Prawdziwie świeżą rybę udaje się nam kupić niezwykle rzadko. Kiedy wczoraj mój mąż przyniósł do domu dużą torbę filetów z dorsza najpierw z dużą rezerwą powąchałam zawartość reklamówki. Jakiż był mój zachwyt, kiedy okazało się, że ryby pachną naprawdę pięknie i świeżo. Od razu pomyślałam o wakacjach nad morzem :)
Z filetów zrobiłam rybę po grecku bo bardzo ją lubimy, ale mamy rzadką okazję jeść ją w domu.
Polecam.
Ryba po grecku
Składniki:
- 1 kg filetów z dorsza
- 3 łyżki mąki
- 1/2 kg marchewki
- 1/2 kg pietruszki i selera
- 1 cebula biała
- 1 cebula czerwona
- 1 puszka pomidorów krojonych (400 ml)
- Olej do smażenia
- Sól
- Świeżo mielony pieprz
- Rybę umyć, osuszyć, pokroić na średniej wielkości kawałki. Każdy kawałek posolić i oprószyć pieprzem.
- Warzywa obrać, zetrzeć na grubej tarce. Cebulę przekroić na pół i pokroić w cienkie piórka.
- W dużym garnku rozgrzać 3 łyżki oleju, na gorący wrzucić cebulę, zeszklić. Następnie dodać, marchew, pietruszkę i selera, dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać, zmniejszyć płomień, przykryć garnek i dusić przez ok. 5-7 min. Następnie wlać pomidory i ponownie dusić pod przykryciem jeszcze ok. 5 min, mieszać od czasu do czasu.
- Na duży talerz wsypać kilka łyżek mąki, każdy kawałek ryby obtoczyć w cienkiej warstwie.
- Na dużej patelni rozgrzać olej i usmażyć rybę z dwóch stron. Usmażone kawałki przekładać do osobnego naczynia, układać jeden obok drugiego.
- Warstwę dorsza przykryć połową duszonych warzyw, następnie ułożyć następną warstwę i ponownie przykryć warzywami.
Smacznego.
uwielbiam, gdy moja babcia robi taką rybę :) pyszna jest!
OdpowiedzUsuńuwielbiam!
OdpowiedzUsuńMy też uwielbiamy :)
OdpowiedzUsuńUbóstwiam rybę po grecku chociaż przyznaje, że robimy ja troszkę inaczej -co nie zmienia faktu, że Twoja wygląda bardzo apetycznie!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)