7.6.12

Tarta truskawkowo-rabarbarowa na limonkowym, kruchym cieście

W tym sezonie truskawki i rabarbar goszczą bardzo często na naszym stole. Tę tartę polecam wszystkim którzy lubią smak limonki. Smacznego:)


Tarta z rabarbarem i truskawkami 
Na kruche ciasto:
  • 250 g mąki pszennej tortowej + 2 czubate łyżki do kruszonki
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g cukru 
  • 1 cukier waniliowy
  • 200 g masła
  • 1 jajko
  • 4 łyżki lodowatej wody
  • Skórka otarta z 1 limonki i 1/2 pomarańczy 
Nadzienie:
  • 500 g rabarbaru
  • 1/2 szklanki cukru 
  • sok z 1 limonki i 1/2 pomarańczy
  • 500 g truskawek
  • 1 cukier waniliowy 
Przygotowanie kruchego ciasta:
  1. Tortownicę (24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia
  2. Wszystkie składniki kruchego ciasta umieścić w misie malaksera i krótko posiekać, tylko do połączenia się składników, wodę dodać pod koniec siekania. Otrzymamy dość mokre i lekko klejące ciasto.
  3. Ciasto podzielić na pół. Jedną połową wylepić formę, nakłuć widelcem, wstawić do zamrażalnika na min. 1h lub na całą noc. Pozostałe ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki (zrobimy z niego kruszonkę)
  4. Piekarnik nagrzać do 175 oC (z termoobiegiem).
  5. Ciasto wyjąć z zamrażalnika i wstawić do gorącego piekarnika.
  6. Piec ok. 20 min, do zrumienienia brzegów.
Kruszonka:
  1. Do ciasta dodajemy 2-3 łyżki mąki, rozcieramy w palcach, tak aby powstały grudki. Odstawiamy. 
Nadzienie:
  1. Rabarbar dokładnie umyć, pokroić na kawałki. Włożyć do garnka, dodać sok z limonki, pomarańczy i cukier, gotować na małym ogniu ok. 20 min. Zdjąć i przestudzić. 
  2. Truskawki umyć, pokroić na kawałki. Wsypać cukier waniliowy, wymieszać i odstawić na 10 min. 
  3. Na podpieczone ciasto wyłożyć najpierw rabarbar, następnie truskawki a na wierzch wysypać kruszonkę. Ciasto wstawić gorącego piekarnika na ok. 35 min. 
Upieczone ciasto lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem. 
Smacznego!







6 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...