24.1.14

NALEŚNIKI Z SEREM

>>Naleśniki>> z serem z prawdziwą wanilią. 
Można przygotować je wcześniej, na przykład rano, wstawić do lodówki (pamiętając o przykryciu zimnych naleśników folią spożywczą, żeby nie wysychały) a napełnić serem i usmażyć po powrocie do domu, na chwilę przed podaniem. 
Ser do nadzienia powinien być dość suchy, aby nie wypływał z naleśników i nie tworzył słodkiej ,,brei''. 

Polecam. 






NALEŚNIKI Z SEREM WANILIOWYM 

Składniki na 6 naleśników: 
Nadzienie:
  • 250 gr twarogu półtłustego, mielonego
  • 1 żółtko
  • ok. 1/4 szklanki cukru (lub mniej, z tej ilości ser jest dość słodki) 
  • ziarenka wanilii z połowy laski lub 1 cukier waniliowy 
  • 1 łyżka masła klarowanego do smażenia 
Sposób przygotowania:
  1. Usmażyć naleśniki, najlepiej kiedy jedna strona jest nieco jaśniejsza od drugiej. Nadziewać będziemy tę bardziej zrumienioną a obsmażać jaśniejszą. 
  2. W misce umieścić wszystkie składniki nadzienia i dokładnie wymieszać. 
  3. Naleśniki rozłożyć na stolnicy, na połowie rozsmarować ser, złożyć na pół (czystą częścią naleśnika przykrywając tę posmarowaną), następnie jeszcze raz na pół. Powinniśmy otrzymać trójkąt tz. ,,chusteczkę". 
  4. Na patelni rozgrzewamy (na średnim ogniu) masło, układamy naleśniki i obsmażamy po ok. 3 min z każdej strony, do zrumienienia. 
Podajemy gorące. 

Chętni, miłośnicy słodyczy, mogą dodatkowo posypać naleśniki cukrem pudrem lub polać słodką śmietanką :) 

Smacznego. 














21.1.14

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa na zimowy obiad. Nareszcie jest śnieg i moje dziecko spędza dużo czasu na dworze. Tadzio wraca do domu z pięknie zaróżowionymi policzkami, krzycząc od drzwi, że jest baaardzo głodny. Zupa ogórkowa idealnie rozgrzewa, po zimowej zabawie. 

Z podanych składników wyszedł mi duży, bo 5l. garnek ogórkowej

Ważna uwaga, ziemniaki wrzucamy do gotowania zawsze przed ogórkami, bo w kwaśnej wodzie ziemniaki się nie ugotują.  

Polecam. 


 


Zupa ogórkowa 

Składniki:
  • 1 włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler i por, bez kapusty)
  • 2 podudzia kurczaka
  • 200 gr szpondru wołowego
  • 5-6 dużych ziemniaków 
  • 300 gr ogórków kiszonych 
  • 8 ziarenek czarnego pieprzy
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1/2 pęczka natki pietruszki (związanej nicią kuchenną) 
Sposób przygotowania:
  1. Włoszczyznę umyć, obrać, pokroić w średniej wielkości kostkę. Odstawić.
  2. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, nieco większą niż włoszczyzna. Odstawić.
  3. Ogórki kiszone obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o najgrubszych oczkach. Odstawić. 
  4. Do garnka włożyć umyte mięso, pieprz w ziarenkach, sól i natkę pietruszki, zalać 3 l wrzątku. Doprowadzić całość do gotowania, zmniejszyć płomień, przykryć. Gotować ok. 30 min. 
  5. Do gotującego się mięsa wrzucić włoszczyznę (ziemniaków nie dodawać). Ponownie doprowadzić do gotowania, zmniejszyć płomień, przykryć i gotować ok. 20 min. Warzywa powinny być miękkie,  sprawdzamy wbijając w kawałek marchewki, widelec.  
  6. Dodajemy ziemniaki i gotujemy ok. 8 min. Ziemniaki gotujemy do miękkości, ponownie sprawdzamy widelcem. Kiedy są miękkie, dodajemy starte ogórki kiszone (sok z ogórków również). Po zagotowaniu, zmniejszamy płomień i gotujemy jeszcze 15 min na minimalnym ogniu. 
Podajemy czystą, lub ,,zabielaną" łyżką śmietany. 

