10.6.12

Hamburgery


Spotkanie z przyjaciółmi to najmilszy sposób na spędzanie weekendów. Tym razem ja grillowałam a nasi przyjaciele robili zdjęcia:) 
Polecam:)

Zdjęcia Magda Hubka 

Hamburgery
Składniki:
  • 1 kg mielonego udźca wołowego
  • 1 duża czerwona cebula
  • 2 łyżeczki soli morskiej
  • 2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 2 łyżeczki musztardy Dione
Sposób przyrządzenia:
  1. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
  2. W dużym naczyniu łączymy wszystkie składniki: mięso, przyprawy, musztardę i cebulę, dokładnie mieszamy. 
  3. Rękami zamoczonymi w wodzie z mięsa formujemy niewielkie kotlety, w każdym robimy lekki wgniecenie po środku. 
  4. Hamburgery pieczemy na gorącym grillu ok. 5-6 min z każdej strony. 
  5. Bułki do hamburgerów kładziemy na kilka chwil na grill, aby lekko się przypiekły. 
Dodatki do hamburgerów:
  • Pomidory pokrojone w plastry
  • Czerwona cebula pokrojona w plastry
  • Ogórki kiszone
  • Sos majonezowo-koperkowy 
Sos majonezowo-koperkowy:
  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • 2 łyżki majonezu (u mnie Kielecki)
  • 2 łyżki drobno posiekanego koperku
  • 1/2 łyżeczki soli
  1. Wszystkie składniki łączymy, najlepiej w dużym słoiku. Słoik zakręcamy i energicznie potrząsamy tak, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły. 
  2. Sos możemy podać natychmiast lub przechować w lodówce do 3 dni.  
Znakomity do mięs z grilla i warzyw (pieczonych, gotowanych lub świeżych). 

Na podpieczonej bułce układamy hamburgera i ulubione dodatki.
Smacznego!





Zdjęcia Magda Hubka



Więcej świetnych przepisów na grill znajdziecie w tej książce,
do kupienia na GrillSklep.pl
























2 komentarze:

  1. Jeszcze nie robiłam, choć mielone z grilla jadłam nie raz i wiem, że są pyszne. Super!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...