Wczoraj, na krótki moment przestało padać i wyszło słońce, od razu nabrałam olbrzymiej ochoty na sałatkę caprese. Szczęśliwie moje awokado, przestało przypominać kamień a zrobiło się maślane i pyszne.
Polecam, może chociaż trochę przypomnimy sobie włoski klimat. U nich podobno jest 40 oC., szczęściarze:)))
Sałatka Caprese
Składniki dla jednej głodnej lub dwóch osób na przystawkę:
- 1 awokado
- 1 duży pomidor
- 1 kulka mozzarelli
- Kilka łyżek oliwy z oliwek
- Kilka łyżek octu balsamico
- Garść porwanych listów bazylii
- Sól morska
- Świeżo mielony pieprz (czarny)
- Awokado kroimy na pół (ze skórą), w pestkę wbijamy ostrze noża (nie czubek) , przekręcamy, aby wyjąć pestkę.
- Zdejmujemy skórę, jeśli awokado jest dojrzałe skórę zdejmiemy palcami, jeśli nie, przyda się obieraczka lub nóż.
- Awokado kroimy w średniej grubości plasterki.
- Pomidora myjemy i kroimy w plastry
- Mozzarellę wyjmujemy, wodę wylewamy i również kroimy w plastry.
- Bazylię wiemy na kawałki.
- Układamy na dużym talerzu: mozzarellę, pomidory, awokado, i porwane listki mięty. Przed samym podaniem polewamy oliwą i octem balsamico.
Smacznego!!!
zdrowo i jak pysznie
OdpowiedzUsuńPysznie, to prawda:)
UsuńDoroto! jak prosto i smakowicie ;]
OdpowiedzUsuńCudownie. Juz czuje ten zapach, i już widze siebie oczami wyobraźni, z nożem i widelcem, przed tym talerzem.
OdpowiedzUsuńDzięki za inspierację.
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Pozdrawiam:D
Usuń