25.7.14

Konfitura wiśniowa


Cudownie pachnące latem konfitury z wiśni. 
Konfitury są nieco rzadsze niż dżem, mają masę owoców i przepiękny głęboko wiśniowy kolor. Nie przypominają tych kupionych w sklepie, pachną prawdziwymi owocami. 
Nie mogliśmy się oprzeć i jeden słoiczek zjedliśmy od razu na śniadanie z francuskimi rogalikami, są pyszne i bardzo wiśniowe. 
Zimą będą przypominały o letnich upałach. 

Z 2 kg wiśni otrzymałam 8 różnej wielkości słoiczków, trudno mi więc dokładnie określić ilość konfitury. Na wszelki wypadek przygotujcie sobie nieco więcej naczyń, żeby potem nie biegać w ostatniej chwili i nie szukać słoików. 





Konfitury wiśniowe 

Składniki:
  • 2 kg wiśni 
  • 2 kilogramy cukru żelującego (1:1) 
  • sok z 1 cytryny
  • Słoiki z zakrętkami lub typu wek (czyste i suche) 
Sposób przygotowania:

Wiśnie umyć, wydrylować. 

Wiśnie włożyć do dużego garnka z grubym dnem, zagotować. Wsypać cukier, zagotować, zmniejszyć płomień i gotować ok. 1 godz bez przykrycia, mieszać od czasu do czasu. Pod koniec wlać sok z cytryny, dokładnie wymieszać. 

Słoiki z zakrętką napełniać gorącymi konfiturami prawie do pełna, zakręcić zakrętką, odwrócić do góry dnem i pozostawić co całkowitego wystygnięcia. Zimne odwrócić. 
Słoiki typu wek z gumką, napełnić do wysokości 3/4 słoika gorącymi konfiturami, wytrzeć brzeg słoika jeśli się ubrudził sokiem, zamknąć dokładnie (nie odwracać), zostawić do całkowitego wystygnięcia. 

Przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu. Od czasu do czasu oglądać czy konfitury nie zaczynają pleśnieć. 

Smacznego. 











Przetwory

23.7.14

Makaron z sosem pomidorowym i bazylią

Najprostszy i najszybszy sos do makaronów jaki robię. Ważne, żeby pomidory były dojrzałe bo od tego zależy smak sosu. Lekko i szybko, w kiedy musimy gotować w upał nie ma chyba nic ważniejszego :) 





Makaron z sosem pomidorowym

Składniki dla 1 osoby:
  • 2 średniej wielkości bardzo dojrzałe pomidory
  • 1 garść świeżych listków bazylii
  • 2 średnie ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sol i pieprz
  • Makaron typu spaghetti
Sposób przygotowania:
W dużym garnku zagotować wodę, włożyć makaron i ugotować go al'dente (gotujemy ok. 1 min krócej niż instrukcja na opakowaniu).

Pomidory umyć pokroić na średniej wielkości kostkę. Czosnek obrać pokroić w cieniutkie plasterki. Listki bazylii posiekać drobno. Odstawić.

W średniej wielkości garnku lub głębokiej patelni rozgrzać oliwę. Na oliwę wrzucić czosnek, sól i pieprz, wymieszać smażyć chwilę, mieszając żeby nie przypalić czosnku. Na patelnię wrzucić pomidory, dokładnie wymieszać i na średnim ogniu gotować bez przykrycia prze ok. 7 min. Większość pomidorów powinny się rozpaść. Wyłączyć gaz pod patelnią, wrzucić bazylię, zamieszać.

Makaron odcedzić.

Na gorący makaron położyć kilka łyżek sosu pomidorowego, przybrać świeżą bazylią.

Smacznego.








22.7.14

Letnie desery i ciasta z owocami czekoladą i kremem

Wszystko co najlepsze, lekkie, owocowe torty, kruche ciasteczka z owocami. Rozkoszujemy się piękną pogodą i pysznymi deserami. To jedyny w roku czas kiedy wszystko toczy się wolniej i spokojniej, trochę z powodu niesamowitych upałów, trochę dla tego, że mamy więcej czasu i humory znacznie lepsze. 

Miłego lata :)






1. Tort czekoladowy z malinami
Elegancki i pyszny tort z malinami i bitą śmietaną. 



Bardzo lekki i tort który idealnie pasuje na letni deser. 



