30.6.14

Tarta z kremem cytrynowym jagodami i bezową pianką

Tarta marzenie, pyszna i lekka o intensywnym cytrynowym smaku z leciusieńką bezową pianką. Przygotowania można podzielić na dwa etapy. 
Wcześniej przygotować ciasto półkruche i trzymać je zamrożone (ja zamrażam ciasto na max 3 dni). Lemon curd również może kilka dni spędzić w lodówce. 
Pieczenie ciasta i suszenie bezy zajmie nieco ponad 1 godz. 

Polecam ten deser, jest naprawdę wyjątkowy :) 





Tarta z cytrynowym kremem jagodami i bezową pianką 


Składniki na ciasto półkruche:
  • 120 gr zimnego masła
  • 200 gr mąki krupczatki (ew. zwykłej mąki pszennej)
  • 20 gr mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżki soku z cytryny 
Na wierzch tarty:
Sposób przygotowania:

Przygotowanie ciasta

Przygotować tortownicę 24 cm. z rozpinanym rantem lub wyjmowanym dnem. Dno tortownicy posmarować masłem i oprószyć tartą bułką. 

Wszystkie składniki (bez soku z cytryny) umieścić w misie malaksera lub jeśli go nie mamy w misce. 
W malakserze zmiksować do chwili kiedy powstanie grudkowate ciasto, wtedy wlać sok z cytryny i miksować/siekać (ok. 1 min) do chwili kiedy z ciasta utworzy się jeden kawałek ciasta. 
Jeśli nie mamy malaksera wszystkie składniki (bez soku z cytryny) umieścić w średniej wielkości misce i posiekać specjalnym przyrządem lub rozcierać palcami aż powstanie a'la kruszonka, wtedy wlać sok z cytryny i szybko zagnieść ciasto. 
Ciastem wylepić tortownicę, widelcem nakłuć dno. 
Wstawić do zamrażalnika na min. 30 min. lub max na 3 dni. 

Rozgrzać piekarnik do 180 st.C. 

Piec ciasto przez 15 - 18 min do zrumienienia, powinno być całkowicie upieczone. 
Wyjąć z piekarnika, temperaturę w piecu zmniejszyć do 120 st.C. 
Lekko przestudzić tartę. 

W międzyczasie ubić białka z cukrem na sztywną, lśniącą pianę. Ubijać na wysokich obrotach miksera przez ok. 5 min. 

Na przestudzoną tartę wyłożyć lemon curd, posypać jagodami a na wierzch wyłożyć pianę z białek. 
Wstawić do piekarnika i piec/suszyć przez ok. 20-30 min. Sprawdzić pod koniec suszenia, czy piana zaczyna być sucha (po prostu dotknąć palcem) jeśli pianka jest klejąca to suszyć jeszcze ok. 10 min dłużej. 

Wyjąć tartę i studzić na kuchennej kratce. 
Zimną posypać świeżymi jagodami. 

Smacznego. 





27.6.14

Rumsztyk wołowy z cebulą

Do przyrządzenia rumsztyku kupmy dobrej jakości wołowinę, idealna byłaby polędwica, ale udziec lub wołowina zadnia również będą odpowiednie. 

Rumsztyk kojarzy się z barem mlecznym, jednak jest to pyszne i eleganckie danie. Przy tym, robi się je niezwykle szybko. Najlepiej jest zmielić odpowiedni kawałek mięsa w sklepie, ja tak robię, skróci to zdecydowanie czas przygotowania. 

Nie żałujcie podsmażonej cebulki im jej więcej tym lepiej. 


Postarajcie się nie kupować paczkowanej wołowiny, to nie to samo co świeżo mielone mięso. 

Smacznego. 





