28.11.11

Piernik domowy, tradycyjny

Dla mnie to najbardziej tradycyjny piernik, bo taki robimy od lat. Zawsze w listopadzie, kiedy robi się zimno w cudowny sposób przypominam sobie o pierniku. W tym roku pogoda nie przypomniała mi o nim i dopiero wyprawa do IKEA a właściwie znalezione tam świeczki o zapachu pierników. Oczywiście kupiłam je natychmiast i teraz codziennie wieczorem  nasz dom zapełnia się trochę oszukanym zapachem. Po tym pierniku zostało już tylko wspomnienie, ale kiedy tylko uzupełnię zapasy powideł śliwkowych natychmiast upiekę go znowu. Polecam. 



 

Piernik 

Piernik składniki:
  • 1 3/4 szklanki mąki pszennej 
  • 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka kakao 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 1/2 słoika miodu płynnego (u mnie słoik 375g) 
  • 3 jajka (żółtka i białka osobno) 
  • 125 gr masła w temperaturze pokojowej 
  • 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 1/2 łyżki przyprawy do pierników ( u mnie domowa
Składniki marmolady:
  • 1 słoik powideł śliwkowych 375 gr (ulubionych) 
  • 1/2 opakowania galaretki w proszku pomarańczowa lub morelowa 
Składniki polewy
  • 100 gr czekolady gorzkiej
  • 3 łyżki pełnotłustego mleka 
Sposób przygotowania:
  1. Miękkie masło utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym żółtku, ciągle miksując. Następnie wlać miód, zmiksować.
  2. Suche składniki wymieszać. Dodać do masy maślano-miodowej 
  3. Następnie dodać śmietanę, wymieszać.
  4. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem.
  5. Przełożyć do dużej formy keksowej 11 x 23 cm. (posmarowanej masłem i posypanej kaszą manną.
  6. Wstawić do nagrzanego piekarnika 170 oC (z termoobiegiem) i piec 50-60 min., do suchego patyczka. 
  7. Wyjąć 10 min studzić w formie następnie wyjąć i studzić na kratce. Zimny piernik przeciąć na pół (wzdłuż).
Sposób przygotowania przełożenia:
  1. Do garnuszka włożyć powidła śliwkowe, doprowadzić do zagotowania i od razu wsypać galaretkę. Zdjąć z ognia i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się proszku. 
  2. Odstawić do ostygnięcia, ale nie pozwolić się ściąć.
  3. Tak przygotowanymi, powidłami smarujemy piernik.  Składamy i pozostawiamy do całkowitego stężenia powideł i wystygnięcia.
Polewa:
  1. Czekoladę łamiemy na małe kawałki, wlewamy mleko, podgrzewamy (może być w mikrofalówce). Mieszamy i tak przygotowaną polewa smarujemy piernik. 



Tradycyjny, domowy piernik, nadziewany powidłami śliwkowymi










>> PIERNIK NAJŁATWIEJSZY

>> PRZYPRAWA DO PIERNIKÓW

>> PIERNIK CZEKOLADOWY Z MUSEM JABŁKOWYM

6 komentarzy:

  1. jest piękny i tak bardzo domowo wygląda. mam nadzieję, że szybko zagości znów w Twoim domu:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z pewnością, bardzo go lubimy, pięknie pachnie i od razu robi się w domu przytulniej:)

    OdpowiedzUsuń
  3. piękny piernik! ja do swojego w tym roku dodam czekoladowo-śliwkowych powideł

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm...
    kuszący, niesamowicie domowy.
    taki jak Babcia stawiała na stół wigilijny.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...