Niezwykle delikatne, lekki i intensywnie czekoladowe ciasto przełożone kremem z bitej śmietany i owoców, polane czekoladowym lukrem. 



Znamy i lubimy je prawie wszyscy, są dla wszystkich, dzieci i dorosłych. 




Do tego tortu wystarczy kieliszek zimnego wina musującego. To połączenie sprawi że poczujecie się bosko. 



Jeden z najbardziej klasycznych letnich deserów, jest w nim budyń i dużo owoców na bardzo kruchym spodzie. Pycha. 



Czasami dobrze jest trochę urozmaicić klasyczny przepis i dostać nowe pyszne ciasto. 



Małe ciasteczka do kawy, są lekkie i słodkie. Ładnie wyglądają a ich smak przypomina wycieczka do lasu w upalne letnie popołudnie. 







18.7.14

Sałatka z młodych ziemniaków

Znakomity dodatek do grilla. Młodych ziemniaków nie obieramy ze skórki, ani nie skrobiemy jedynie myjemy je bardzo dokładnie. Ja moje namoczyłam w wodzie i zostawiłam na 10 min, później dokładnie wypłukałam. Nie było żadnego chrzęszczenia w zębach. Sałatkę podajemy na zimno jako dodatek albo samodzielne danie np. z chlebkami z rozmarynem.

Polecam.





Sałatka ziemniaczana

Składniki
  • 500 gr młodych ziemniaków (możliwie najmniejszych)
  • 2 łyżki majonezu (u mnie Kieleckiego)
  • 2 łyżki jogurtu greckiego 
  • 2 średnie szalotki
  • 1 ząbek średni czosnku
  • 1/2 pęczka koperku drobno posiekana
  • Sól i pieprz 
Sposób przygotowania:

Ziemniaki dokładnie umyć, nie obierać ze skórki.  Większe ziemniaki przekroić na pół, małe zostawić w całości. Ugotować do miękkości w dobrze osolonej wodzie ok. 2 łyżeczek. Gotujemy ok. 12 min, ale należy sprawdzać widelcem, żeby ziemniaków nie rozgotować. 

Koperek myjemy i drobno siekamy. 
Szalotkę obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę.

W miseczce połączyć majonez, jogurt, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz i koperek i szalotkę. Dokładnie wymieszać, odstawić na ok. 10 min do ,,przegryzienia". 

Ugotowane ziemniaki odcedzić, zostawić do przestygnięcia. Powinny być tylko lekko ciepłe kiedy dodamy do nich sos śmietanowy. 
Do dużej miski włożyć ziemniaki i dodać do nich sos, dokładnie wymieszać, odstawić na 10 min do całkowitego wystygnięcia. 

Podawać jako dodatek do mięs. 

Smacznego.







To my! młode kartofelki


15.7.14

Sos z kurek do mięs i makaronów


Sos z kurek niesamowicie pachnie lasem.  Warto dodać do niego dużo posiekanego koperku, jest wtedy naprawdę przepyszny. 

Do sosu wlałam również masło, które pozostało po pieczeniu polędwicy wieprzowej

Polecam :) 




Sos z kurek 

Składniki:
  • 250 gr świeżych kurek 
  • 2 szalotki
  • Sól
  • Pieprz 
  • 1 szklanka sosu beszamelowego (domowego lub kupnego)
  • 1/2 pęczka koperku, drobno posiekanego
  • Oliwa do smażenia 
Sposób przygotowania:

Kurki oczyścić, umyć pod bieżącą wodą. Możliwie dokładnie osuszyć, ja włożyłam grzyby do wirówki do sałat i dokładnie w ten sposób odwirowałam z wody - polecam
Duże kurki przekroić na pół, mniejsze zostawić w całości.

Szalotki obrać ze skórki i drobno posiekać. 

Na dużej, głębokiej patelni rozgrzać ok. 2 łyżek oliwy, na gorącą wrzucić szalotkę, chwilę obsmażać mieszając, po chwili dodać grzyby i na dużym ogniu smażyć przez 7-8 min. Uważać aby grzyby i cebula nie przypaliły się, często mieszać. Kiedy kurki będą podrumienione, wlać na patelnię sos beszamelowy, dokładnie wymieszać i na malutkim ogniu (całość powinna jedynie delikatnie bulgotać), pod przykryciem gotować sos przez ok. 5 min doda czasu do czasu mieszać. 