Rumsztyk z cebulą 

Składniki:
  • 1 kg wołowiny grubo mielonej (udźca, zadniej) 
  • 1 mała cebula drobno posiekana
  • 1 jajko
  • Sól, pieprz 
  • 2 duże cebule lub więcej ( ok. 1 na osobę) 
  • Olej do smażenia
Sposób przygotowania:

Wołowinę mielimy grubo, najlepiej raz, przepuszczając przez sitko z grubymi oczkami. 

Małą cebulę drobno siekamy, podsmażamy na oleju do zeszklenia. Odstawiamy do przestygnięcia.

Mięso wkładamy do miski, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, wbijamy jajko, wrzucamy podsmażoną i przestudzoną cebulę. Dokładnie mieszamy, najlepiej ręką. 
Moczymy ręce w wodzie, formujemy średniej wielkości okrągłe kotlety. Odkładamy odkładamy na przygotowaną deskę. Delikatnie nacinamy nożem, ok. 1 mm z każdej strony (powinno wyglądać to tak jak na zdjęciu). 

Duże cebule obieramy ze skóry, kroimy w średniej grubości plastry. 
W garnuszku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy pokrojoną cebulę, podsmażamy do zezłocenia, często mieszamy, żeby się nie przypaliła. 

Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i smażymy rumsztyki po ok. 2-3 min z każdej strony, bez przykrycia. Czas smażenia zależy od tego jak mocno wysmażone mięso lubimy. Rumsztyki powinny być zrumienione na zewnątrz i lekko różowe w środku. 

Na gorący rumsztyk kładziemy podsmażoną cebulę. 

Podajemy z dodatkiem pieczywa i sałaty np. z sosem francuskim

Smacznego. 










26.6.14

Placki z truskawkami jagodami i jabłkiem

Te placki od kilku tygodni królują na śniadaniowym stole mojego synka. Do tej pory robiłam je z borówkami amerykańskimi, ale od kiedy są już dostępne ,,prawdziwe" polskie jagody, placki są właśnie z nimi. 

Jak w każdym przepisie na placki czy naleśniki, trzeba wypracować idealną gęstość ciasta. W tych plackach znajduje się dużo owoców, więc ciasto powinno być nieco rzadsze, niż to na placki z jabłkami

Bardzo polecamy :)  



Placki z truskawkami, jagodami i jabłkami 
Składniki:

  • ok. 2 szklanek mleka (2%)
  • ok. 3/4 szklanka mąki pszennej 
  • 1 jajko (L)
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1/2 jabłka
  • 4-5 dużych truskawek
  • ok. 1/4 szklanki jagód lub borówek
  • szczypta soli
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Jabłko obrać ze skóry, zetrzeć na grubej tarce. 
Truskawki umyć, pokroić w cienkie plasterki.
Jagody umyć. 

W misce połączyć mąkę z połową mleka, dokładnie wymieszać (kuchenną rózgą), aby nie było w cieście żadnych grudek. Wbić jajko i ponownie dokładnie wymieszać, jeśli ciasto jest bardzo gęste stopniowo dodawać mleko, często mieszając. Powinna powstać masa o konsystencji luźnej śmietany. 
Do ciasta wrzucić wszystkie owoce i delikatnie wymieszać (najlepiej drewnianą lub plastikową łyżką). 

Na patelni rozgrzać ok. 2 łyżek oleju (nie powinien być bardzo gorący, ale kiedy będziemy kłaść na nim placki powinien lekko ,,skwierczeć"). 
Placki smażymy ok. 1 min z każdej strony na średnim ogniu, powinny mieć złoty kolor. 

Zaraz po usmażeniu odkładamy placuszki na ręczniki papierowe, aby odsączyć ew. nadmiar tłuszczu. 

Podajemy ciepłe, posypane cukrem pudrem. 

Smacznego. 









By Niejadek Zjadł Obiadek

25.6.14

Drożdżówki z serem i jagodami

Pyszne jagodzianki z ciasta drożdżowego, wyjątkowo przyjemnego do ,,obróbki", które nie klei się do rąk i bardzo łatwo formuje. 
Z podanych składników wyjdzie 8 podwójnych lub 16 pojedynczych bułeczek. Jagody można zastąpić malinami lub truskawkami. 

