Polecany przez mojego synka:)
Sernik na zimno
Składniki:
- 2 słodkie serki homogenizowane (400g)
- 1 galaretka morelowa
- 1 galaretka truskawkowa
- 2 szklanki wrzątku
- Każdą galaretkę wsypujemy do osobnego szklanego naczynia, wlewamy po 1 szklance wrzątku do każdego i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się proszku. Odstawiamy do wystygnięcia.
- Formę cienko smarujemy masłem.
- Serki homogenizowane wykładamy do szklanego naczynia, wlewamy zimną galaretkę morelową i dokładnie mieszamy. Przelewamy do formy i wstawiamy do lodówki.
- Po ok.30-40 min, wyjmujemy i na stężały serek delikatnie wlewamy tężejącą galaretkę truskawkową.
- Ponownie wstawiamy do lodówki na ok. 2-3 h (można zostawić na całą noc).
Prześlicznie wygląda Twój serniczek. Ja ostatnio również przygotowałam sernik na zimno, wyszedł taki ślicznie kolorowy.
OdpowiedzUsuńTeż tak robię sernik, czasem dodaję serki np. truskawkowe, wtedy też fajnie wychodzi :) Piękne zdjęcia tak poza tym!
OdpowiedzUsuńDorotko, klasyka w najlepszym wydaniu.
OdpowiedzUsuńjakość niekwestionowana - najwyższa!
lekki deser na palne majowe chwile.
jaki równiutki... idealny kawałek :) Piękne zdjęcie
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcie!
OdpowiedzUsuńTen sernik wygląda tak dobrze, że aż szkoda byłoby mi go zjeść. :) Śliczne dzięki za przepis!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę i pozdrawiam:)
UsuńMuszę wypróbować! Mój mąż uwielbia serniki na zimno :)
OdpowiedzUsuń