13.3.12

Tort bezowy dla Krystyny

Krystyna to moja Mama, dzisiaj obchodzi imieniny. Tort jest właśnie dla Niej:)

Słodkiego dnia!!! 






Tort bezowy

Składniki:
  • 5 białek w temperaturze pokojowej (najlepiej wyjęte z lodówki, noc wcześniej)
  • 260 g cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 
  • 300 ml. zimnej śmietany kremówki (36%)
  • 6 czubatych łyżek cukru pudru 
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki dżemu (najlepiej kwaskowego) 
Przygotowanie bezowych blatów:
  1. Piekarnik nagrzać do 110 oC. z termoobiegiem.
  2. W naczyniu łączymy cukier z mąką ziemniaczaną 
  3. W misie miksera umieszczamy białka i ubijamy końcówką do białek. Pod koniec miksowania dodajemy po 1 łyżce cukru z mąką, cały czas miksujemy. Na sam koniec wlewamy sok z cytryny, miksujemy jeszcze chwilę. Piana z białek powinna być szklista i zwarta. W chwili wyjmowania końcówki do ubijania, powinniśmy czuć lekki opór piany. 
  4. Na papierze do pieczenia rysujemy kółka (u mnie 2 x 24 cm.), rozprowadzamy na nich pianę. 
  5. Wstawiamy do gorącego piekarnika na 90 min. Jeśli mamy dwie blachy z bezą, najlepiej jedną umieścić na najniższym  a drugą na jednym z najwyższych poziomów piekarnika. Przy włączonym termoobiegu obydwie wyschną równomiernie. 
  6. Po upływie czasu pieczenia, wyłączamy grzanie, uchylamy lekko drzwiczki piekarnika i pozostawiamy bezy na całą noc. 
  7. Rano, wyjmujemy i delikatnie zdejmujemy papier. 

Przygotowanie tortu:
  1. W szklanym naczyniu zaparzyć mocną kawę (kawę rozpuścić w łyżce wrzątku). Ostudzić. 
  2. Ze śmietany kremówki, cukru i cukru waniliowego ubijamy bitą śmietanę. Wlewamy zimną kawę i dokładnie mieszamy, najlepiej szpatułką. 
  3. Na jednym z bezowych blatów układamy ,,kleksy" z dżemu. Następnie wykładamy całą bitą śmietanę, przykrywamy drugim blatem, posypujemy mieloną kawą. Ozdabiamy owocami. 
Przechowujemy w lodówce. Kroimy, bardzo ostrym nożem. 

Smacznego!














Trochę weekendu w środku tygodniaZimowe urodziny Wielkanocne Smaki 2

7 komentarzy:

  1. Wspaniały! Piękny i napewno pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Piekny!Wszystkiego najlepszego dla Mamy! Oj każdy by się ucieszył z takiego tortu - pycha!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. taki tort bez wątpienia jest boski w smaku!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam bezy, tort wygląda olśniewająco, zniewalająco:)

    OdpowiedzUsuń
  5. piękny :) Uwielbiam bezowe torty :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda przepysznie, zapraszam do wystawienie jednej z Twoich pyszności w konkursie, który trwa na moim blogu. Świetna nagroda czeka na zwycięzce. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...