16.5.14

Muffiny z rabarbarem, truskawkami i owsianą kruszonką

Muffinki z owocami i kruszonką są idealne na śniadanie lub lunch. Upiekłam je dzisiaj a po całkowitym wystudzeniu, będę przechowywała w szczelnym pojemniku. Jutro dam moim chłopakom na drugie śniadanie do szkoły i pracy. 

Ważne: czas pieczenia zależy od wielkości papilotek, ja miałam dość duże, więc piekłam muffinki 22 min. Po ok 15 min, należy sprawdzać babeczki wkłuwając w nie patyk do szaszłyków, kiedy po wyjęciu jest suchy to znak, że muffinki są gotowe.

Polecam. 


Muffinki z rabarbarem i truskawkami

Składniki:
  • 150 gr mąki pszennej
  • 100 gr mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 1 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej 
  • szczypta soli 
  • 160 gr cukru
  • 130 ml. oleju rzepakowego 
  • 130 ml. maślanki 
  • 1 jajko (L)
  • 120 gr rabarbaru 
  • 120 gr truskawek 
Na kruszonkę:
  • 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru brązowego (biały też może być)
  • 60 gr masła roztopionego
Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzać do 200 st. C. 
Formę do muffinów (12 szt) wyłożyć papierowymi papilotkami lub użyć papilotek silikonowych. silikonowe posmarować roztopionym masłem i oprószyć mąką. 
Truskawki i rabarbar umyć, pokroić w niewielką kostkę tak jak na *zdjęciu 1


Rabarbar i truskawki kroimy w kostkę 


Przygotować kruszonkę. Wszystkie suche składniki połączyć, dokładnie wymieszać, wlać masło, wymieszać tak, aby masło dokładnie połączyło się z suchymi składnikami, najlepiej robić to widelcem. Odstawić. 

Przygotowanie ciasta. W dzbanku z miarką połączyć maślankę i olej wymieszać, dodać jajko, ponownie dokładnie wymieszać. Odstawiać. 
W dużej misce połączyć obie mąki, proszek, sodę, cukier, sól, dokładnie wymieszać. 
Do suchych składników wlać mokre, wymieszać krótko widelcem (nie musi być bardzo dokładnie). Następnie dodać pokrojone owoce i ponownie wymieszać. 
Ciasto nakładać do papilotek, 1 pełna łyżka na 1 papilotkę, powinna wystarczyć. Wierzch babeczki posypać ok. 1 łyżeczki kruszonki, lekko spłaszczyć ręką (nie wciskać kruszonki do ciasta, jedynie wyrównać ręką wierzch).
Piec muffinki w gorącym piekarniku przez 18 - 22 min do suchego patyczka. 
Wyjąć i studzić na kuchennej kratce. 

Smacznego. 
  







Rabarbalove

3 komentarze:

  1. Ślicznie wyglądają w tych papilotkach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, tak te papilotki są bardzo fajne. Dość duże i dzięki temu babeczki wychodzą spore

      Usuń
  2. Takie muffinki zawsze są pyszne na śniadanie z mlekiem :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...