik rozgrzać do 175 oC.
  2. Tortownicę  (u mnie 24 cm) posmarować masłem i wysypać tartą bułką. 
  3. Mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszać w naczyniu, przesiać, odstawić. 
  4. W garnku roztopić masło, roztapiać wolno, na małym ogniu nie doprowadzać do zagotowania. Wsypać cukier i cukier waniliowy, zamieszać. Odstawić.
  5. Do masła z cukrem dodać mus z dyni i otartą z mandarynek skórkę, dokładnie wymieszać. Teraz można odłożyć ok 1/2 szklanki musu na polewę. 
  6. Następnie kiedy masa będzie zimna lub tylko delikatnie ciepła dodać żółtka, wymieszać. Do masy dodać mąkę (w trzech partiach) po każdym dodaniu dokładnie wymieszać całość, najlepiej przy pomocy kuchennej szpatułki, powinna powstać gładka i aksamitna masa. 
  7. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać dwie łyżki cukru. Piana powinna być lśniąca i bardzo sztywna. Część piany ok. 1/3 dodajemy do ciasta i energicznie mieszamy aby rozluźnić ciasto, następnie dodajemy pozostałą pianę i teraz już delikatnie mieszamy do całkowitego połączenia się z ciastem. 
  8. Ciasto przekładamy do przygotowanej formy, wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 35 - 40 min. Jeśli pod koniec pieczenia ciasto będzie się zbyt szybko przyrumieniać można przykryć je kawałkiem foli aluminiowej. 
  9. Studzimy ciasto przez ok. 10 min w uchylonym piekarniku a następnie na kuchennej kratce. 
Zimne ciasto można polukrować lub posmarować zarezerwowanym wcześniej musem dyniowym. Ja połączyłam mus z 2 łyżeczkami dżemu pomarańczowego. 

Smacznego. 




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...