Smacznego. 




















19.1.14

WZ-ka


Znalezienie idealnego ciasta na WZ-kę zajęło mi trochę czasu. Tym razem wreszcie ciasto jest moim zdaniem idealne. Bardzo delikatne, miękkie i mocno czekoladowe. W połączeniu z bitą śmietaną i delikatnie nasączone kwaśnym sokiem jest pyszne i najbardziej przypomina mi WZ-ki z mojego dzieciństwa. 

Polecam.







WZ-ka 


Składniki ciasta czekoladowego:


Na masę kakaową: 
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 4 płaskie łyżki kakao
Po wystudzeniu masy kakaowej dodajemy:
  • 5 jajek żółtka i białka osobno (L)
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczone
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
Przełożenie 

Bita śmietana:
  • 400 ml śmietany kremówki (30%)
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny 
  • ok. 1/4 szklanki wrzątku
Polewa kakaowa:
  • 8-9 czubatych łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • ok. 1/3 szklanki wrzątku 
Ponadto:
  • Sok z połowy cytryny i 1 limonki do nasączenia ciasta. 
Sposób przygotowania ciasta:
  1. W garnuszku podgrzać produkty na masę kakaową, nie gotować, doprowadzić jedynie do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Zdjąć z ognia i całkowicie wystudzić. 
  2. Żółtka ,,rozkłócić" odstawić.
  3. Mąki z sodą, proszkiem do pieczenia i solą, połączyć, przesiać. Odstawić. 
  4. Forma do ciasta, prostokątna 23 x 33 cm - wyłożyć dno papierem do pieczenia, boki pozostawić suche. 
  5. Białka umieścić w misie miksera i ubijać na pianę, kiedy piana zacznie robić się sztywna wsypać cukier w dwóch częściach, po każdym dodaniu miksować tak długo aż cukier całkowicie się rozpuści. 
  6. Kiedy piana będzie sztywna i lśniąca, cały czas miksując, dodać połowę żółtek. Miksować do całkowitego połączenia a następnie dodać pozostałe żółtka, ponownie zmiksować. 
  7. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i delikatnym strumieniem wlewać zimną masę kakaową do piany. Miksować tylko do chwili kiedy składniki dokładnie się połączą i piana nabierze czekoladowej, jednolitej barwy. 
  8. Miksując wciąż na najniższych obrotach, wsypać powoli mąki z proszkiem i sodą. Miksować tylko do połączenia składników. 
  9. Ciasto przełożyć do formy. 
  10. Piec w 175 oC, przez ok.35-40 min, do suchego patyczka. 
  11. Studzić w uchylonym piekarniku. 
  12. Wyjąć, nożem oddzielić ciasto od formy i bardzo delikatnie przełożyć na paterę. Nie wykładamy ciasta na kuchenną kratkę, jest zbyt delikatne. Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. 
Przygotowanie bitej śmietany:
  1. Do misy miksera wlać śmietanę kremówkę, wstawić całość do zamrażalnika na ok 10 min. 
  2. W szklanym naczyniu umieścić żelatynę, zalać ok. 1/4 wrzątku (lub nieco mniej), energicznie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Odstawić do wystygnięcia, ale uwaga żelatyna nie może stężeć. 
  3. Wyjąć śmietanę z lodówki i na wysokich obrotach miksera ubijać.
  4. Kiedy śmietana zacznie gęstnieć wsypać cukier puder i miksować do chwili kiedy na pianie zaczną tworzyć się ślady miksowania. Wyłączyć mikser. 
  5. 1 łyżkę bitej śmietany wymieszać z zimną żelatyną, a następnie dodać ją do pozostałej śmietany i krótko na wysokich obrotach krótko zmiksować. Wstawić do lodówki. 
  6. Zimne ciasto przeciąć wzdłuż, ostrym nożem. Każdą z części nasączyć sokiem z cytryny i limonki (tylko po jednej stronie). 
  7. Na ciasto wyłożyć bitą śmietanę (2-3 łyżki zarezerwować do dekoracji ciastek). Przykryć drugim płatem ciasta, delikatnie przycisnąć, rękami. 
  8. Wstawić do lodówki. 
Przygotowanie polewy:
  1. W szklanym naczyniu umieścić cukier puder i kakao, wymieszać. wlać ok. 1/3 przygotowanego wrzątku i energicznie wymieszać składniki. Jeśli okaże się że wody jest za mało dodajemy ją stopniowo, po łyżce do masy. Po każdym dodaniu mieszamy i sprawdzamy gęstość. 
  2. Masa powinna być dość gęsta, ale lejąca. 
  3. Masę wylewamy na ciasto i płaską łopatką delikatnie rozsmarowujemy po wierzchu ciasta. 
Ciasto wstawiamy na ok. 20 min do lodówki. Następnie Ostrym nożem kroimy na kwadraty. 
Dekorujemy odrobiną bitej śmietany wyciśniętą ze szprycy. 