Zaniosłam je wczoraj do szkoły mojego synka, zniknęły w mgnieniu oka. Mam już zamówieni na takie same na 29 grudnia :) nie wiem co ma miejsce w grudniu, ale oczywiście zgodziłam się i wiem już, że muszę na tę okoliczność zamrozić jagody. 

Polecam :) 






Drożdżówki z jagodami i serem

Składniki:

*Zaczyn drożdżowy: 20 gr świeżych drożdży + 1 łyżka mąki pszennej + 1 łyżeczka cukru - rozpuścić w 1/4 szklanki ciepłego mleka. Przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 10 min). 

Ciasto:
  • *Zaczyn drożdżowy
  • 250 gr mąki pszennej
  • 40 gr bardzo miękkiego masła
  • 1 łyżka miodu (u mnie malinowy)
  • 2 łyżki cukru 
  • 1 jajko (L)
  • 2/3 szklanki mleka (2%)
*Masa serowa
  • 250 gr twarogu półtłustego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 żółtko (białko zachować do smarowania drożdżówek) 
  • 150 gr jagód 
Sposób przygotowania:

Mleko wymieszać z cukrem, miodem i jajkiem.

W misie miksera umieścić mąkę wlać wyrośnięty zaczyn drożdżowy i mleko, wyrabiać przy pomocy haka do ciasta drożdżowego lub ręcznie. Kiedy ciasto się wymiesza, kawałkami dodawać miękkie masło, cały czas wyrabiać. Wyrabiać przez ok. 10 min na średnich obrotach miksera, ciasto będzie klejące. Następnie misę przykryć folią spożywczą w odstawić do wyrośnięcia na ok. 1h. Ciasto powinno co najmniej podwoić objętość. 

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę (najlepiej drewnianą). 
Będzie dość luźne, ale nie klejące. Ciasto kilka krotnie zagniatamy, robimy to dość delikatnie. Formujemy kulę, dzielimy ją na 8 większych lub 16 mniejszych kawałków. 
Z ciasta formujemy podłużny rulonik ok. 15 cm., następnie delikatnie skręcamy w środku, tak żeby powstała a'la kokardka (zdjęcia niżej). 
Drożdżówki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 10 min do podrośnięcia. 

W każdej połówce drożdżówki robimy dołek, najlepiej przy pomocy dna kieliszka zanurzonego w mące (ciasto nie będzie się przyklejało do szkła). Kieliszkiem wyciskamy dołek w cieście. Do każdego dołka wkładamy łyżeczkę *masy serowej a na wierzch kładziemy łyżeczkę jagód, delikatnie wciskamy owoce w ser. Smarujemy spienionym białkiem. 

Drożdżówki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 st.C. przez ok. 12 -14 min, powinny być ciemno złote. 

Studzimy na kuchennej kratce. Ciepłe można polukrować, zimne oprószyć cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne. 

* Masa serowa:

Wszystkie składniki masy (bez jagód), umieścić w misce, dokładnie wymieszać. Gotowe. 


Smacznego. 



















23.6.14

Kanapka z łososiem i twarożkiem

Kanapka czyli coś najprostszego na świecie, ale cała tajemnica kryje się w produktach. 
Na niedzielne śniadanie wybraliśmy się do jednego z najlepszych w Warszawie bistro Charlotte. Miejsce jest bardzo znane i popularne, głównie ze względu na przepyszne pieczywo, ale i lekką atmosferę. 
Z Charlotte przywiozłam cudowny, chrupiący chleb Charllote na zakwasie, z chrupiącą grubą skórką, idealny :) 
Dzięki temu chlebowi, odtworzyłam w domu swoje niedzielne śniadanie. 

