1.10.13

Tort czekoladowy z malinami


Czekoladowe ciasto jest dość ciężkie i wilgotne w niczym nie przypomina biszkoptu. Tort należy przechowywać w lodówce. 
Polecam robi się go bardzo szybko. 






Tort czekoladowy z malinami 

Składniki:

Składniki nr 1 
  • 4 jajka (L)
  • 1,5 szklanki cukru
  • 170 g oleju rzepakowego
  • 200 ml. mleka (2%)
  • 1 cukier waniliowy
Składniki nr. 2
  • 200 gr mąki pszennej
  • 90 gr kakao
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • Szczypta soli
Na przełożenie:
  • 4 łyżki konfitury wiśniowej
  • 1 kieliszek wódki 
  • 200 g mascarpone 
  • 150 ml. śmietany kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • Skórka otarta z jednej małej cytryny 
  • 80 g czekolady gorzkiej
  • Kilka łyżek mleka 
  • ok. 200 gr malin 
Sposób przygotowania:
  1. Piekarnik rozgrzać do 170 oC
  2. przygotować dwie miski, w jednej połączyć składniki nr 1, wymieszać. W drugiej większej misce połączyć sypkie składniki nr 2, dokładnie wymieszać. 
  3. Do suchych składników wlać mokre i dokładnie wymieszać przy pomocy np. widelca. Przelać do formy (dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki pozostawić suche), u mnie 20 cm wysoka tortownica. 
  4. Wstawić ciasto do gorącego piekarnika i piec 50-60 min (do suchego patyczka), ciasto może trochę nie równo wyrastać, więc w czasie pieczenia można je obrócić, aby było równe. 
  5. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i studzić na kuchennej kratce, pierwsze 10 min w formie, następnie wyjąć. 
  6. Zimne ciasto przekroić, poziomo na pół lub na trzy. Wierzch wyrównać odcinając górę ciasta
Krem:
  1. Kremówkę włożyć do lodówki aby była zimna, mascarpone powinno być w temperaturze pokojowej. 
  2. W misce umieścić mascarpone i energicznie przemieszać np. kuchenną rózgą, aby było luźne. 
  3. W misie miksera kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywną bitą śmietanę. 
  4. Dodać dwie łyżki bitej śmietany do mascarpone i energicznie wymieszać, następnie dodać pozostałą śmietanę i skórkę otartą z cytryny, teraz już składniki wymieszać bardzo delikatnie aby się połączył. Przechowywać w lodówce do czasu przełożenia ciasta. 
Przygotowanie tortu:
  1. Konfiturę połączyć z wódką i dokładnie wymieszać. Posmarować blaty ciasta z jednej strony, pozostawić na chwilę, aby konfitura wsiąkła. 
  2. Na spód tortu wyłożyć cały krem, przykryć drugim kawałkiem delikatnie dociskamy, (chyba że podzieliliśmy ciasto na trzy wtedy przekładamy każdy blat 1/2 kremu). 
  3. Czekoladę z mlekiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej. Smarujemy wierzch tortu i zanim zastygnie układamy na czekoladzie maliny. 
Odstawiamy do lodówki na ok. 1 h. 

Smacznego.













5 komentarzy:

  1. DOROTKO TO !!! jest napewno przepyszne,wyglada BOSKO !! SMAKOWICIE ,tylko czekam na jakas okazje pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Czekolada i maliny - połączenie idealne ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. oj znam takich, którzy tylko czekają, żeby im taki tort zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...