Smacznego. 










16.1.14

Placki z jabłkami


Placki z jabłkami szczególnie ukochane przez dzieci, są niezwykle proste i szybkie do przygotowania. 
W przepisie na placki, niezwykle trudno określić proporcje składników, podobnie jak w przepisie na naleśniki. Każdy musi wypracować swoje idealne. Ciasto na placki  powinno być dość gęste, by nie rozlewało się po patelni i placki miały ładny kształt. Gęstość można regulować przez dodanie większej ilości mąki lub mleka. Jeśli po dodaniu jabłek okaże się, że ciasto jest zbyt rzadkie, po prostu należy zwiększyć ilość owoców. 
Ponadto, ważna przy smażeniu placków z jabłkami jest temperatura oleju. Zbyt gorący olej szybko się spali i pozostawia bardzo nieprzyjemny zapach, dlatego placki należy smażyć na średnio gorącym tłuszczu. 
Do smażenia możecie również użyć klarowanego masła (ale nigdy zwykłego), klarowane ma wyższą temperaturę palenia, więc tutaj sprawdzi się z powodzeniem. 

Polecam. 








PLACKI Z JABŁKAMI 


Składniki:
  • ok. 2 szklanek mleka (2%)
  • ok. 3/4 szklanka mąki pszennej 
  • 1 jajko (L)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 średnie twarde jabłko
  • Olej do smażenia

Na słodką śmietankę:  
  • 1/3 szklanki śmietany (12%)
  • 1 łyżeczka cukru 
Sposób przygotowania:
  1. Do miski wsypać mąkę, sól i cukier wymieszać. Stopniowo dolewać mleko cały czas mieszając, najlepiej kuchenną ,,rózgą". Mleko dolewamy do momentu kiedy ciasto stanie się luźne i z łatwością będziemy będzie można je mieszać. 
  2. Teraz dodajemy jajko i energicznie całość mieszamy, tak aby powstało gęste ciasto bez grudek mąki. 
  3. Stopniowo dolewamy mleko cały czas mieszając, powinniśmy uzyskać ciasto, które będzie nieco gęściejsze niż na naleśniki. 
  4. Jabłko obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. 
  5. Jabłko kroimy w cieniutkie plasterki lub ścieramy na najgrubszych oczkach tarki do warzyw. 
  6. Jabłko dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek jabłka pokryty był ciastem.  
  7. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju. Kiedy tłuszcz jest już gorący łyżką nakładamy niewielkie placki ciasta, smażymy na średnim ogniu prze 2-3 min do chwili kiedy placuszki się zrumienią a brzegi z ,,surowej części" zaczną się ścinać. 
  8. Placki przewracamy na drugą stronę i smażymy kolejne 2-3 min. 
  9. Przekładamy na talerz wyłożony papierowy ręcznikiem aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Podajemy ciepłe posypane cukrem pudrem lub polane *słodką śmietanką. 

*Przygotowanie słodkiej śmietany:
  1. Śmietanę umieścić w szklanym naczyniu, dodać cukier, wymieszać. Odstawić na kilka minut a następnie ponownie wymieszać. Gotowe. 
Smacznego. 










