Tarta francuska ze szparagami i serkiem ziołowym
Składniki:
- 300 gr ciasta francuskiego
- 1 pęczek białych szparagów (ok. 500 gr)
- 150 gr twarożek homogenizowanego ( u mnie Bieluch)
- 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka drobno posiekanego koperku
- kilka pomidorków koktajlowych (opcjonalnie)
- 1/2 łyżeczki soli
- świeżo mielony, czarny pieprz
- 1 jajko
- 1 łyżka roztopionego masła
Piekarnik rozgrzać do 200 st. C.
Szparagi umyć, nożykiem do warzyw, obrać końcówki z lekko zdrewniałej skórki, odciąć końcówki. Każdego szparaga przeciąć na pół, wzdłuż.
Ciasto francuskie jeśli jest mrożone, rozmrozić. Rozwinąć. Odciąć 1/4 ciasta.
Pozostałe 3/4 ciasta ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Odcięty kawałek ciasta pociąć na 4 cienkie paski, obłożyć nimi brzeg placka tak aby powstał brzeg. Ciasto nakłuć widelcem. Posmarować jajkiem rozkłóconym z 1 łyżką wody (najlepiej zrobić to pędzlem).
W naczyniu umieścić serek, koperek, natkę, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
Ciasto posmarować twarożkiem, brzeg pozostawić czysty. Na wierzchu ułożyć połówki szparagów, jedną obok drugiej, dość ścisło. Posmarować całość roztopionym masłem, poukładać ćwiartki pomidorków koktajlowych.
Wstawić do gorącego piekarnika na ok. 20 -23 min. Ciasto powinno się dobrze zrumienić.
Wyjąć przełożyć ostrożnie na drewnianą deskę, kroić na kawałki nożem do pizzy. Podawać ciepłą.
Smacznego.
Te szparagi bez żadnego wcześniejszego obgotowywania?
OdpowiedzUsuńJa szparagów nie obgotowuję przed pieczenia.
UsuńJustyna, bardzo dziękuję :)
OdpowiedzUsuńOch ja też uwielbiam szparagi takich jeszcze nie jadłam
OdpowiedzUsuńWarto spróbować, polecam :)
Usuńmam ciasto francuskie na stanie... skoczę jutro do warzywniaka, będzie tarta!
OdpowiedzUsuńKarmelitko, do dzieła ;)
Usuń