Śledzie we francuskim sosie musztardowym
Składniki:
- 400 g śledzi w oleju, typu Matias
- 2 duże cebule czerwone
- 2 łyżki majonezu Kieleckiego
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżka musztardy francuskiej gruboziarnistej
- Pieprz świeżo mielony
Sposób przygotowania
- Śledzie opłukać, osuszyć i pokroić w niewielkie kawałki.
- Musztardę, jogurt i majonez wymieszać razem, doprawić świeżo mielonym pieprzem. Odstawić.
- Cebulę posiekać drobno, posolić, odstawić na 10 min. Odcisnąć nadmiar soku w papierowy ręcznik.
- W szklanym naczyniu wymieszać dokładnie: śledzie, sos i cebulę.
Najsmaczniejsze są następnego dnia, kiedy troszkę poleżą w chłodnym miejscu.
Pyszne z ciemnym razowym chlebem :-)
Smacznego!
Pyszne z ciemnym razowym chlebem :-)
Smacznego!
Musiała być pyszna ;)
OdpowiedzUsuńladnie sie prezentuje
OdpowiedzUsuńnajlepszy przepis na śledzie jaki dotąd wypróbowałam:) Polecam wszystkim!
OdpowiedzUsuń