Absolutnie klasyczne kotlety mielone. Dla nas najlepsze, wielofunkcyjne bo pasują na obiad, kolację lub na zimno pokrojone na plasterki, jako wędlina do kanapek. Polecam.
Składniki:
- 1200 g szynki wieprzowej (mielonej)
- 2 czerstwe kajzerki
- 2 jajka (M)
- 1 duża lub 2 średnie cebula
- 1 łyżka ostrej papryki w proszku
- Sól
- Pieprz
- Bułka tarta
- Olej do smażenia, opcjonalnie łyżka masła
- Mięso myjemy, kroimy na niewielkie kawałki i mielimy.
- Kajzerki zalewamy wodą i zostawiamy aż zmiękną.
- Cebule kroimy drobno i podsmażamy na oleju do zeszklenia.
- W dużym naczyniu łączymy zmielone mięso, wyciśnięte z wody bułki, jajka, sól, pieprz, paprykę i przestudzoną cebulę. Dokładnie mieszamy, najlepiej ręcznie, ale można również przy pomocy miksera z płaską końcówką do mieszania.
- Bułkę tartą wysypujemy na duży, płaski talerz.
- Mokrymi rękami formujemy z mięsa niewielkie kotlety, spłaszczamy delikatnie i obtaczamy w bułce.
- Na dużej patelni rozgrzewamy olej i na średnio gorącym obsmażamy kotlety z dwóch (płaskich) stron do zbrązowienia. Przekładamy do garnka. Kiedy wszystkie kotlety mamy obsmażone, na wierzch można włożyć kawałek masła, przykrywamy garnek i na małym ogniu dusimy przez 30 min.
Podajemy np. z domowym chlebem żytnim i gruboziarnistą ostrą musztardą:)
Smacznego!
Kanapka z kotletem mielonym i musztardą |
Wyglądają bardzo apetycznie. A najbardziej z musztardą :-)
OdpowiedzUsuńtakie kotlety smakują najlepiej - najprostsze i "pospolite" a jednak mają coś w sobie :)
OdpowiedzUsuńWłasnie mam zamiar jutro zrobic kotlety mielone.Przejrzałam kilkanaście przepisów i jednak wybrałam ten najbardziej tradycyjny, który zreszta robie od zawsze. Sa pyszne i na gorąco i na zimno. Miam, miam ...
OdpowiedzUsuń