Odkryć patelnię i dodać ok. 3/4 przygotowanego koperku, dokładnie wymieszać i jeszcze prze 2-3 min podgotować na małym ogniu. 
Wyłączyć, wrzucić pozostały koperek, zamieszać.  

Podawać na ciepło. 

Sos kurkowy świetnie pasuje do pieczonej polędwicy lub do makaronu ugotowanego al'dente. 

Smacznego. 








Pieczona polędwica wieprzowa

Proste i smaczne danie na letni obiad. Dodatkiem może być zielona sałata z dużą ilością pomidorów. 

Już jutro przepis na sos z kurek

Polecam. 





Pieczona polędwica wieprzowa 
Składniki
  • 1 średnia polędwica wieprzowa ok. 300 gr 
  • Sól 
  • Świeżo mielony pieprz 
  • Słodka papryka w proszku 
  • 2 łyżki masła 
  • Oliwa 
Sposób przygotowania:

Polędwicę umyć, oczyścić z tłuszczu i żyłek. 
Natrzeć solą, pieprzem i słodką papryką, odstawić do lodówki na min. 1 godz (można schłodzić przez noc). 

Piekarnik nagrzać do 180 st.C. 

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i obsmażyć mięso ze wszystkich stron, lekko przypiec. 
W żaroodpornym naczyniu ułożyć masło, na nim położyć obsmażoną polędwicę. 

Wstawić do piekarnika na ok. 20 min, jeśli polędwica jest większa i gruba czas pieczenia można wydłużyć do 22-23 min.  

Wyjąć mięso z piekarnika, zostawić na ok. 5-7 min zanim zaczniemy je kroić. 
Kroić ostrym nożem w ukośne plastry. 

Podawać polaną masłem z pieczenia lub np. sosem kurkowym, albo innym ulubionym sosem do mięs.

Smacznego. 










11.7.14

Ciasteczka z jagodami i białą czekoladą

Bardzo delikatne ciasteczka z białą czekoladą i świeżymi czarnymi jagodami. Najsmaczniejsze są w dniu pieczenia na deser lub jako dodatek do kawy. 

Polecam, takie małe co nieco, ale bardzo pyszne :) 







Ciasteczka z białą czekoladą i jagodami 


Składniki:
  • 120 gr zimnego masła
  • 200 gr mąki krupczatki 
  • 20 gr mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • białko (do smarowania ciastek przed pieczeniem)

  • ok. 1 szklanki czarnych jagód
  • 100 gr białej czekolady 
  • 2 łyżki mleka (3,2%) 
  • skórka otarta z 1 limonki
Sposób przygotowania:

Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.

Mąkę, mąkę ziemniaczaną, sól i proszek do pieczenia wymieszać razem, przesiać. 
Masło, przesianemąki, jajko i cukier połączyć razem, posiekać (w malakserze lub nożem), na koniec doodać sok z cytryny i szybko zagnieść ciasto. Będzie lekko klejące. 
Z ciasta uformować kulę, lekko spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki min. 1 godz. można pozostawić na całą noc. 

Następnie na stolnicy lekko oprószonej mąką rozwałkować ciasto na prostokąt (ok. 5 mm grubości). 
Ostrym nożem pokroić ciasto na małe prostokąty ok. 5 x 10 cm. Ułożyć ciastka na blasze do pieczenia, widelcem nakłuć w kilku miejscach,  posmarować lekko ubitym białkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec przez 12 -15 min do zrumienienia. 

Wyjąć, studzić na kuchennej kratce. 

Czekoladę połamać na kawałki, połączyć z mlekiem i rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Dokładnie, energicznie wymieszać, żeby powstała jednolita masa, bez grudek. Odstawić do wystygnięcia. 

Wystudzone ciastka polać zimną i lekko tężejącą białą czekoladą, udekorować jagodami, posypać otartą skórką z limonki. 

Smacznego. 










