23.5.14

Domowe hamburgery

Ktoś powiedział, że grillowanie to ulubione zajęcie Polaków. Czy można się dziwić, przecież gotowanie i jedzenie na świeżym powietrzu to jedna z najfajniejszych rzeczy. 
Te hamburgery są bardzo proste do przygotowania, uwielbiają je dzieci i dorośli. Dodatkową przyjemnością jest samodzielne komponowanie kanapki z przygotowanych dodatków. 

Wkrótce przepis na domowe burgery z mięsa wołowego.  

Polecam :) 





Domowe hamburgery

Składniki na 4 hamburgery:
  • 500 gr szynki wieprzowej mielonej 
  • 1 średnia czerwona cebula 
  • 1 /2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 
  • 1 łyżka ostrej musztardy u mnie chili (może być Dijone) 
  • 1 mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 
Dodatki:
  • Plasterki sera topionego Gouda (u mnie Hochland plastry w foli)
  • Ogórek konserwowy
  • Pomidor
  • Majonez ( u mnie Kielecki) 
  • Plasterki cieniutko pokrojonej czerwonej cebuli
  • Liście sałaty rzymskiej lub posiekana sałata lodowa 
  • Bułki do hamburgerów (u mnie te z Biedronki, ale mogą być każde inne) 
Sposób przygotowania:

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, niezbyt drobno. Odstawiamy. 

Mięso myjemy, mielimy jeden raz. 
Do mięsa dodajemy wszystkie składniki hamburgerów, dokładnie mieszamy. Formujemy okrągłe kotlety, spłaszczamy tak aby miały średnicę bułki do hamburgerów. Odkładamy na talerz, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 1 h, można zostawić na noc. 

Piekarnik rozgrzewamy do 200 st.C z *termoobiegiem i grillem. 
Rozpalamy grill, lub patelnię grillową. 

Układamy hamburgery i pieczemy je przez ok.3 min z jednej strony (powinniśmy widzieć jak z boku hamburgera mięso robi się jaśniejsze do połowy wysokości kotleta) Przekładamy na drugą stronę, jeśli pieczemy na grillu węglowym, kładziemy hamburgery z boku rusztu, żeby nie leżały bezpośrednio nad żarem, przykrywamy grill i tak pieczemy przez kolejne 5 min.   
Na patelni grillowej smażymy kolejne 3 min, następnie przekładamy na blachę do pieczenia i wkładamy na 5 min do gorącego piekarnika, na środkową półkę. 

Chwilę przed podaniem na ruszcie kładziemy przekrojone na pół bułki hamburgerowe, przypiekamy chwilę. Zdejmujemy najpierw bułki, zaraz potem hamburgery i podajemy od razu gorące. 

Teraz już każdy sam na własnym talerzu komponuje swojego hamburgera.

Smacznego. 

*
Oznakowanie  termoobieg i grill
w moim piekarniku 




grill, przepisy na grill,






2 komentarze:

  1. Wszystko spoko tylko te wstrętne naszpikowane chemią buły i ser z paczki warto zastąpić czymś zdrowszym :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amy, bułki zgoda można upiec samemu, oczywiście byłoby to znacznie zdrowsze, ale przyznaję że te kupione są bardziej ,,hamburgerowe". Ale sera to ja niestety sama zrobić nie potrafię ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...