22.11.11

Żeberka miodowe

To danie zdecydowanie dla dorosłych, ostre i lubi się przypalać a wtedy trzeba chwilkę ,,porzuć" .Sałatę ze szpinaku podaję dla ,,masażu sumienia", żeby nie czuć się bardzo winna. Żeberka to żeberka niewiele da się tu oszukać, są tłuste, ale jeśli ktoś lubi takie jedzenie to naprawdę polecam. Przez ostatnie tygodnie jedliśmy zdrowo i w miarę możliwości chudo, więc nic dziwnego, że dopadła nas wielka tęsknota za czymś zdecydowanie mniej zdrowym. Chyba raz na jakiś czas można? zwłaszcza, że zrobiło się baaardzo zimno, całe 0 st.C, jak na ten cudowny listopad to prawie mróz:) 


Żeberka z miodem


Składniki:
1 kg żeberek wieprzowych 
3 łyżki miodu
4 łyżki oliwy 
1 łyżka ostrej papryki w proszku
3 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
4 ząbki czosnku (zmiażdżone)


Sposób przygotowania:
  1. Żeberka myjemy, osuszamy i dzielimy na niewielkie kawałki.
  2. W dużej misce łączymy przyprawy z czosnkiem i oliwą, mieszamy.
  3. Do miski wrzucamy żeberka i pokrywamy je dokładnie marynatą. Odstawiamy w chłodne miejsce na min. 3 godz. lub na całą noc.
  4. Rano układamy mięso w żaroodpornym naczyniu (kośćmi mi do dołu) marynatę pozostałą w naczyniu wylewamy na mięso.
  5. Pieczemy w nagrzanym do 190 oC piekarniku prze 1,5 godz. Jeśli mięso będzie się bardzo przypalało można przykryć naczynie folią aluminiową, ale przypalenia nie unikniemy przez miód.
Mięso można również udusić:

  1. W głębokiej patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy, mięso obsmażyć krótko, następnie ułożyć kośćmi do spodu.
  2. Dusić pod przykryciem prze ok. 1,5 godz. 
Danie to jest dość tłuste chociaż podczas długiego pieczenia lub duszenia większość tłuszczu wytapia się. Odgrzewanie dodaje mu smaku. 
Ja podaję z sałatą ze świeżego szpinaku z sosem musztardowym i pieczonymi ziemniakami z rozmarynem. 

Polecam na naprawdę mroźne dni. 


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...