11.1.14

Zupa pieczarkowa

Przepis na zupę pieczarkową z lekko podsmażonymi na maśle lub oliwie pieczarkami. Zupa jest delikatna z dużą ilością pieczarek. Ja bardzo lubię pieczarkową zabielaną czystą śmietaną, ale równie smaczna jest czysta bez żadnych dodatków. 
Polecam na zimowe obiady. 




Zupa pieczarkowa

Składniki:

  • 300 gr kurczaka (podudzia)
  • 1 włoszczyzna
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 4-5 średnich ziemniaków
  • 250 gr pieczarek
  • 1 łyżka masła lub oliwy do podsmażenia pieczarek
  • Sól 
  • 6 ziaren czarnego pieprzu 
  • 3-4 litry wody

Sposób przygotowania: 

  1. Natkę pietruszki dokładnie umyć, związać nicią.  
  2. Mięso umyć, włożyć do garnka, zalać wodą (może być wrzątek), wsypać łyżeczkę soli i ziarna pieprzu, wrzucić związaną natkę. Całość zagotować, zmniejszyć płomień i pod przykryciem gotować ok. 30 min. 
  3. W międzyczasie obrać warzywa, umyć i pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki pokroić nieco grubiej niż pozostałe warzywa, włożyć do osobnej miski, zalać zimną wodą, odstawić.  
  4. Pieczarki umyć, ze starszych i lekko ciemniejszych grzybów zdjąć skórkę, na młodych bielusieńkich można ją zostawić. Pieczarki pokroić na cienkie plasterki. 
  5. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić grzyby i lekko posolić, na dużym ogniu podsmażyć, mieszać od czasu do czasu. Pieczarki puszczą sok, smażyć tak długo aż cały sok odparuje (nie przykrywać patelni) i pozostaną suche. Zamieszać, wyłączyć ogień, odstawić. 
  6. Do garnka z gotującym się mięsem wrzucić pokrojone warzywa (bez ziemniaków), zagotować, przykryć, zmniejszyć płomień i gotować ok. 20 min. 
  7. Następnie do zupy wrzucić ziemniaki i pieczarki, ponownie całość zagotować, zmniejszyć grzanie i tak na małym ogniu, pod przykryciem gotować 10-15 min, aż ziemniaki będą miękkie. 
  8. Zupa jest gotowa, należy ją teraz spróbować, ewentualnie doprawić solą. 

Zupę pieczarkową można podawać czystą lub z dodatkiem łyżki śmietany, posypaną posiekaną natką pietruszki. 

Smacznego. 








KRUPNIK >> 







8.1.14

Tort Tiramisu

Pyszny tort na bazie biszkoptu kawowego. Polecam :) 




