Ważne: czas pieczenia zależy od wielkości papilotek, ja miałam dość duże, więc piekłam muffinki 22 min. Po ok 15 min, należy sprawdzać babeczki wkłuwając w nie patyk do szaszłyków, kiedy po wyjęciu jest suchy to znak, że muffinki są gotowe.
Polecam.
Muffinki z rabarbarem i truskawkami
Składniki:
- 150 gr mąki pszennej
- 100 gr mąki kukurydzianej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok. 1 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 160 gr cukru
- 130 ml. oleju rzepakowego
- 130 ml. maślanki
- 1 jajko (L)
- 120 gr rabarbaru
- 120 gr truskawek
- 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki cukru brązowego (biały też może być)
- 60 gr masła roztopionego
Piekarnik rozgrzać do 200 st. C.
Formę do muffinów (12 szt) wyłożyć papierowymi papilotkami lub użyć papilotek silikonowych. silikonowe posmarować roztopionym masłem i oprószyć mąką.
Truskawki i rabarbar umyć, pokroić w niewielką kostkę tak jak na *zdjęciu 1.
Rabarbar i truskawki kroimy w kostkę |
Przygotować kruszonkę. Wszystkie suche składniki połączyć, dokładnie wymieszać, wlać masło, wymieszać tak, aby masło dokładnie połączyło się z suchymi składnikami, najlepiej robić to widelcem. Odstawić.
Przygotowanie ciasta. W dzbanku z miarką połączyć maślankę i olej wymieszać, dodać jajko, ponownie dokładnie wymieszać. Odstawiać.
W dużej misce połączyć obie mąki, proszek, sodę, cukier, sól, dokładnie wymieszać.
Do suchych składników wlać mokre, wymieszać krótko widelcem (nie musi być bardzo dokładnie). Następnie dodać pokrojone owoce i ponownie wymieszać.
Ciasto nakładać do papilotek, 1 pełna łyżka na 1 papilotkę, powinna wystarczyć. Wierzch babeczki posypać ok. 1 łyżeczki kruszonki, lekko spłaszczyć ręką (nie wciskać kruszonki do ciasta, jedynie wyrównać ręką wierzch).
Piec muffinki w gorącym piekarniku przez 18 - 22 min do suchego patyczka.
Wyjąć i studzić na kuchennej kratce.
Smacznego.
Ślicznie wyglądają w tych papilotkach :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, tak te papilotki są bardzo fajne. Dość duże i dzięki temu babeczki wychodzą spore
UsuńTakie muffinki zawsze są pyszne na śniadanie z mlekiem :)
OdpowiedzUsuń