Piernik
Piernik składniki:
- 1 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka kakao
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 słoika miodu płynnego (u mnie słoik 375g)
- 3 jajka (żółtka i białka osobno)
- 125 gr masła w temperaturze pokojowej
- 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 1 1/2 łyżki przyprawy do pierników ( u mnie domowa)
- 1 słoik powideł śliwkowych 375 gr (ulubionych)
- 1/2 opakowania galaretki w proszku pomarańczowa lub morelowa
- 100 gr czekolady gorzkiej
- 3 łyżki pełnotłustego mleka
- Miękkie masło utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym żółtku, ciągle miksując. Następnie wlać miód, zmiksować.
- Suche składniki wymieszać. Dodać do masy maślano-miodowej
- Następnie dodać śmietanę, wymieszać.
- Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem.
- Przełożyć do dużej formy keksowej 11 x 23 cm. (posmarowanej masłem i posypanej kaszą manną.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika 170 oC (z termoobiegiem) i piec 50-60 min., do suchego patyczka.
- Wyjąć 10 min studzić w formie następnie wyjąć i studzić na kratce. Zimny piernik przeciąć na pół (wzdłuż).
Sposób przygotowania przełożenia:
- Do garnuszka włożyć powidła śliwkowe, doprowadzić do zagotowania i od razu wsypać galaretkę. Zdjąć z ognia i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się proszku.
- Odstawić do ostygnięcia, ale nie pozwolić się ściąć.
- Tak przygotowanymi, powidłami smarujemy piernik. Składamy i pozostawiamy do całkowitego stężenia powideł i wystygnięcia.
Polewa:
- Czekoladę łamiemy na małe kawałki, wlewamy mleko, podgrzewamy (może być w mikrofalówce). Mieszamy i tak przygotowaną polewa smarujemy piernik.
Tradycyjny, domowy piernik, nadziewany powidłami śliwkowymi |
>> PIERNIK NAJŁATWIEJSZY
>> PRZYPRAWA DO PIERNIKÓW
>> PIERNIK CZEKOLADOWY Z MUSEM JABŁKOWYM
jest piękny i tak bardzo domowo wygląda. mam nadzieję, że szybko zagości znów w Twoim domu:-)
OdpowiedzUsuńZ pewnością, bardzo go lubimy, pięknie pachnie i od razu robi się w domu przytulniej:)
OdpowiedzUsuńpiękny piernik! ja do swojego w tym roku dodam czekoladowo-śliwkowych powideł
OdpowiedzUsuńmmm...
OdpowiedzUsuńkuszący, niesamowicie domowy.
taki jak Babcia stawiała na stół wigilijny.
wyglada przesmacznie!! :))
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda!
OdpowiedzUsuń