10.7.14

Czekoladowe ciasto z czerwonymi porzeczkami

Ciasto z pierwszych w  tym roku własnych porzeczek :) Tadzio pomaszerował do ogródka i z naszych 2 maleńkich krzaczków zebrał kubeczek ślicznych, czerwonych porzeczek. Owoce są oczywiście kwaśne, chociaż bardzo dojrzałe, jak to porzeczki. Upiekłam z nich pyszne, szybkie ciasto czekoladowe. 
W przepisie jest dość duża ilość cukru, ale tak właśnie musi być bo masa z kakao jest zupełnie gorzka a porzeczki kwaśne. 

Ciasto jest ciężkie i mocno czekoladowe, dla mnie pyszne.  

Z mlekiem, cudowne. Polecam :) 





Czekoladowe ciasto z porzeczkami 
  • 150 gr mąki pszennej 
  • 250 g cukru 
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 150 ml oleju rzepakowego 
  • 50 g kakao 
  • 125 ml wrzątku
  • 3 jajka (L) 
  • Szczypta soli
  • 150 gr czerwonych porzeczek 

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzać do 175 st.C.
Okrągłą tortownicę (24 - 26 cm) posmarować masłem następnie wyłożyć papierem do pieczenia. 

Porzeczki umyć, oderwać od gałązek.

Mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę połączyć, przesiać, odstawić.

W szklanej misce, kakao wymieszać z wrzątkiem, powinna powstać, gęsta masa. Odstawić do przestygnięcia. 

W misie miksera połączyć olej, cukier i jajka, dokładnie zmiksować (najlepiej płaską końcówką). Jeśli nie mamy miksera można składniki wymieszać przy pomocy kuchennej rózgi. 
Następnie do misy dodać masę kakaową i ponownie dokładnie wymieszać do całkowitego połączenia, powstanie jednolita, ciemno czekoladowa masa. 
Do masy wsypać przesianą mąkę i wymieszać, tylko do połączenia się składników. 
Powstanie gęste ciasto.
Przełożyć je do przygotowanej tortownicy. Wierzch posypać porzeczkami. 

Piec ok. 45 -50 min do suchego patyczka. 


Studzić przez 10 min w uchylonym piekarniku, następnie wyjąć i studzić na kuchennej kratce. 

Smacznego. 










7.7.14

Placki biszkoptowe z jagodami

Pyszne śniadanie lub podwieczorek. Delikatne placuszki biszkoptowe z dodatkiem sezonowych owoców. Jagody można zastąpić porzeczkami lub malinami. 

Polecam, dzieci je uwielbiają :) 






Biszkoptowe placuszki z jagodami
Składniki dla 1 osoby:

  • 1 jajko (L) 
  • 2 łyżki mąki 
  • 1 łyżeczka cukru
  • ok. 1/4 szklanki jagód 
  • Olej lub masło klarowane do smażenia
Sposób przygotowania:

Oddzielić biało od żółtka. 
Białko ubić z łyżeczką cukru na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodać żółtko, dokładnie zmiksować przez chwilę. 
Następnie do piany wsypać mąkę i delikatnie wymieszać łyżką, do całkowitego połączenia składników. Na koniec wyspać jagody i delikatnie wymieszać całość. 

Na patelni rozgrzać olej lub masło klarowane, kłaść łyżką porcję ciasta w niewielkiej odległości, placki nieco rosną, smażyć do zrumienienia na średnim ogniu z dwóch stron. 

Podawać ciepłe posypane cukrem pudrem. 

Smacznego. 








Słodkie jagodowe lato

5.7.14

Jagodzianki z serem

W odróżnieniu od tradycyjnych jagodzianek te mają nadzienie z sera i jagód. Są przepyszne, delikatne i słodkie. 
Trzeba się śpieszyć bo znikają w mgnieniu oka. Kiedy chciałam zrobić im zdjęcia okazało się, że zostały tylko kilka jagodzianek, pozostałe zostały zjedzone przez mojego męża, który z każdą kolejną utwierdzał się w przekonaniu, że są naprawdę OK :) 

Upieczone jagodzianki można oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem, ale nie jest to konieczne bo i bez tych dodatków są wystarczająco słodkie i smaczne. 