Polecam jest pyszne i lekkie, doskonałe na początek nowego, tym razem pełnego tygodnia :) 





Kanapki z łososiem 

Składniki:

  • Chleb Charlotte na zakwasie (lub inny świeży i chrupiący) 
  • Kilka plastrów łososia wędzonego na zimno
  • 1 łyżeczka serka typu Philadelphia (na 1 kromkę chleba) 
  • 2 łyżki oliwy
  • Kilka gałązek koperku grubo posiekanego 
  • Cytryna pokrojona na ćwiartki 
  • Sól morska 
Sposób przygotowania:

Koperek łączymy z oliwą, mieszamy i odstawiamy na czas przygotowania kanapek. 

Chleb kroimy na kromki, smarujemy twarożkiem, na wierzch kładziemy plaster łososia. Polewamy łyżeczką oliwy z koperkiem, posypujemy sola i skrapiamy cytryną. 

Smacznego. 













21.6.14

Ciasto jogurtowe z rabarbarem i truskawkami (bez miksera)


Kolejne ciasto - pewniak, łatwe i szybkie do zrobienia. Nie potrzebny jest mikser, wszystkie czynności można wykonać przy pomocy rózgi kuchennej. 
Ciasto uwielbiane przez dzieci, ale i dorośli nim nie pogardzą :) 

Polecam na letni deser. Mój synek uwielbia je na podwieczorek z mlekiem. 




Ciasto jogurtowe z letnimi owocami

Ważne aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. 

Składniki:
  • 1,5 szklanka mąki pszennej 
  • 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • 1 szklanka cukru
  • Cukier waniliowy 
  • 3 jajka (L)
  • 1/2 szklanki oleju (rzepakowego)
  • Szczypta soli
Owoce na wierzch:

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzewamy do 175 st.C. 

Prostokątną formę 23 x 33 cm (lub podobnej wielkości), wykładamy papierem do pieczenia. 

Truskawki i rabarbar myjemy. Rabarbar kroimy na 4-5 cm kawałki. Duże truskawki dzielimy na Ļół, małe zostawiamy w całości. W misce łączymy rabarbar i truskawki ze skórką cytrynową, zasypujemy 2 łyżkami cukru, mieszamy delikatnie, odstawiamy. 

Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, sodą i solą, przesiewamy, odkładamy na bok. 

Do dużej miski wlewamy jogurt grecki, cukier i cukier waniliowy, mieszamy. Pojedynczo wbijamy jaka, dokładnie mieszamy. 
Do masy wsypujemy mąkę mieszamy dokładnie aby nie było grudek mąki, na koniec wlewamy olej i ponownie dokładnie mieszamy. 
Ciasto wlewamy do przygotowanej formy, na wierzchu układamy owoce (sok który wyciekła z truskawek również wlewamy na ciasto). 
Wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy 30 min, do suchego patyczka. 

Studzimy na kuchennej kratce, przez pierwsze 10 min w formie, następnie wyjmujemy z formy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. 

Ciasto posypujemy cukrem pudrem. 

Smacznego. 







Na koniec specjalna rekomendacja mojego męża.
Ciasto po modyfikacjach z dużą ilością lukru i świeżych truskawek :) 







18.6.14

Sernik truskawkowy na zimno (bez miksera)

Ten sernik jest przepyszny, mój Tadzio nie może się od niego oderwać. Bardzo intensywny smak truskawek, lekka pianka i pyszny czekoladowy spód, jeden z najlepszych serników jakie zrobiłam. Pracy jest przy nim niewiele, nie musimy nawet wyjmować miksera, najbardziej potrzebnym sprzętem będzie widelec ;) 

Bardzo polecam. 






Sernik truskawkowy na zimno 

Składniki:

  • 500 gr twarożku homogenizowanego
  • 250 gr truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa 
  • 1/2 szklanki wrzątku
  • 200 gr czekoladowych markizów 
  • 1 łyżka masła roztopiona 
  • Truskawki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Małą tortownicę 20-24 cm posmarować roztopionym masłem i wysypać mąką. Odstawić. Dobrze jeśli tortownica jest rozpinana lub z wyjmowanym dnem. 

