28.11.12

Polędwica wieprzowa ze śliwkami - pieczona w czerwonym winie

Polędwica zawsze cieszy się w naszym domu, dużym powodzeniem. Jak zwykle przyrządza się ją bardzo szybko i łatwo, pieczenie zajmuje zaledwie kilkanaście minut i pyszny obiad gotowy. 

Polecam:)




Polędwica ze śliwkami 

Składniki:
  • 400 g polędwicy wieprzowej 
  • 100 g śliwek suszonych 
  • 100 ml. czerwonego, wytrawnego wina
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy 
  • Sól, pieprz, ostra papryka 
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • Kilka gałązek świeżego rozmarynu
Sposób przygotowania:
  1. Piekarnik rozgrzać do 175 oC.
  2. Polędwicę umyć, osuszyć.
  3. Ułożyć na desce, ostrym nożem naciąć poziomo , nie przecinając do końca. Z polędwicy powinniśmy otrzymać płaski kawałek mięsa (krok 1. na zdjęciu).
  4. Przykryć folią spożywczą i delikatnie rozbić płaską końcówką tłuczka do mięsa (krok 2 na zdjęciu). 
  5. Mięso skropić sokiem z cytryny, posolić, oprószyć pieprzem i ostrą papryką. 
  6. Na jednym z dłuższych boków ułożyć śliwki, jedna obok drugiej.
  7. Zwinąć mięso jak roladę, wzdłuż boku ze śliwkami. 
  8. Związać nicią kuchenną, oprószyć solą i pieprzem, pod nić poprzetykać gałązkami rozmarynu. 
  9. Polędwicę włożyć do żaroodpornego naczynia, na dno wlać wino, oliwę i włożyć masło.
  10. Wstawić do gorącego piekarnika i pic prze 20-25 min. 
  11. Wyjąć, przed krojeniem odczekać 5 min. 
Podawać na gorąco z dodatkiem pieczonych ziemniaków i surówki. 


Smacznego!















4 komentarze:

  1. Również uwielbiamy polędwicę wierzpową, ale w ten sposób jej jeszcze nie przygotowywałam. Chętnie skorzystam z przepisu!

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda pysznie! http://wkuchniuli.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. chetnie skorzystam z tego przepisu,
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam kilka razy i jest super, na świeta też zrobię :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...