Tort Tiramisu 

Składniki:
  1. 1 biszkopt kawowy (przepis na biszkopt) 
  2. 500 gr serka mascarpone
  3. 3 żółtka z jajek ekologicznych 
  4. 1/2 szklanki cukru pudru 
  5. 1/2 szklanki mocnej kawy
  6. zapach waniliowy 
  7. dżem porzeczkowy
  8. 100 gr gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
  9. 3-4 łyżki mleka 
Sposób przygotowania:
  1. Jajka umyć, sparzyć wrzątkiem. 
  2. Oddzielić żółtka od białek. 
  3. W misie miksera zmiksować żółtka z cukrem pudrem na jasną puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać zapach waniliowy (u mnie 3 krople).
  4. Do masy dodać serek mascarpone i na najniższych obrotach, zmiksować do całkowitego wymieszania składników. 
  5. Zaparzyć mocną kawę, najlepiej w ekspresie ciśnieniowym. 
  6. Biszkopt pokroić na trzy blaty. Każdy z nich dokładnie nasączyć kawą tylko z jednej strony, nasączamy strony stanowiące środek ciasta, część spodnią i górną zostawiamy suche). 
  7. Na paterze położyć najpierw część, która stanowiła górę biszkoptu będzie to spód tortu.
  8. Masę mascarpone należy podzielić na 3 części, 2 większe będą stanowiły przełożenie i 1 mniejsza do posmarowania tortu na wierzchu
  9. Pierwszy blat nasączony kawą, smarujemy 2 łyżkami dżemu porzeczkowego, następnie wykładamy część masy, rozsmarowujemy.
  10. Przykrywamy kolejną częścią biszkoptu (wcześniej również nasączoną kawą) ponownie smarujemy ją dżemem a następnie drugą częścią masy mascarpone. 
  11. Ostatnią część biszkoptu (stanowiąca spód upieczonego ciasta) kładziemy na samej górze, spodem do góry. Wykładamy ostatnią część mascarpone i dokładnie smarujemy nim górę i boki. Najlepiej zrobić to przy pomocy specjalnej łopatki. 
  12. Tort włożyć do lodówki na 20 min. 
Przygotowanie czekoladowej opaski:
  • Czekoladę i mleko rozpuścić na parze, dokładnie wymieszać aby powstała gęsta jednolita masa czekoladowa. 
  • Przygotować dwa kawałki foli spożywczej, ich długość razem mierzona powinna być nieco dłuższa niż obwód tortu. 
  • Przy pomocy miękkiej łopatki kuchennej na foli rozsmarować, grubą warstwę czekolady (powinien być nieco szerszy niż wysokość tortu). 
  • Folie z paskami czekolady położyć najlepiej na kuchennej desce i wstawić do lodówki na ok. 20 min.
  1. Wyjąć z lodówki tort i czekoladowe pasy. 
  2. Delikatnie oddzielić folię od czekolady i natychmiast obłożyć czekoladą bok tortu. Lekko przycisnąć. Tak samo postąpić z drugim pasem czekolady, nadmiar obciąć ostrym nożem. Lekko docisną. 
  3. Wierzch tortu posypać kakao.
  4. Tort wstawić do lodówki na ok. 30 min. 
Kroić ostrym nożem. 

Smacznego. 



Czekoladową ozdobę najlepiej wykonać z gorzkiej czekolady o min. 70% zawartości kako


Tort przełożony jest delikatnym kremem z serka mascarpone 





BISZKOPT KAWOWY >>


BISZKOPT NA TORT >>






Kawa... i co i dalej?

7.1.14

Biszkopt na tort - kawowy

Biszkopt na tort z dodatkiem kawy, może być bazą do tortu tiramisu lub do tortu z kawowym kremem

Polecam. 


Biszkopt na tort - kawowy

Składniki:
  • 5 jajek (L) 
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżka kawy mielonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • zapach waniliowy 
Sposób przygotowania:
  1. Dno tortownicy (u mnie 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boki pozostawić suche. 
  2. Piekarnik rozgrzać do 175 oC (termoobieg). 
  3. Żółtka oddzielić od białek. 
  4. W misie miksera białka ubić na pianę, na początku na średnich obrotach, kiedy zacznie się tworzyć piana zwiększyć obroty miksera i stopniowo dodawać cukier. (w 4 porcjach, po każdej dokładnie miksować ok.2 min) Ubijać do momentu kiedy piana będzie sztywna i szklista. 
  5. Cały czas ubijając, dodawać do piany po jednym żółtku. Miksować do całkowitego połączenia. Na koniec wlać zapach waniliowy, chwilę miksować. 
  6. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać. Dodać kawę, wymieszać. 
  7. Do piany wsypać mąkę z kawą i delikatnie wymieszać łopatką. 
  8. Ciasto przełożyć do tortownicy. 
  9. Piec w gorącym piekarniku 30 min (do suchego patyczka). 
  10. Studzić przez 10 min w uchylonym piekarniku, następnie na kuchennej kratce. Zimny biszkopt obrysować w formie ostrym nożem a następnie wyjąć z formy. 
  11. Góra ciasta powinna po wyjęciu stanowić jego spód. W ten sposób otrzymamy idealnie równą powierzchnię. 





Zimny biszkopt podzielić na 2 lub 3 blaty.




Biszkopt na tort upieczony w 20 cm formie, można podzielić na 3 części


Biszkopt na tort kroimy po całkowitym wystygnięciu, przy pomocy długiego ostrego noża











Kawa... i co i dalej?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...