17.2.12

Zapiekane pory z kurczakiem i serem gorgonzola i Światowy Dzień Kota

Nie wahajcie się ani chwili przed zrobieniem tego dania, jest pyszne, proste i przygotowuje się niezwykle szybko a smakuje, jak ,,milion dolarów", że się tak wyrażę:) Polecam. 



Składniki:
  • 1 pierś z kurczaka bez skóry
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej chili
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego
  • 2 łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • Skórka otarta z ½ cytryny
ponadto:
  • 2 duże lub 4 małe pory
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy 
  • 100 g sera gorgonzola
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 1 jajko 
  • sól i świeżo mielony pieprz 

Sposób przygotowania:
  1. Kurczaka umyć, oczyścić, odciąć polędwiczki, podzielić na dwie połówki a następnie każdą przeciąć na pół wzdłuż piersi, powinno powstać 6 kawałków mięsa. Ułożyć na desce, przykryć kawałkiem foli spożywczej i lekko rozbić tłuczkiem do mięsa.
  2. W szklanym, płaskim naczyniu wymieszać wszystkie przyprawy razem ze skórką cytrynową. Kawałki mięsa dokładnie obtoczyć w przyprawach, przykryć folią i odstawić na ok. 1h.
  3. Piekarnik nagrzać do 180 oC.
  4. Pora umyć, oczyścić i pokroić na ukośne 1 cm kawałki. 
  5. Śmietanę  wlać  do naczynia, połączyć z jajkiem, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać, odstawić. 
  6. Na dużej patelni rozgrzać po łyżce oliwy i masła, wrzucić pokrojone pory i na średnim ogniu smażyć przez 5-7 min często mieszając. 
  7. Żaroodporną formę do pieczenia posmarować masłem, przełożyć usmażone pory. Na patelni ponownie rozpuścić łyżkę masła i obsmażyć na nim kurczaka, 1-2 min z każdej strony.
  8. Na pory wyłożyć gorgonzolę pokrojoną na kawałki, zalać śmietaną z jajkiem a na wierzchu poukładać kawałki kurczaka. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 30 min. W połowie pieczenia po ok. 15 min, można kurczaka przełożyć na drugą stronę, żeby nie wysychał. Po upieczeniu wyjąć i odstawić na ok. 10 min żeby zapiekanka ,,odpoczęła".
Podawać z pieczywem, świeżą sałatą i kieliszkiem białego wina. 
Smacznego!








Dzisiaj jest Światowy Dzień Kota, ponieważ ja moją kotkę kocham miłością początkującej kociary to nie mogę przepuścić takiej okazji i o niej nie wspomnieć. 







Jeden garnek

6 komentarzy:

  1. Na pewno zrobie - wyglada przepysznie, no i wpisuje sie w moja faze na pora :)
    A twoja kota jest przeboska! Wszystkiego najlepszego dla niej w dniu jej swieta.

    OdpowiedzUsuń
  2. Meggie, bardzo dziękuję w imieniu kota:)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie wiem czym mam sie zachwycac, porami czy kotem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dorotko mięsko wygląda znakomicie :)

    apropos masz śliczną kotkę!

    OdpowiedzUsuń
  5. Kachna w imieniu kota i swoim bardzo, bardzo dziękujemy:)))

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...