Młoda kapusta
Składniki:
- 2 młode kapusty
- 1/2 szklanki wody
- 1 duży pęczek koperku
- 120 g wędzonego boczku (opcjonalnie)
- Sól
- Pieprz
- Boczek pokroić w drobniutką kostkę (najlepiej włożyć go wcześniej na 15 min do zamrażalnika, znacznie łatwiej kroi si ętaki lekko zmrożony). Podsmażyć na małym ogniu do zrumienienia i wytopienia tłuszczu. Odstawić.
- Koperek posiekać razem z zielonymi łodyżkami (ogonki, oczywiście wyrzucić).
- Kapusty oczyścić w wierzchnich liści, dokładnie umyć. Każdą kapustę przeciąć na pół i poszatkować (ja szatkuję cienko).
- Posypać solą, dokładnie wymieszać, włożyć do dużego garnka. Na początku kapusty jest bardzo dużo, ale w miarę gotowania jej ilość bardzo zmaleje.
- Kapustę zalać wodą, przykryć garnek, całość zagotować. Zmniejszyć ogień pod garnkiem i gotować ok. 20 min. Mieszać od czasu do czasu. W międzyczasie kiedy kapusta zmięknie i zmniejszy objętość, wrzucić połowę posiekanego koperku, podsmażony boczek i doprawić pieprzem. Nadal gotować na małym ogniu pod przykryciem. Należy sprawdzić czy ilość wody nie jest zbyt duża, kapusta nie powinna w niej pływać, jeśli tak się stanie ja zawsze po prostu odlewam nadmiar.
- Najlepiej jest kapustę próbować od czasu do czasu i wyłączyć natychmiast kiedy jest miękka.
- Na koniec dodać pozostały koperek i wymieszać.
- Podawać na gorąco jako dodatek do mięsa lub samodzielne danie.
Smacznego!
Film przedstawia przygotowanie kapusty w wersji wegetariańskiej, bez boczku.
i choć nie lubię kapusty, to taka wersja mnie ostatnio przekonała.
OdpowiedzUsuńTwój przepis spadł mi z nieba !Już od dawna proszę moją koleżankę o przepis jej mamy na pyszną kapustę z boczkiem i koprem a ona zawsze nie ma czasu więc dziękuję Ci za dodanie tego posta do mojej akcji bo w końcu będę mogła przyrządzić sobie te pyszności :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę i mam nadzieję, że nasz stary, rodzinny przepis będzie Ci smakował:)
OdpowiedzUsuńWypróbowałam dzisiaj na obiad i potwierdzam że to jest to czego szukałam:)Pycha !!Chyba w piątek skocze na targ po więcej kapustki i zrobię do słoików :)
UsuńNaprawdę bardzo, bardzo się cieszę. Pozdrawiam:)
UsuńZrobiłam dziś, wspaniałe <3
UsuńWielka radość :)
Usuńuwielbiam młodą kapustę, u mnie w domu robimy tylko z koperkiem, pyszności:)
OdpowiedzUsuńU mnie ostatnio też taka kapustka rządzi :) Bardzo lubię!
OdpowiedzUsuńJa robię kapustę bez boczku ale dodaję złotą zasmażkę na maśle i łyżkę śmietany. Ponadto lekko słodzę i lekko zakwaszam kwaskiem cytrynowym. Dobra na ciepło i zimno.
OdpowiedzUsuńtakiej wersji jeszcze nie robiłam (kucharzę od niedawna) ale właśnie , za namową Mamy i wedle jej przepisu, ugotowałam zupę z młodej kapusty na wędzonych żeberkach.... Powiem nieskromnie, że wyszła bbb. smaczna. Domnyślam się, że Twoja kapustka jest taka samo dobra :)
OdpowiedzUsuńbardzo dobry przepis polecam.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę. Dziękuję za opinię:)
Usuńkapustka pyszna, ale zdjęcie obciachowe - ubity talerz i gazeta zamiast obrusu, to raczej nie wyglada zachecająco. Poraża mnie ta wizja artstyczna
OdpowiedzUsuńtalerz wyszczerbiony ktoś był głodny
UsuńMnie natomiast przeraża twoja małostkowość... Talerzyk-podstawka też gazetowy?
Usuńdziękuję za przepis - właśnie gotuję - z tym że zamiast boczku podsmażyłam kiełbaskę, która jest mniej tłusta. I czekam na męża :)
OdpowiedzUsuńZ kiełbasą na pewno będzie super. Trzymam kciuki, żeby mu smakowała:)
UsuńPrzepis smakowity, ale 20 minut to za długo robiłam wg tego przepisu i gotowałam na wolnym ogniu i po 20 minutach z kapusty zrobiła się lekka papka, 10 minut to moim zdaniem max! Na szczęścia i tak była smaczna, kapustę doprawiłam zasmażką, sokiem z cytryny i odrobiną cukru i bez boczku.
OdpowiedzUsuńPrzyznaję, że zawsze gotuję 20 min a nawet dłużej, później odgrzewam i nigdy nie zrobiła mi się papka? Ale może jest tak, że i kapusty się równią, dlatego dobrze jest próbować w trakcie gotowania, aby znaleźć swój ulubiony moment:) Pozdrawiam
Usuńa marchewka ?
OdpowiedzUsuńMarchewka?
UsuńJak się cieszę, kiedy trafiam w tak piękne miejsca, szukałam idealnego przepisu na młodą kapustę i dzis go wykorzystam u siebie w kuchni :)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo i mam nadzieję, że będzie smakowała :)
UsuńPiękne zdjęcia, aż chce się jeść. Właśnie robię kapustę młodą z koperkiem, bez boczku. Z boczkiem też dobra, tylko mój M nie lubi, więc jest prostsza wersja. Pozdrawiam wiosennie.
OdpowiedzUsuńBez boczku też jest pyszna :) Pozdrawiam ciepło :)
UsuńPrzepis niemalże identyczny jak mój rodzinny, jedynie dla pozbycia się ew. goryczy zalewam kapustę wrzątkiem, od razu odcedzam, a pod koniec gotowania dla zachowania kruchości dodaję 1/3 łyżeczki od herbaty octu winnego (praktycznie octu nie czuć). Czas gotowania oczywiście 20 min, ale dobrze jest kontrolować kruchość kapustki, bo tej 'pierwszej młodej' wystarczy czasami i 12-15 min. No i boczek daję na ziemniaczki z ogromną ilością kopru, bo są wśród domowników jarosze
OdpowiedzUsuńa mi sie podoba i talerzyk i danie -pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńMi też. Pozdrawiam ;)
Usuń