Galaretkę rozpuścić we wrzątku. Wystudzić. 
Truskawki zmiksować, lub rozgnieść dokładnie widelcem, wymieszać z twarożkiem homogenizowanym. 
Do twarożku truskawkowego wlać zimną galaretkę, dokładnie wymieszać odstawić. 

Ciastka umieścić w malakserze i zmiksować, wlać do nich roztopione masło, krótko zmiksować. 
Jeśli nie mamy malaksera, ciastka pokruszyć w misce, potłuc dokładnie wałkiem do ziemniaków. Wlać masło wymieszać widelcem. 
Ciastka przełożyć do przygotowanej foremki, wylepić dno, najłatwiej robić to widelcem, ciastka będą bardzo lepiące. Odstawić. 

Masę twarożkową zamieszać, wlać delikatnie do tortownicy na spód z ciastek. 
Dobrze jest tortownicę umieścić na płaskim talerzu, wstawić do lodówki i schłodzić przez ok. 2-3 h lub przez noc. 

Wyjąć sernik z lodówki, jeśli tortownica jest okrągła to ostrym nożem obrysować ciasto, rozpiąć obręcz i wyjąć sernik. 
Jeśli mamy tortownicę z wyjmowanym dnem, delikatnie wypychamy dno do góry. Oprószyliśmy tortownicę mąką, więc sernik wyjdzie bez problemu, zachowując ładny karbowany brzeg. 

Dekorujemy sernik świeżymi truskawkami. 

Smacznego. 










16.6.14

Klopsiki wieprzowe z serem żółtym w sosie koperkowym

Proste i bardzo szybkie do przygotowania klopsiki z serem żółtym. Klopsiki są mięciutkie i delikatne, szczególnie lubiane przez dzieci. 
Doskonale się je przechowuje i dzięki temu, będzimy mieć obiad na kilka dni. Polecam. 





Klopsiki z serem żółtym w sosie 

Składniki:

  • 500 gr mielonej szynki
  • 1 mała cebula
  • 3 łyżki sera żółtego 
  • 1 jajko
  • 1 mała kajzerka
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki 
  • Sól, pieprz
  • ok. 1/2 szklanki mąki do obtaczania klopsików 
  • Olej do smażenia
  • 2 łyżeczki masła
  • ok. 1 szklanki rosołu lub 1/2 szklanki wody
  • Koperek 

Sposób przygotowania:

Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 
Cebulę pokroić bardzo drobno, zeszklić na oleju, lekko przestudzić. Kajzerkę namoczyć w wodzie, żeby zmiękła, Odcisnąć nadmiar wody. 

W dużej misce połączyć mięso, ser żółty, jajko, sól, pieprz, paprykę, odciśniętą bułkę, cebulę, wymieszać dokładnie. 

Na duży talerz wysypać mąkę. Ręce zmoczyć wodą, formować niewielkie klopsiki, obtaczać w mące, nadmiar mąki strzepywać. 

Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, na gorący wkładać klopsiki i obsmażyć z każdej strony do zrumienienia. 

Jeśli mamy głęboką patelnię i wszystkie klopsiki się w niej zmieszczą dusimy je na patelni. 
Jeśli patelnia jest małą, przekładamy klopsiki do średniego garnka, dodajemy 2 łyżeczki masła, zmniejszamy płomień na minimalny. 
Do klopsików wlewamy rosół lub jeśli nie mamy domowego a nie chcemy używać kostek rosołowych, na patelnię na której obsmażaliśmy klopsiki wlewamy 1/2 szklanki gorącej wody, dokładnie płuczemy patelnię, powstały sos wlewamy do garnka z klopsikami. 
Dusimy pod przykryciem, na małym ogniu przez ok. 20 min. 
Po 10 min wrzucamy do garnka posiekany drobno koperek, ponownie przykrywamy garnek i dalej dusimy. 

