W tym sezonie truskawki i rabarbar goszczą bardzo często na naszym stole. Tę tartę polecam wszystkim którzy lubią smak limonki. Smacznego:)
Tarta z rabarbarem i truskawkami
Na kruche ciasto:
- 250 g mąki pszennej tortowej + 2 czubate łyżki do kruszonki
- 150 g mąki ziemniaczanej
- 100 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 200 g masła
- 1 jajko
- 4 łyżki lodowatej wody
- Skórka otarta z 1 limonki i 1/2 pomarańczy
Nadzienie:
- 500 g rabarbaru
- 1/2 szklanki cukru
- sok z 1 limonki i 1/2 pomarańczy
- 500 g truskawek
- 1 cukier waniliowy
Przygotowanie kruchego ciasta:
- Tortownicę (24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
- Wszystkie składniki kruchego ciasta umieścić w misie malaksera i krótko posiekać, tylko do połączenia się składników, wodę dodać pod koniec siekania. Otrzymamy dość mokre i lekko klejące ciasto.
- Ciasto podzielić na pół. Jedną połową wylepić formę, nakłuć widelcem, wstawić do zamrażalnika na min. 1h lub na całą noc. Pozostałe ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki (zrobimy z niego kruszonkę)
- Piekarnik nagrzać do 175 oC (z termoobiegiem).
- Ciasto wyjąć z zamrażalnika i wstawić do gorącego piekarnika.
- Piec ok. 20 min, do zrumienienia brzegów.
- Do ciasta dodajemy 2-3 łyżki mąki, rozcieramy w palcach, tak aby powstały grudki. Odstawiamy.
- Rabarbar dokładnie umyć, pokroić na kawałki. Włożyć do garnka, dodać sok z limonki, pomarańczy i cukier, gotować na małym ogniu ok. 20 min. Zdjąć i przestudzić.
- Truskawki umyć, pokroić na kawałki. Wsypać cukier waniliowy, wymieszać i odstawić na 10 min.
- Na podpieczone ciasto wyłożyć najpierw rabarbar, następnie truskawki a na wierzch wysypać kruszonkę. Ciasto wstawić gorącego piekarnika na ok. 35 min.
Wygląda mega soczyście i taka pełna truskawek... pycha;)
OdpowiedzUsuńpiękne, domowe, kolorowe!
OdpowiedzUsuńByła bardzo soczysta i absolutnie domowa:)))
OdpowiedzUsuńpyszności, idealny deser:)
OdpowiedzUsuńniesamowita, rustykalna.
OdpowiedzUsuńi taka obfita w cudowne truskawki.
Wygląda fenomenalnie! :)
OdpowiedzUsuń