Polecam, jest naprawdę pyszne.
Składniki dla 2 dorosłych osób:
- 400 g polędwicy wieprzowej
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki suszonego i 1 łyżka świeżego, posiekanego rozmarynu
- Pieprz
- Sól
- W szklanym naczyniu połączyć, oliwę z rozmarynem i pieprzem (solimy, dopiero na talerzu).
- Polędwicę oczyścić ze ścięgien, pokroić na ukośnie, 2 cm kawałki. Lekko rozklepać nożem.
- Polędwicę dokładnie obtoczyć w marynacie, można pozostawić mięso na kilka godzin lub całą noc, ale nie jest to konieczne.
- Rozgrzewamy patelnię grillową. Na gorącą, kładziemy kawałki mięsa i smażyć po ok. 2 min z każdej strony (zbyt długo smażone polędwica, robi się twarda i niesmaczna). Podajemy od razu.
fantastyczne zdjęcia i bardzo apetyczne mięsko
OdpowiedzUsuńCzasem robię podobna polędwiczkę. Śliczne zdjęcia, apetyczne.
OdpowiedzUsuńuwielbiam polędwiczki, za to jak smakują i za to, że trudno zepsuć danie z nich wykonane.
OdpowiedzUsuńpolędwiczki i rozmaryn, ahhh brzmi pysznie !
OdpowiedzUsuńZapach świeżego rozmarynu rozkłada mnie na łopatki. prosty, szybki przepis na pyszne zawsze udane mięso. Dziękuję.
OdpowiedzUsuńPychotka! Nawet mi, bardzo początkującej kucharce wyszło świetnie! :)
OdpowiedzUsuń