Gotowe klopsiki posypujemy świeżym koperkiem. 
Podajemy z młodymi ziemniakami, kluskami lub kopytkami. 

Smacznego. 









By Niejadek Zjadł Obiadek

14.6.14

Puszyste drożdżówki z truskawkami


Bardzo puszyste i delikatne drożdżówki. Jest przy nich trochę pracy, ale są pyszne i długo zachowują świeżość. Można podać je na śniadanie lub podwieczorek ze szklanką mleka. 

Polecam. 



Puszyste drożdżówki z tryskawkami 

Składniki:
  • 25 gr świeżych drożdży 
  • 3,5 szkl. mąki pszennej tortowej (+ 0,5 szkl. do podsypywania)
  • 1 1/4 szklanki mleka (3,2%)
  • 130 gr masła
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki cukru
  • 300 gr truskawek
  • Jajko rozkłócone z łyżką wody do posmarowania drożdżówek
Sposób przygotowania:

Przygotowanie zaczynu drożdżowego:


0,5 szklanki ciepłego mleka, 2 łyżki mąki i 1 łyżeczkę cukru i drożdże - zmieszać razem w szklanej misce. Przykryć folią spożywczą i odstawić na 15 min do wyrośnięcia. 

W garnuszku podgrzać mleko (nie gotować) rozpuścić w nim, masło i cukier, zamieszać. Odstawić do przestygnięcia. 


Dużej misce lub misie miksera umieścić mąkę, wlać wyrośnięty zaczyn, wyrabiać przy pomocy haka do wyrabiania ciasta lub drewnianą łyżką. Stopniowo wlewać ciepłe mleko z masłem i cukrem, cały czas wyrabiać ciasto. Następnie dodać jajka. Wyrabiać całość przez ok. 7-10 min. Na tym etapie (jeśli nie mamy miksera) łatwiej będzie wyrabiać ciasto ręką niż łyżką. Wyrabiamy tak długo, aż powstanie jednolite, gładkie i lepkie ciasto. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i podwojenia objętości na 1h. 


Truskawki myjemy, duże kroimy na pół. 


Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę lub blat oprószony mąką. Wyrabiamy rękami, ciasto będzie dość luźne, więc należy podsypywać je mąką. kiedy ciasto przestanie lepić się do rąk, ale wciąż będzie dość luźne, dzielimy je na 12 -15 części.

Każdy z kawałków ciasta rolujemy w wałek, skręcamy i formujemy drożdżówkę. Na środku kładziemy truskawkę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do lekkiego wyrośnięcia. Wyrośnięte drożdżówki smarujemy jajkiem (najłatwiej przy pomocy pędzla kuchennego).

Piekarnik rozgrzewamy do 175 st. C. 

Bułeczki pieczemy ok. 13-15 min, do zrumienienia. 

Studzimy na kuchennej kratce, ciepłe posypujemy cukrem pudrem. 

Smacznego. 










12.6.14

Kurczak po chińsku z warzywami i sezamem


Szybki kurczak z warzywami i sezamem. Kurczaka smażymy na dużym ogniu i bardzo gorącym oleju. 
Warzywa smażymy krótko co sprawia, że są kruche i twardawe, ale to chyba największy atut tej potrawy. 
Bardzo polecam. 




Kurczak z warzywami i sezamem

Składniki:
  • 500 gr piersi z kurczaka
  • 250 gr groszku cukrowego
  • 250 gr brokułów
  • 1 łyżeczka sezamu
  • 2 cebulki dymki
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
Marynata
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka wina ryżowego
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka cukru
Sposób przygotowania:

Kurczaka umyć, pokroić w cienkie paski.

Wszystkie składniki marynaty umieścić w misce, dokładnie wymieszać. Do marynaty włożyć kurczaka, wymieszać. Odstawić na min. 1h. 

