30.6.12

Sernik na zimno z truskawkami

Koniec sezonu ,,truskawkowego" zbliża się wielkimi krokami. Nie mogę powiedzieć, że w tym roku najadłam się ich na zapas.
Aby godnie zakończyć sezon, zrobiłam ostatni w tym roku, truskawkowy, sernik na zimno. Polecam!






Truskawkowy sernik na zimno

Składniki:
  • 400 g homogenizowanego serka truskawkowego
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 2 szklanki wrzątku
  • 250 g świeżych truskawek
  • 2 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
  1. Każdą galaretkę wsypujemy do osobnego szklanego naczynia, zalewamy szklanką wrzątku, dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się proszku. Odstawiamy do wystygnięcia. 
  2. Szklaną formę, salaterkę lub tortownicę z rozpinanym brzegiem ( 20 cm.) cienko smarujemy masłem. 
  3. Serek homogenizowany, sok z cytryny i 1 porcję galaretki łączymy, dokładnie mieszamy, aby powstała jednolita, luźna masa. Przelewamy ją do formy dodajemy pokrojone truskawki, wstawiamy do lodówki. 
  4. Po 30 min, wyjmujemy i na stężały sernik delikatnie wylewamy 2 porcję tężejącej galaretkę truskawkowej. 
  5. Ponownie wstawiamy do lodówki na ok. 2-3 h (można zostawić na całą noc). 
  6. Ostrym nożem odcinamy sernik dookoła naczynia, przykrywamy talerzem i przekręcamy do góry dnem. Sernik powinien łatwo wysuną się z naczynia. 
  7. Odwracamy galaretką do góry. Podajemy. 
Smacznego !







4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...