Spotkanie z przyjaciółmi to najmilszy sposób na spędzanie weekendów. Tym razem ja grillowałam a nasi przyjaciele robili zdjęcia:)
Polecam:)
Zdjęcia Magda Hubka |
Składniki:
- 1 kg mielonego udźca wołowego
- 1 duża czerwona cebula
- 2 łyżeczki soli morskiej
- 2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- 2 łyżeczki musztardy Dione
- Cebulę kroimy w drobną kostkę.
- W dużym naczyniu łączymy wszystkie składniki: mięso, przyprawy, musztardę i cebulę, dokładnie mieszamy.
- Rękami zamoczonymi w wodzie z mięsa formujemy niewielkie kotlety, w każdym robimy lekki wgniecenie po środku.
- Hamburgery pieczemy na gorącym grillu ok. 5-6 min z każdej strony.
- Bułki do hamburgerów kładziemy na kilka chwil na grill, aby lekko się przypiekły.
- Pomidory pokrojone w plastry
- Czerwona cebula pokrojona w plastry
- Ogórki kiszone
- Sos majonezowo-koperkowy
- 1 szklanka jogurtu greckiego
- 2 łyżki majonezu (u mnie Kielecki)
- 2 łyżki drobno posiekanego koperku
- 1/2 łyżeczki soli
- Wszystkie składniki łączymy, najlepiej w dużym słoiku. Słoik zakręcamy i energicznie potrząsamy tak, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły.
- Sos możemy podać natychmiast lub przechować w lodówce do 3 dni.
Na podpieczonej bułce układamy hamburgera i ulubione dodatki.
Smacznego!
domowe najlepsze:)
OdpowiedzUsuńJeszcze nie robiłam, choć mielone z grilla jadłam nie raz i wiem, że są pyszne. Super!
OdpowiedzUsuń