5.5.12

Grillowany lub pieczony kurczak w gruboziarnistej musztardzie



Idealny majowy weekend, piękny i upalny. Siedzimy w cieniu, pod parasolem i pijemy wodę z lodem, cytryną i miętą:) Jest cicho, spokojnie i bardzo sennie. Ale głód dopada moich chłopaków bez względu na pogodę. Włączam piekarnik i uciekam z kuchni. Po godzinie jemy pysznego kurczaka pieczonego w musztardzie. Kurczak cudownym ostro-czosnkowym zapachem wypełnił cały dom. 

Polecam!






Kurczak pieczony 

Składniki:
  • 4 ćwiartki z kurczaka
  • 2 łyżki masła
Marynata:
  • 2 łyżki musztardy meksykańskiej, gruboziarnistej (u mnie Kamis)
  • 1 łyżka ostrej papryki w proszku
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Ok. 1/4 szklanki oliwy
Sposób przygotowania:
  1. Kurczaka myjemy, usuwamy nadmiar tłuszczu.
  2. Wszystkie składniki marynaty wkładamy do szklanej miski i dokładnie mieszamy. Oliwę należy dodawać stopniowo, powinniśmy otrzymać średnio gęstą pastę (może okazać się, że ilość podana w przepisie jest za duża, wówczas należy dodać mniej).
  3. W naczynia, w którym będziemy piec kurczaka (u mnie kamionkowe żaroodporne) układamy kawałki mięsa  posmarowane z każdej strony marynatą. Najłatwiej robi się to z pomocą łyżki. Pozostałą marynatę wykładamy na wierzch kurczaka.
  4. Przykrywamy naczynie folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
  5. Następnie, piekarnik nagrzewamy do 170 oC.
  6. Zdejmujemy z naczynia folię, kilka kawałków masła układamy na kurczaku. Wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy 60-70 min., kilkakrotnie otwieramy piekarnik i polewamy mięso sosem wytopionym w czasie pieczenia.
Wersja grill-owana
  1. Brykiety układamy na jednej połowie paleniska, podpalamy. Nagrzewamy grill do 230 oC. Mięso kładziemy na połowie, pod którą nie ma brykietów. 
  2. Kurczaka kładziemy skórą do góry, zamykamy pokrywę i grillujemy przez 45min-55min, na ostatnie 10 min przekładamy kurczaka skórą do dołu, żeby się przypiekła i zrumieniała. Uważamy, aby kurczaka nie przypalić.
Podajemy z lekką sałata i pieczywem. 
Kurczaka pieczonego w piekarniku znakomicie odgrzewa się na grillu, układamy go skórą do góry na 10-15 min. Dzięki temu mięso będzie lekko podpieczone z pięknym zapachem węgla. 

Smacznego!








7 komentarzy:

  1. Zapiszę sobie, bo jesteśmy fanami tej musztardy, a kurczak uroczo wygląda oblepiony kuleczkami gorczycy.

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię musztardę francuską. chyba najbardziej, a, jeszcze miodową lubię xd
    ale takiego kurczaka na pewno nie odmówię. jak będzie grill, będzie i pyszny kurczak ;]

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda fantastycznie!!! Uwielbiam musztardę gruboziarnistą :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne danie, zdjęcia tak kuszą, że warto zerwać z majowym lenistwem i ruszyć do kuchni,

    OdpowiedzUsuń
  5. Super marynata. Chłopaki mają z tobą dobrze :) i jak widać kwiatki też. Pięknie się prezentują po zimie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakoś nigdy nie przepadałam za tym rodzajem musztardy, ale ta grillowa propozycja wygląda tak super, że muszę się przełamać :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...