Składniki:
Ciasto:
- 100 g zimnego masła
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 120 g cukru
- 1 jajko (L)
- 2 łyżki mleka
- 1 cukier waniliowy
- skórka otarta z ½ pomarańczy
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Jabłka:
- 850 g jabłek (po obraniu i usunięciu gniazd)
- 3 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- Skórka otarta z ½ pomarańczy
- Cynamon
- ½ szklanki bułki tartej
Sposób przygotowania:
- Składniki przygotowane na ciasto wyłożyć na blat i zagnieść z nich gładkie ciasto, zagniatać tak długo aż cała mąka zostanie wchłonięta. Odłożyć na bok na czas przygotowania jabłek.
- Piekarnik rozgrzać do 175 oC.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Jabłka obrać, przekroić na połowę i usunąć gniazda nasienne.
- Posiekać w cienkie półplasterki.
- Do dużej miski włożyć, posiekane jabłka, cukier, skórkę z pomarańczy i cukier waniliowy, delikatnie wymieszać. Odstawić.
- Ciasto rozwałkować cienko (ale nie bardzo cieniutko, w trakcie wałkowania, podsypywać lekko mąką, może się kruszyć)
- Nawiną ciasto na wałek i delikatnie przenieść na blachę, na środek wyłożyć jabłka. Brzegi ciasta zlepić, braki uzupełnić pokruszonymi kawałkami.
- Posmarować ,,rozkłóconym" jajkiem, wierzch posypać cynamonem.
- Wstawić do gorącego piekarnika na ok 40 min.
- Upieczony strudel studzić na blasze.
- Zimny, posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
nikt nie musiałby mnie zachęcać do zjedzenia, a wręcz musiałby stopować, żebym całego nie zjadła.
OdpowiedzUsuńNo cóż całego już nie ma, ale to co zostało, jest dla Ciebie, lekki brzusiu:))))
OdpowiedzUsuńDorotko!telepatia jakas zadzialala.Wlasnie kupilam dzis jablka na ciasto.przymierzam sie do jego upieczenia,bo zachecilo mnie na blogu Liski.Czytam sobie komentarze i rozne sposoby jego wykonania i ...boje sie troche.A czego?A ciasta wlasnie.Podobno niekiedy wychodzi rzeczone,twarde.Zastanawiam sie dlaczego?Czy moze sa jakies patenty,aby tego uniknac na 100%?
OdpowiedzUsuńTwoje ciasto- doskonale,az pachnie mi przez ekran!!!
Violu, przyznaję, że mój strudel wyszedł idealny:) ciasto jest kruche, ale ładnie się kroi. Ciasto zagniatałam tylko do momentu, kiedy wszystkie składniki się połączyły a ciasto stało się gładkie i jednolite. Składniki były zimne prosto z lodówki (masło, jajko i mleko) jak do ciasta kruchego. Przyznaję, że przy wałkowaniu ciasto na brzegach trochę się kruszyło, ale bez przesadnej delikatności pouzupełniałam dziury pokruszonymi kawałkami. Dałam mniej proszku do pieczenia, niż w oryginale. No cóż trzymam kciuki żeby Twój strudel wyszedł idealny:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziekuje Dorotko.wlasnie zabieram sie za ciasto.Dam znac kiedy bedzie gotowy.
UsuńBuziaki
OK, niecierpliwie czekam na wieści:)))
UsuńMelduje poslusznie,ze ciasto gotowe.Troche jednak jestem zawiedziona,bo
Usuń-po pierwsze,nie udalo mi sie go rowniutko rozwalkowac
-po drugie,ma dosc "opalony kolor",bo nie mam w domu bialego cukru,ani bialej maki(dodalam cukier z kwiatow kokosu i make pol razowa(t-80- takie jest u mnie oznaczenie,bo mieszkam we Francji)
-po trzecie,za bardzo kruche(kroi sie latwo i nawet "trzyma w ryzach",ale to nie to.
Pomimo tego wszystkiego, jest PYSZNE(a to sie chyba najbardziej liczy)
Milego wieczoru Dorotko
Violu, opis brzmi bajecznie - cukier z kwiatów kokosu:)))) to musi być coś nadzwyczajnego u nas chyba nie ma takiego cukru. No cóż każdemu wypieki jednak wychodzą trochę inaczej, najważniejsze, że jest smaczne a że troszkę opalone to na pewno nawet ładniej wygląda:) Pozdrawiam Cię serdecznie!!!
UsuńO jejku jaki piękny, musi być wyśmienity!
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie :D uwielbiam wypieki z jabłkami :D koniecznie muszę zrobić :D
OdpowiedzUsuńale pychota! ślinka leci
OdpowiedzUsuńBardzo Wam dziękuję za miłe słowa:))))
OdpowiedzUsuńWygląda idealnie :) Na pewno podobnie smakuje :)
OdpowiedzUsuńpiękny klasyk!
OdpowiedzUsuńżycie & podróże
gotowanie
Właśnie piekę już drugi. Jest niebiański!
OdpowiedzUsuńNiebiański!Cudowny! Smakowity! Delicje! Cymes (choć to inna potrawa)!
OdpowiedzUsuń