Polecam na wakacyjną kolację (tak było u nas) lub śniadanie ze szklanką mleka :) 




Jagodzianki z serem 

Składniki: 

Na zaczyn drożdżowy:
  • 25 gr drożdży świeżych 
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka cukru
  • ok. 80 ml. ciepłego mleka (2%)
Na ciasto:
  • 250 gr mąki pszennej (+ ok. 50 gr więcej do podsypania) 
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 70 gr miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru 
  • Skórka otarta z jednej cytryny 
Na nadzienie:
  • 200 gr twarogu półtłustego (nie może być kwaśny) 
  • 200 gr jagód czarnych 
  • ok. 3 łyżek cukru 
  • skórka otarta z 1/2 cytryny 
Sposób przygotowania:

Zaczyn drożdżowy:
do miseczki wlewamy cieple mleko, dodajemy mąkę, cukier i drożdży, dokładnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników i rozpuszczenia drożdży. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 15 min do wyrośnięcia. 

W misie miksera umieścić mąkę, cukier, jajka, skórkę otartą z cytryny i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiać przy pomocy haka do wyrabiania ciasta lub drewnianą łyżką. Kiedy wszystkie składniki się wymieszają stopniowo dodawać miękkie masło cały czas wyrabiając ciasto. Ręcznie wyrabiamy ok 7-8 min, mikserem ok 5 min. Ciasto będzie dość rzadkie i lepiące. Przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy na ok. 1,5-2 h do wyrośnięcia. Ciasto rośnie dość długo. 

W między czasie przygotowujemy nadzienie: jagody myjemy. Ser łączymy z cukrem, skórką z cytryny i dokładnie mieszamy. Odstawiamy. 

Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę, zagniatamy i jeśli to konieczne podsypujemy mąką. Ciasto powinno być dość luźne, ale nie kleić się do rąk. 
Formujemy wałek, kroimy go na 6 -7 niewielkich kawałków, z każdego, palcami formujemy placuszek, na środku układamy ok. 2 łyżeczek sera i 1 łyżeczkę jagód, zlepiamy dokładnie. 
Rękami oprószonymi mąką formujemy podłużną drożdżówkę, układamy na blasze zlepieniem do spodu. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podrośnięcia na ok. 10 min. (w między czasie rozgrzewamy piekarnik). 

Jagodzianki pieczemy 12 -15 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. powinny być dobrze zrumienione. 

Wyjmujemy i studzimy na kuchennej kratce. Zimne jagodzianki posypujemy cukrem pudrem. 

Smacznego. 






Słodkie jagodowe lato

4.7.14

Mini pizze z mozzarellą i pomidorami

Pyszne mini pizze z mozzarellą i pomidorami, bardzo delikatne w smaku. 
Świetny dodatek do mięs z grilla. Polecam. 
















Mini pizza z mozzarellą i pomidorami 

Składniki na 8 małych, puszystych placków:


Ciasto drożdżowe:
  • 600 g mąki pszennej lub pszennej chlebowej
  • 1,5 szklanki ciepłej wody (nie gorącej) 
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli

Na wierzch:
  • 3 kulki mozzarelli 
  • 2 duże, dojrzałe pomidory
  • suszona bazylia
  • Oliwa z oliwek
  • Kilka listków świeżej bazylii 
Sposób przygotowania:

Przygotowanie zaczynu drożdżowego:
W szklanym naczyniu łączymy ok. 1/2 ilości ciepłej wody, drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki. Mieszamy dokładnie, przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy do spienienia na ok. 10 min. 
Pozostałą wodę (również ciepłą) łączymy z 2 łyżkami oliwy, mieszamy. 

Do dużej misy lub misy miksera wsypujemy mąkę i sól, powoli wlewamy spieniony zaczyn i od razu zaczynamy wyrabiać, drewnianą łyżką lub przy pomocy miksera (hakiem do wyrabiania ciasta). 
Kiedy dodamy już cały zaczyn, ciągle wyrabiając dodajemy wodę z oliwą. Wyrabiamy do całkowitego połączenia się składników (najlepiej mikser ustawić na średniej szybkości, u mnie 4). Kiedy składniki zaczynają się łączyć, najlepiej jest wyłożyć całość na stolnicę lub blat i zacząć wyrabiać ciasto ręcznie. Zagniatamy tak jak na chleb, czyli rozciągamy i zawijamy, obracają ciasto po każdym zagnieceniu. 
Zagniatanie trwa ok. 8-10 min, ale nie jest to trudne.

