14.2.13

Babka drożdżowa - właściwie idealna


Już drugą taka babkę drożdżową piekę w ciągu ostatnich trzech dni, jest naprawdę pyszna, słodka i puszysta. Polukrowana, znakomicie nadaje się na poobiedni deser. 
Spróbujcie również na śniadanie lub podwieczorek z masłem i dżemem. 

Polecam!




Babka drożdżowa 

Składniki:
  • 20 g świeżych drożdży
  • 300 g. mąki pszennej
  • 130 g cukru
  • ½ szklanki ciepłego mleka (nie gorącego!) 
  • 70 g. masła, roztopionego i przestudzonego
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 100 g skórki kandyzowanej i rodzynek (proporcje zależne od upodobań)
Sposób przygotowania:
Zaczyn:
Z drożdży, ciepłego mleka, 3 łyżek mąki i 1 łyżki cukru, robimy zaczyn.
W misie miksera łączymy wszystkie składniki, mieszamy dokładnie najlepiej rózgą. Miskę przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 10-15 min., w ciepłe i nie przewiewne miejsce. Zaczyn jest gotowy, kiedy zacznie bulgotać, czyli na powierzchni pojawią się bąbelki powietrza. 
  1. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy, mąkę, cukier, jajko i żółtka, dokładnie mieszamy przy pomocy haka do wyrabiania ciasta. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło i ponownie dokładnie wyrabiamy, jeszcze przez ok. 5 min. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe i nie przewiewne miejsce na 1-1,5 h do podwojenia objętości.
  2. Formę do babki z kominkiem, smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką.
  3. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy, dodajemy rodzynki ze skórką i ziarenka wanilii, wyrabiamy jeszcze ok. 5 min. Następnie przekładamy do formy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.
  4. Piekarnik nagrzewamy do 175 oC.
  5. Formę z wyrośniętym ciastem wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30 min do suchego patyczka. Po upieczeniu, uchylamy drzwiczki piekarnika i tak pozwalamy babce stygnąć przez 20-30 min.
Babkę lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem. 
Smacznego!










18 komentarzy:

  1. Może nawet przemogę niechęć do wyrabiania ciasta drożdżowego, bo wygląda pysznie. :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A może mikser byłby dla Wróżki pomocą?:)

      Usuń
  2. wspaniała Ci wyszła! u mnie też drożdżowa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. w sam raz do mojej kawki :)))

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Dorotko! Twoja baba drożdżowa wygląda niesamowicie! ach, jest piękna.
    zdjęcia mnie powaliły.

    PS: pytałas mnie o kluchy na parze i sos grzybowy. jak najbardziej!
    będą pasowały idealnie ;]

    OdpowiedzUsuń
  5. Zastanawiałam się dlaczego wypieki drożdżowe mojej babci zawsze były aromatyczne.Wiadomo,że wanilia i cykaty,ale to nie wszystko.Po dokładnym przypomnieniu sobie co robiła babcia odkryłam,że masło ZAWSZE było klarowane i to był strzał w dziesiątkę !Polecam !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ach to bardzo ciekawe, ja też następnym razem spróbuję z sklarowanym masłem. Dzięki za pomysł :)

      Usuń
    2. Jako niemota kuchenna wreszcie udała mi się babka,przepis cudowny.Dzięki

      Usuń
  6. czy do tej babki naprawdę trzeba użyć haka? Nie mogłabym wyrobić rękoma? :/ Haka na pewno nie mam, a ręce mam dosyć sprawne hahaha Piekę co tydzień chleb na drożdżach i zawsze wyrasta - może babka też by się udała? Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście można wyrobić ręcznie, ja idę na łatwiznę i używam miksera, ale można i bez niego wyrobić ciasto :) pozdrawiam

      Usuń
    2. dziękuję Ci serdecznie za obie odpowiedzi :) to moja pierwsza babka i nikt nie wierzy, że mi się uda :( wybiorę ten przepis, bo wydaje się prostszy ;) Świetny masz ten blog, piękne zdjęcia :)

      Usuń
    3. Asiu, trzymam kciuki :) Możesz zajrzeć na stronę z filmami, tak pokazałam, jak przygotować zaczyn drożdżowy, może będzie pomocny :) Pozdrawiam

      Usuń
  7. witam zrobilam ciasto wg przepisu ale wyszło mi strasznie płynne, Czy to normalne? nie powinno przypadkiem odchodzic od ręki i być bardziej zwarte?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trudno mi powiedzieć co znaczy płynne, ciasto jest rzeczywiście dość luźne i nie odchodzi od ręki (ja wyrabiam ciasto mikserem). Najpierw pozostawiamy takie ciasto do pierwszego wyrośnięcia, a potem wyrabiamy ponownie przed włożeniem do foremki, ale ciągle ciasto jest luźne. Ja nigdy nie wyrabiam tak długo, aby odchodziło od ręki i bez tego wyrasta bardzo ładnie. Prawdę powiedziawszy ani moja mama, ani babcia (obie piekły cudowne ciasta drożdżowe) nigdy długo nie wyrabiały. Drożdżowe w naszym domu było najłatwiejszym i najszybciej pieczonym ciastem. Nie przejmuj się tylko pozostaw ciasto i pozwól mu rosnąć a drożdże powinny zrobić swoje.

      Usuń
  8. super ,jest to jedyna babka która mnie jako chłopu wychodzi.Zawsze drozdzowe zdychały. Zmieniłem na tyle ,że dodaję jeszcze ziarenka z laski wanilii,cukier waniliowy oraz 20 dkg mieszanki keksowej i jest ekstra. Dzięki Dorotko. Spróbuję innych Twoich przepisów
    Marian

    OdpowiedzUsuń
  9. Omnomnom, jaka dobra. Zrobiłam w wersji dla ubogich, czyli margaryna zamiast masła i zero bakalii, bo nie miałam. Za dekorację robił lukier kawowy, nawet dobrze się sprawdził. Rosła powoli, może w kuchni miałam za zimno, albo drożdże lekko zdechnięte były? Pierwsze wyrastanie trwało ok. 2,5 h, potem w foremce wyrastała ok 3,5 h. Nie wiem , może taka jej uroda? W klażdym razie udała się, nie opadła w piekarniku. Zapisuję przepis do kajeciku:P:P.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...