Warzywa umyć, brokuły pokroić na niewielkie ,,różyczki", cebulę pokroić na duże kawałki (jedną cebulę na pół, każdą połówkę ponownie na pół), imbir obrać drobno posiekać, czosnek pokroić w cienkie plasterki, dymkę pokroić w ukośne plasterki. 

W woku lub na głębokiej patelni rozgrzać 3-4 łyżki oleju, wrzucić czosnek, imbir i dymkę, zamieszać i smażyć chwilę na dużym ogniu. 
Na patelnię dorzucić kurczaka, zamieszać smażyć przez 5 min, często mieszając. Kiedy kurczak jest już prawie gotowy dodać warzywa (br

okuły, groszek, cebulę) wymieszać dokładnie i smażyć przez 7-8 min na dużym ogniu. Często mieszać. 
Przed samym podaniem posypać całość sezamem, wymieszać. 

Kurczaka i warzywa przełożyć na talerz. 
Podawać gorące. 

Smacznego. 








11.6.14

Koktajl truskawkowy

Koktajl truskawkowy na zmianę z mrożoną herbatą jest teraz ulubionym napojem mojego synka. Codziennie kupuję łubiankę truskawek i 2-3 butelki kefiru, bo miksowanie odbywa się nieustannie. 
Dla dzieci to wspaniały, zdrowy napój. Ilość cukru zależna jest od słodyczy truskawek, 2 łyżki powinny wystarczy, żeby koktajl nie był zbyt słodki i można było wyczuć lekką kwaśność limonki. 

Polecam. 



koktajl truskawkowy przepis, koktajl-truskawkowy, koktajl-owocowy


Koktajl truskawkowy 

Składniki na 2 szklanki:

  • 1 szklanka truskawek
  • 1 szklanka maślanki (kefiru lub mleka zsiadłego)
  • 2 łyżki cukru 
  • Sok z 1/2 limonki

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki umieścić w blenderze lub malakserze. Dokładnie zmiksować. 
Schłodzić w lodówce ok. 1h. Przybrać świeżą truskawką i listkiem mięty. 

Smacznego. 








10.6.14

Mrożona herbata

Błyskawiczna i orzeźwiająca herbata mrożona. Proporcje zależą oczywiście od pojemności dzbanka jakim dysponujecie, mój jest 2 l. Herbata jest bardzo pyszna i powinna smakować również dzieciom, mój Tadzio ją uwielbia. 

Jeśli nie lubicie herbaty  rooibos, możecie użyć zwykłej, czarnej lub zielonej. 

Polecam :) 




herbata, zielona herbata, herbata zielona


Herbata mrożona

Składniki:

  • 3 torebki herbaty ekspresowej  rooibos 
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 dużej pomarańczy (pokrojonej w cienkie plasterki)
  • 1/2 cytryny (pokrojonej w cienkie plasterki)
  • 1 limonka (pokrojonej w cienkie plasterki)
  • 2 szklanki wrzątku 
  • 2 szklanki kostek lodu
  • 10 listków mięty pieprzowej 

Sposób przygotowania:

W garnuszku zagotować wodę, włożyć do niej torebki herbaty, gotować prze chwilę (ok.2 min). Zdjąć z ognia i pozostawić na 5 min, aby herbata dobrze się zaparzyła. Odcisnąć torebki, do garnka wsypać cukier, dokładnie zamieszać. 
Przelać herbatę do dzbanka, wrzucić plasterki pomarańczy, cytryny i limonki, uzupełnić zimną wodą i kostkami lodu, dokładnie wymieszać. 
Na koniec wrzucić listki mięty. 

Do szklanki włożyć po 1 plasterku pomarańczy i limonki, wrzucić kilka kostek lodu i listek mięty, dopełnić herbatą. 


Herbatę przechowujemy w lodówce. 

Smacznego :) 



herbata, zielona herbata, herbata zielona

herbata, zielona herbata, herbata zielona








Jak ugasić pragnienie?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...