Przepis na ,,Butter chicken" znalazłam u Anety na blogu ,,Kochaj Indie". Trochę go zmieniłam, coś pominęłam, coś dodałam, wyszedł ostry i bardzo aromatyczny. Dla mnie, pyszny. Polecam:)
Ręcznie robiona ceramika użytkowa, Bożeny Wiślickiej i Marcina Witkowskiego ceramika bmw
Kurczak po indyjsku
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka (ok. 1 kg)
- 1 puszka pomidorów w kawałkach (400 g)
- 2 duże czerwone cebule
- 5 łyżek klarowanego masła
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy (białej)
- 2 małe liście laurowe
Składniki marynaty:
- 1 duży jogurt grecki (300 ml)
- 1 łyżka pasty imbirowo-czosnkowej (zrobiłam sama, w malakserze bardzo drobno posiekałam 50g świeżego imbiru z 4 ząbkami czosnku)
- 2 łyżki mielonych migdałów
- 1 mała papryczka chilli (suszona, razem z pestkami, drobno pokruszona)
- 1 czubata łyżeczka sproszkowanej chilli
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 łyżeczki sproszkowanej kolendry
- 1 czubata łyżeczka przyprawy garam masala
- 2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- 3 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
- Kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w średnią kostkę.
- Wszystkie składniki marynaty umieścić w naczyniu, dokładnie wymieszać. Włożyć kurczaka i ponownie dokładnie wymieszać, aby każdy kawałek dokładnie pokrył się marynatą. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin.
- Cebulę pokroić w cienkie półplasterki.
- W dużym płaskim garnku rozgrzać klarowane masło, wrzucić ziarna kolendry, gorczycy i liście laurowe, smażyć chwilę mieszając.
- Dodać pokrojoną cebulę i smażyć aż zmięknie.
- Następnie do cebuli włożyć kurczaka wraz z marynatą, dokładnie wymieszać. Na dużym ogniu, mieszając, obsmażyć kurczaka z każdej strony, ok 6-7 min.
- Dodać pomidory, wymieszać.
- Zmniejszyć ogień, przykryć garnek i gotować całość ok. 30 min. do chwili, kiedy kawałki kurczaka będą miękkie.
Podawać posypane natką pietruszki z ryżem i szklanką wody, danie jest dość ostre.
W oryginale, kurczaka posypujemy kolendrą, ale ja świeżej nie używam. Dla wszystkich, którzy jednak mogą ją jeść, zdecydowanie polecam kolendrę, pasuje tu idealnie.
Smacznego!
Przepysznie wygląda! Wspaniały przepis, zapisany do zrobienia!
OdpowiedzUsuńUwielbiam kuchnie indyjska. Ten kurczak wyglada przepysznie :)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia.
piekne naczynia!
OdpowiedzUsuńpodoba mi się taki zestaw smaków. myślę, że by posmakował także mojej rodzinie.
Super!!! I migdaly bomba!! Mniamusnie :)
OdpowiedzUsuńDzięki autorce przepisu, wyszedł pyszny:)
Usuńooooo, własnie szukam jakichś wege przpisów indyjskich, tutaj kurczaka zastąpiłabym pieczoną papryką, zobaczymy:)
OdpowiedzUsuńalbo z pieczarkami;)
UsuńMmmmm brzmi pysznie, daj znać jak wyszło bo chętnie bym spróbowała:)
OdpowiedzUsuńjak pikantny to ja biorę w ciemno:) bardzo apetyczne zdjęcie!
OdpowiedzUsuńSuper Ci wyszło. Ja chwilowo odstawiłam kuchnie Indyjską na bok bo ostanie 5 miesięcy spędziłam właśnie tam...:) Dla mnie to danie najlepiej smakuje w połową ryżu i chlebkiem Nan.
OdpowiedzUsuń