5.11.11

Ciasto bananowe z rodzynkami



Bardzo proste i smaczne ciasto bananowe.




Chlebek bananowy z mąki żytniej razowej


Składniki:
  • 170 g mąki żytniej razowej 
  • 160 g cukru
  • 1 duże jajko
  • 75 g bardzo miękkiego lub stopionego masła
  • 4 bardzo dojrzałe banany rozgnieciono widelcem
  • 1 cukier waniliowy
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka sody
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • garść rodzynek 
Sposób przygotowania: 
  1. Piekarnik nagrzać do 175 oC.
  2. Banany wkładamy do miski i widelcem rozgniatamy je na ,,papkę".. 
  3. W dużej misce łączymy, rozgnieciono banany, cukier, cukier waniliowy, jajko, masło i rodzynki.
  4. Mąkę łączymy z sodą, proszkiem do pieczenia i solą, mieszamy. Dodajemy do masy bananowej i mieszamy krótko, tylko do połączenia składników, najlepiej zrobić to widelcem lub na najwolniejszych obrotach miksera. 
  5. Ciasto wlać do średniej formy keksowej, wysmarowanej masłem i posypanej kaszą manną, wstawić do gorącego i piec ok. 50 min do suchego patyczka.
  6. Po upieczeniu studzić w formie na kratce.












6 komentarzy:

  1. Doroto! Czy mozna zastosowac mąkę przenną w tych samych proporcjach ?, u mnie dzieci rządzą....dziękuję za inspirację!

    OdpowiedzUsuń
  2. Oczywiście, że można dla dzieci będzie nawet lepiej:) Pozdrawiam!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Doroto! jeszcze jedno pytanie, przepraszam, jak nalezy przygotowac sama foremka, nigdy nie wiem, kiedy maslo z bulka tarta, a kiedy papier do pieczenia, a kiedy jeszcze inne warianty?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tym przypadku smarujemy całą formę razem z bokami, masłem i posypujemy kaszą manną.

      Usuń
  4. Dorotko, powiedz mi, czy jak na spód położę beziki to mi wyjdzie, czy one się rozpuszczą w galarecie? Czekam na poradę. Całusy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie bezy nie nadają się do zalewania ich ciastem i pieczenia, z pewnością zmienią się w białkową ciecz:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...