21.3.12

Polędwiczki wieprzowe w rozmarynie

Polędwiczki wieprzowe w rozmarynie to absolutnie błyskawiczne danie. Czas przygotowania i smażenia, zajmie nie więcej niż 20 min. 
Polecam, jest naprawdę pyszne.





POLĘDWICZKI W ROZMARYNIE

Składniki dla 2 dorosłych osób:

  • 400 g polędwicy wieprzowej 
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki suszonego i 1 łyżka świeżego, posiekanego rozmarynu 
  • Pieprz
  • Sól
Sposób przygotowania:
  1. W szklanym naczyniu połączyć, oliwę z rozmarynem i pieprzem (solimy, dopiero na talerzu).
  2. Polędwicę oczyścić ze ścięgien, pokroić na ukośnie, 2 cm kawałki. Lekko rozklepać nożem. 
  3. Polędwicę dokładnie obtoczyć w marynacie, można pozostawić mięso na kilka godzin lub całą noc, ale nie jest to konieczne.
  4. Rozgrzewamy patelnię grillową. Na gorącą, kładziemy kawałki mięsa i smażyć po ok. 2 min z każdej strony (zbyt długo smażone polędwica, robi się twarda i niesmaczna). Podajemy od razu. 
Smacznego!





6 komentarzy:

  1. fantastyczne zdjęcia i bardzo apetyczne mięsko

    OdpowiedzUsuń
  2. Czasem robię podobna polędwiczkę. Śliczne zdjęcia, apetyczne.

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam polędwiczki, za to jak smakują i za to, że trudno zepsuć danie z nich wykonane.

    OdpowiedzUsuń
  4. polędwiczki i rozmaryn, ahhh brzmi pysznie !

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapach świeżego rozmarynu rozkłada mnie na łopatki. prosty, szybki przepis na pyszne zawsze udane mięso. Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pychotka! Nawet mi, bardzo początkującej kucharce wyszło świetnie! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...