15.9.12

Ciasto ze śliwkami - najprostsze






Sobotni deser jest prosty i pyszny. W całym domu pachnie wanilią i pieczonymi śliwkami:) Pogoda jesienna, ciasto też z lekką nutą jesieni. 
Polecam, miłego dnia!




Ciasto ze śliwkami węgierkami

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • 85 g miękkiego masła 
  • 85 g drobnego cukru 
  • 2 jajka (XL) 
  • 100 g mąki pszennej 
  • 30 g mąki ziemniaczanej 
  • Skórka otarta z 1/2 cytryny 
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego 
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 cukier waniliowy
  • 300 g śliwek węgierek
Sposób przygotowania:
1.   Śliwki umyć, przekroić na pół, usunąć pestki.
2.   Formę do ciasta (18 cm) smarujemy masłem i posypujemy kaszą manną. 
3.   Piekarnik nagrzewamy do 175 oC. 
4.   W misie miksera umieszczamy masło i cukier, miksujemy, powinna powstać jasna, lekka masa. Następnie dodajemy ocet i skórkę z cytryny. 
5.   Cały czas miksując dodajemy po jednym jajku. 
6.   Mąki łączymy z proszkiem do pieczenia. Przesiewamy. 
7.   Mąkę dodajemy do masy maślanej i mieszamy na najniższych obrotach miksera (lub ręcznie) chwilę, tylko do połączenia się składników. 
8.   Ciasto przekładamy do formy, na wierzchu układamy śliwki, maksymalnie ścisło – ciasto urośnie. 
9.   Formę wstawiamy do piekarnika na 25 - 30 min., pieczemy do suchego patyczka.
Ciasto studzimy w formie na kratce ok. 20 min, następnie wyjmujemy z formy, lukrujemy.


Smacznego!









3 komentarze:

  1. Uwielbiam takie proste ciasta z owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jak już zrobię ciasto ze śliwkami, będę miała 100% pewności, że to już jesień, a na razie wolę żyć złudzeniami:))) a poważnie mówiąc, ładnie Ci wyszła!

    życie & podróże
    gotowanie

    OdpowiedzUsuń
  3. No cóż, to prawda, że śliwki są oznaką zbliżającej się jesieni, ale i jesień może być przecież cudowna, ciepła i piękna:) Tak sobie w każdym razie tłumaczę, żeby się za wcześnie nie martwić:))))

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...