Tarta francuska fetą i cukinią
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 duża lub 2 małe cukinie
- 1 opakowanie sera feta (270 gr)
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- Świeżo mielony czarny pieprz
- Kilka pomidorków koktajlowych i kilka listków świeżej bazylii
Piekarnik rozgrzać do 200 st.C
Ciasto francuskie jeśli jest mrożone rozmrozić.
Do miski włożyć fetę, rozgnieść widelcem, wsypać zioła i pieprz, wymieszać. Odstawić.
Cukinię umyć, pokroić na cienkie plasterki przy pomocy noża, lub na tarce do warzyw. Odłożyć.
Ciasto rozłożyć na blacie, przyłożyć duży talerz i obrysować go nożem, przełożyć na blachę do pieczenia, brzegi ciasta zagnieść do środka tworząc brzeg. Środek nakłuć widelcem (brzegu nie).
Na środku ciasta ułożyć fetę z ziołami, najlepiej robić to rękami, lekko dociskając do dna.
Na fecie ułożyć plasterki cukinii, jeden obok drugiego, ścisło, mogą lekko na siebie zachodzić.
Tartę wstawić do piekarnika na 15-18 min, do zrumienienia brzegów.
Wyjąć, przybrać listkami świeżej bazylii i małymi pomidorkami. Podawać gorącą z dodatkiem świeżej sałaty z sosem francuskim z tego przepisu .
Smacznego.
Ależ ona wygląd :-) mniam
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńwygląda bardzo smakowicie, zapisuje przepis:)
OdpowiedzUsuńJustyna naprawdę polecam :)
UsuńUwielbiam tarty z cukinia i na pewno wyprobuje przepis. Od siebie moge polecic prawie taka sama, tylko z oscypkiem zamiast fety. Na spod tarty starty oscypek wymieszany ze smietana i czosnkiem, na to cukinia w plasterkach. Podpiec troche, tak z 15 minut, wyjac, posypac z wierzchu jeszcze samym oscypkiem (juz bez smietany) i kolorowym pieprzem, zapiec az ser na gorze sie ladnie zarumieni.
OdpowiedzUsuńMmmm wspaniały przepis, na pewno upiekę taką wersję. Uwielbiam oscypki. Dziękuję za pomysł :)
UsuńPrawda, że smaczna? Pozdrawiam serdecznie - Monika/chilitonka :-)
OdpowiedzUsuńMoniko, tarta jest przepyszna, robię ją często i wszyscy są zachwyceni :) Dziękuję i pozdrawiam, Dorota
Usuń