12.6.12

Kurczak po indyjsku



Przepis na ,,Butter chicken" znalazłam 
u Anety na blogu ,,Kochaj Indie". Trochę go zmieniłam, coś pominęłam, coś dodałam, wyszedł ostry i bardzo aromatyczny. Dla mnie, pyszny. Polecam:)



Ręcznie robiona ceramika użytkowa, Bożeny Wiślickiej i Marcina Witkowskiego ceramika bmw 


Kurczak po indyjsku

Składniki:
  • 2 piersi z kurczaka (ok. 1 kg) 
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach (400 g)
  • 2 duże czerwone cebule
  • 5 łyżek klarowanego masła
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy (białej)
  • 2 małe liście laurowe
Składniki marynaty:
  • 1 duży jogurt grecki (300 ml)
  • 1 łyżka pasty imbirowo-czosnkowej (zrobiłam sama, w malakserze bardzo drobno posiekałam 50g świeżego imbiru z 4 ząbkami czosnku) 
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • 1 mała papryczka chilli (suszona, razem z pestkami, drobno pokruszona)
  • 1 czubata łyżeczka sproszkowanej chilli 
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżeczki sproszkowanej kolendry
  • 1 czubata łyżeczka przyprawy garam masala
  • 2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • 3 łyżeczki soli 
Sposób przygotowania:
  1. Kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w średnią kostkę. 
  2. Wszystkie składniki marynaty umieścić w naczyniu, dokładnie wymieszać. Włożyć kurczaka i ponownie dokładnie wymieszać, aby każdy kawałek dokładnie pokrył się marynatą. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin. 
  3. Cebulę pokroić w cienkie półplasterki. 
  4. W dużym płaskim garnku rozgrzać klarowane masło, wrzucić ziarna kolendry, gorczycy i liście laurowe, smażyć chwilę mieszając. 
  5. Dodać pokrojoną cebulę i smażyć aż zmięknie. 
  6. Następnie do cebuli włożyć kurczaka wraz z marynatą, dokładnie wymieszać. Na dużym ogniu, mieszając, obsmażyć kurczaka z każdej strony, ok 6-7 min. 
  7. Dodać pomidory, wymieszać.
  8. Zmniejszyć ogień, przykryć garnek i gotować całość ok. 30 min. do chwili, kiedy kawałki kurczaka będą miękkie.
Podawać posypane natką pietruszki z ryżem i szklanką wody, danie jest dość ostre. 

W oryginale, kurczaka posypujemy kolendrą, ale ja świeżej nie używam. Dla wszystkich, którzy jednak mogą ją jeść, zdecydowanie polecam kolendrę, pasuje tu idealnie. 

Smacznego!






10 komentarzy:

  1. Przepysznie wygląda! Wspaniały przepis, zapisany do zrobienia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam kuchnie indyjska. Ten kurczak wyglada przepysznie :)

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  3. piekne naczynia!
    podoba mi się taki zestaw smaków. myślę, że by posmakował także mojej rodzinie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Super!!! I migdaly bomba!! Mniamusnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ooooo, własnie szukam jakichś wege przpisów indyjskich, tutaj kurczaka zastąpiłabym pieczoną papryką, zobaczymy:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmmmm brzmi pysznie, daj znać jak wyszło bo chętnie bym spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń
  7. jak pikantny to ja biorę w ciemno:) bardzo apetyczne zdjęcie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Super Ci wyszło. Ja chwilowo odstawiłam kuchnie Indyjską na bok bo ostanie 5 miesięcy spędziłam właśnie tam...:) Dla mnie to danie najlepiej smakuje w połową ryżu i chlebkiem Nan.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...