Zachęcam, spróbujcie:)
Młoda kapusta z pomidorami i koperkiem
Składniki:
Smacznego!
- 2 młode kapusty
- 1 kg bardzo dojrzałych pomidorów
- 1 duży pęczek koperku
- Sól
- Pieprz
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
Sposób przygotowania:
- Kapustę oczyścić ze zbędnych liści, umyć, poszatkować cienko, posolić, odstawić.
- Pomidory sparzyć, zdjąć skórę, drobno pokroić w kostkę.
- Koperek drobno posiekać.
- Kapustę włożyć do dużego garnka, zalać ok. 3/4 szklanki wody, przykryć, zagotować.
- Gotować, mieszając do chwili, kiedy kapusta zmięknie i zdecydowanie zmniejszy objętość.
- Wrzucić pokrojone pomidory, połowę koperku i doprawić świeżo mielonym pieprzem. Wymieszać, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem ok. 15-20 min.
Zasmażka:
- Na patelni rozgrzać masło, na gorące wrzucić mąkę, dokładnie wymieszać i na minimalnym ogniu pozwolić aby mąka smażyła się 2 min. Następnie wlać na patelnię kilka łyżek sosu z gotującej się kapusty, zamieszać, aby nie powstały grudki.
- Wlać do kapusty i dokładnie zamieszać. Gotować całość jeszcze kilka minut. Wyłączyć.
Smacznego!
Jeszcze nie próbowałam z pomidorami, ale w tym tygodniu mam dużo kapuścianych planów, więc może akurat wcisnę gdzieś taki przepisik :)
OdpowiedzUsuńBardzo poleca:)
OdpowiedzUsuńPyszna! Zrobiłam na obiad!
OdpowiedzUsuń