4.6.12

Zupa gulaszowa - piekielna

Zupa jest pyszna, ale bardzo, bardzo, naprawdę, bardzo ostra:) Polecam na zimne wiosenne i letnie wieczory, będzie rewelacyjna, rozgrzeje każdego:) 
Polecam.  





Zupa gulaszowa 


Składniki:

  • 700 g szynki wieprzowej
  • 3 papryki zielone
  • 3 duże cebule czerwone 
  • 2 łyżki mielonej, ostrej papryki 
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • 1 suszona papryczka chili 
  • 1 puszka pomidorów w sosie (400 g)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka rosołu
  • Jogurt grecki
Sposób przygotowania:
  1. Mięso dokładnie oczyścić z tłuszczu i żyłek, umyć, pokroić w kostkę.
  2. W szklanym naczyniu umieścić oliwę, sól, pieprz i paprykę czerwoną. Wymieszać. Dodać mięso i ponownie dokładnie wymieszać, każdy kawałek mięsa powinien być pokryty marynatą. Przykryć folią spożywczą i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin, najlepiej na całą noc. 
  3. Cebulę pokroić w półplasterki (grubość nie jest istotna, bo cebula rozgotuje się w sosie).
  4. Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych. Każdą paprykę pokroić na cztery części a następnie w średniej grubości paski. 
  5. Rozgrzać duży płaski garnek, mięso obsmażyć ze wszystkich stron (nie dolewać tłuszczu, powinna wystarczyć oliwa z marynaty). Dodać pokrojoną cebulę, rozkruszoną papryczkę chili.  Garnek przykryć, zmniejszyć płomień i dusić przez 20 min. 
  6. Następnie wlać rosół, pomidory z sosem, zamieszać i dusić kolejne 10 min. 
  7. Potem dodać paprykę i dusić jeszcze 30 min, mieszając od czasu do czasu. Przed zdjęciem zupy z ognia, spróbować, ewentualnie doprawić solą i pieprzem. 
Podajemy z łyżką jogurtu greckiego i pieczywem. 

Smacznego!









Kapuśniak - zupa z kapusty kiszonej >>

Zupa pomidorowa >>

 Zupa pieczarkowa >>

Krupnik >>

Zupa fasolowa >>




10 komentarzy:

  1. WoW! pysznie wygląda! dawno nie robiłam! Uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też już dawno nie robiła, bo to takie trochę zimowe jedzenie. Pogoda nas nie rozpieszcza, więc zupa pasuje znakomicie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. dawno nie jadlam gulaszowej :) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapisuję do wypróbowania. Taka zupa to coś idealnego dla mojego połówka.

    OdpowiedzUsuń
  5. dziś jest dobry, zimny wieczór na taką zupę

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak piekielna to coś dla mnie. Ostre rzeczy mogę jeść w każdej ilości ( no bez przesady :D). Takiej zupy chętnie bym spróbowała;)

    OdpowiedzUsuń
  7. mniami, wszystko tak pysznie wygląda. Cieszę się bardzo ze znalazłam Pani blog.Będę próbowac przepis po przepisie.juz sie cieszę :) dyiekuję i pozdrawiam Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam i również bardzo się cieszę:) Miłego gotowania!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...