Żeberka z miodem
Składniki:
1 kg żeberek wieprzowych
3 łyżki miodu
4 łyżki oliwy
1 łyżka ostrej papryki w proszku
3 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
4 ząbki czosnku (zmiażdżone)
Sposób przygotowania:
- Żeberka myjemy, osuszamy i dzielimy na niewielkie kawałki.
- W dużej misce łączymy przyprawy z czosnkiem i oliwą, mieszamy.
- Do miski wrzucamy żeberka i pokrywamy je dokładnie marynatą. Odstawiamy w chłodne miejsce na min. 3 godz. lub na całą noc.
- Rano układamy mięso w żaroodpornym naczyniu (kośćmi mi do dołu) marynatę pozostałą w naczyniu wylewamy na mięso.
- Pieczemy w nagrzanym do 190 oC piekarniku prze 1,5 godz. Jeśli mięso będzie się bardzo przypalało można przykryć naczynie folią aluminiową, ale przypalenia nie unikniemy przez miód.
- W głębokiej patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy, mięso obsmażyć krótko, następnie ułożyć kośćmi do spodu.
- Dusić pod przykryciem prze ok. 1,5 godz.
Danie to jest dość tłuste chociaż podczas długiego pieczenia lub duszenia większość tłuszczu wytapia się. Odgrzewanie dodaje mu smaku.
Ja podaję z sałatą ze świeżego szpinaku z sosem musztardowym i pieczonymi ziemniakami z rozmarynem.
Polecam na naprawdę mroźne dni.
przypalone żeberka, mniam
OdpowiedzUsuń