7.11.11

Babka drożdżowa z rodzynkami



Pyszna i bardzo prosta do zrobienia, wymaga tylko ciepła i spokoju. Z delikatnie wyczuwalną skórką cytrynową. 
Bardzo polecam, to taki mały test przed świątecznymi wypiekami. Przepis pochodzi od mojej Mamy. 

Tradycyjna babka drożdżowa z rodzynkami.

Piekarnik: 180 oC (z termoobiegiem)
Forma: okrągła babka z kominkiem 25 cm.

Składniki:
300 g mąki pszennej  
20 g drożdży świeżych
Pół szklanki letniego mleka (ok. 125 ml)
1 duże jajko
50 g roztopionego i przestudzonego masła
70 g cukru
Cukier waniliowy
1/4 łyżeczki soli
100 g rodzynek
1 łyżka skórki otartej z cytryny



Zaczyn drożdżowy:

Ze świeżych drożdży, 2 łyżek mąki, 1 łyżki cukru i ½ szklanki ciepłego mleka, najpierw zrobić zaczyn.
W dużej misce dokładnie wymieszać składniki zaczynu aż do połączenia, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 min.

Sposób przygotowania:
1. Do miski z wyrośniętym rozczynem wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy, jajko, sól na koniec wlać roztopione masło.
2.   Wyrabiać (mikserem z hakiem do wyrabiania ciasta) tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
3. Ciasto przykryć lnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na ok. 1 – 1,5 h).
4.  Po tym czasie ciasto lekko wyrobić, dodać rodzynki i skórkę z cytryny wymieszać.
5.    Przełożyć do formy. U mnie forma w kształcie babki z kominkiem. 
6. Ciasto przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do napuszenia, na ok. 30 - 40 minut.
7.     Po napuszeniu wstawić do nagranego piekarnika.
8.    Pieczemy ok. 35 min do ,,suchego patyczka”.
9.  Ciasto studzimy w foremce. Po wystygnięciu polukrować lub posypać cukrem pudrem. 




2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...