Pyszna i bardzo prosta do zrobienia, wymaga tylko ciepła i spokoju. Z delikatnie wyczuwalną skórką cytrynową.
Bardzo polecam, to taki mały test przed świątecznymi wypiekami. Przepis pochodzi od mojej Mamy.
Tradycyjna babka drożdżowa z rodzynkami.
Piekarnik: 180 oC (z termoobiegiem)
Forma: okrągła babka z kominkiem 25 cm.
Piekarnik: 180 oC (z termoobiegiem)
Forma: okrągła babka z kominkiem 25 cm.
Składniki:
Pół szklanki letniego mleka (ok. 125 ml)
1 duże jajko
Cukier waniliowy
1/4 łyżeczki soli
1 łyżka skórki otartej z cytryny
Zaczyn
drożdżowy:
Ze świeżych drożdży,
2 łyżek mąki, 1 łyżki cukru i ½ szklanki ciepłego mleka, najpierw zrobić zaczyn.
W dużej misce dokładnie
wymieszać składniki zaczynu aż do połączenia, przykryć lnianą ściereczką i
odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 min.
1. Do miski z wyrośniętym rozczynem wsypać mąkę, cukier, cukier
waniliowy, jajko, sól na koniec wlać roztopione masło.
2. Wyrabiać (mikserem z hakiem do wyrabiania ciasta) tak długo, aż
ciasto będzie gładkie i elastyczne.
3. Ciasto przykryć lnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do
podwojenia objętości (na ok. 1 – 1,5 h).
4. Po tym czasie ciasto lekko wyrobić, dodać rodzynki i skórkę z
cytryny wymieszać.
5. Przełożyć do formy. U mnie forma w kształcie babki z kominkiem.
6. Ciasto przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do napuszenia, na ok.
30 - 40 minut.
7.
Po napuszeniu wstawić do nagranego piekarnika.
8.
Pieczemy ok. 35 min do ,,suchego patyczka”.
9. Ciasto studzimy w foremce. Po wystygnięciu polukrować lub
posypać cukrem pudrem.
Pięknie wygląda. :)
OdpowiedzUsuńbardzo ladna babeczka:)
OdpowiedzUsuń