Najpopularniejszy biszkopt na tort, robi się go bardzo łatwo i zawsze się udaje, jest słodki i puszysty. Mój przepis na biszkopt to dopiero początek, chociaż można podać go jako deser bez żadnych dodatków.
Znakomity jako baza do tortów i tym właśnie u mnie jest.
Już wkrótce kolejna odsłona.
Przepis sprawdza się już od kilku lat a znaleziony tutaj.
Znakomity jako baza do tortów i tym właśnie u mnie jest.
Już wkrótce kolejna odsłona.
Przepis sprawdza się już od kilku lat a znaleziony tutaj.
Biszkopt na tort
Składniki:
- 5 jajek, białka i żółtka osobno
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 cukier waniliowy
- Z białek ubijamy pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy.
- Nadal ubijając dodajemy po jednym żółtka.
- Mąki łączymy i przesiewamy. Wsypujemy do masy z białek i żółtek i delikatnie łączymy, można na najwolniejszych obrotach miksera.
- Masę na biszkopt przekładamy do tortownicy. Tortownica 22cm, tylko dno wyłożone papierem do pieczenia (nie smarujemy boków)
- Wkładamy do nagrzanego piekarnika 175 oC (z termoobiegiem) i pieczemy 30-40 min (do suchego patyczka)
- Po upieczeniu biszkopt wyjmujemy z piekarnika i od razu upuszczamy tortownicę z ciastem na blat z wys. ok. 50 cm. Ponownie wkładamy do uchylonego piekarnika i studzimy przy uchylonych drzwiczkach.
- Po całkowitym wystudzeniu wyjmujemy biszkopt z formy, dzielimy na 2 lub 3 blaty za pomocą bardzo ostrego noża.
Smacznego.
Witaj, ciekawe masz przepisy, ale ten to typowy na babkę - biszkopt pieczemy bez mąki ziemniaczanej, ja daję 6 jaj, 15 dkg cukru i 15 dkg mąki i to jest prawdziwy biszkopt - sprubój a wiem to od mojej mamy, która była mistrzynią w pieczeniu i gotowaniu (wesela,prymicje, komunie itd)przepis na babkę to 4 jajka, 20 dkg cukru i po 15 dkg mąki ziemn. i tortowej. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSpróbuję oczywiście, moja mama też inaczej biszkopty kiedyś robiła ale zawsze z samej mąki pszennej. Pozdrawiam :)
Usuń