Kiedy ciasto jest gładkie, sprężyste i nie klei się do rąk, formujemy kulę, wkładamy do misy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1h. 
Ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość. 

Pomidory myjemy, mozzarellę odsączamy z wody. Kroimy w średniej grubości plastry. Listki bazylii kroimy na cienkie paski. 

Z wyrośniętego ciasta odrywamy kawałki wielkości średniego jabłka, układamy na lekko oprószoną mąką stolnicę i palcami formujemy niewielkie placki. 
Odkładamy je na blachę posmarowaną oliwą do lekkiego wyrośnięcia (ok. 10 min). 
Następnie każdy placek smarujemy lekko oliwą, posypujemy suszoną bazylią i na wierzch kładziemy 2-3 plastry mozzarelli a na nią plastry pomidorów. 
Na koniec każdą pizzę posypujemy posiekaną, świeżą bazylią. 

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250 st.C. przez 15-20 min. 

Po upieczeniu możemy pizze doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. 

Podajemy gorące. 

Smacznego. 






2.7.14

Tarta z porami i łososiem

Moje ulubione smaki, łosoś, pory i kruche ciasto. Nie ukrywam, upiekłam tę tartę wyłącznie z myślą o sobie samej :) Moi chłopcy nie lubią łososia, no a już połączenie z porami to dla nich coś niepojętego. Nie przyjdą znajomi, nawet moja siostra z narzeczonym raczej nie wpadną wracając do domu. Nareszcie wszytko jest dla mnie. 
Tarta jest wielka i sycąca, możecie podać ją na ciepłą kolację z dodatkiem sałaty. 

Polecam i dzielą się nią tylko z Wami :) 




Krucha tarta z łososiem i porami 

Składniki na dużą tartę 26 - 28 cm 

Kruche ciasto:
  • 110 gr zimnego masła 
  • 200 gr mąki krupczatki 
  • 20 gr mąki ziemniaczanej 
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 3 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
  • 300 gr świeżego łososia bez skóry (filet)
  • 2 duże pory (tylko jasne części)
  • 2 jajka 
  • 250 gr serka ricotta 
  • 200 ml. śmietany 18%
  • Sól
  • Świeżo mielony pieprz czarny 
Sposób przygotowania:

Ciasto:

Wszystkie składniki (bez wody) posiekać w malakserze lub na stolnicy przy pomocy noża. pod koniec siekani wlać wodę,szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, lekko spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce prze 30 min. 

Nadzienie:
Pora umyć pokroić w cienkie plasterki, włożyć do miski, posypać solą, wymieszać odstawić do zmięknięcia. 
Łososia umyć, jeśli ma skórę odciąć ją cienkim, ostrym nożem. Pokroić w średniej grubości plasterki lub niewielką kostkę (ja pokroiłam w plastry ok. 1,5 cm, a następnie każdy plaster na trzy kawałki, powstały cienki prostokąty z ryby). Odłożyć. 

W dużej misce wymieszać ricottę z jajkami, śmietaną, pieprzem, dokładnie wymieszać. 
Następnie do masy dodać miękkie pory, dokładnie wymieszać, spróbować i ew. doprawić solą. Odstawić. 

Przygotować dużą okrągłą formę do tart (26 lub 28 cm), dno posmarować masłem, wysypać tartą bułką, boki pozostawić suche. 

Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować lekko podsypując mąką na wielkość formy (ciasto powinno być dość grube). Przenieść delikatnie do formy i wylepić nim naczynie bardzo dokładnie. Widelcem nakłuć dno, posmarować białkiem. Wstawić do zamrażalnika na czas nagrzewania piekarnika lub na 20 min. 

Ciasto piec w 180 st.C przez 15 -18 min do lekkiego zrumienienia. 
Podpieczone ciasto wyjąć, wyłożyć na nie połowę masy porowej, następnie na nią poukładać kawałki łososia, przykryć pozostałą masą. 

Wstawić do piekarnika i piec 45 -55 min. 

Wyjąć tartę i odstawić do ,,odpoczęcia" na 10 min. 
Przybrać świeżym koperkiem, kroić i podawać ciepłą. 

Doskonałym dodatkiem będzie miks sałat z pomidorami. 

Smacznego. 










Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...