6.6.12

Kurczak miodowy, pieczony z młodymi warzywami






Kurczak miodowy z młodymi warzywami


Składniki:
  • 2 piersi kurczaka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 łyżki ostrej papryki w proszku
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki miodu
  • 1 młody kalafior
  • 2 pęczki młodej marchewki
  • 4 młode pory
  • Sok z 1/2 cytryny
Sposób przygotowania:
  1. Piersi dokładnie umyć, oczyścić i każdą pokroić na pięć ukośnych kawałków.
  2. Na patelni rozgrzać olej, wsypać paprykę, sól i pieprz, podgrzewać i mieszać do momentu kiedy zaczniemy czuć intensywny zapach papryki. Zdjąć patelnię z ognia i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, dokładnie wymieszać, odstawiać na chwilę aby olej i przyprawy delikatnie przestygły.
  3. W dużym naczyniu połączyć, podsmażone przyprawy, sok z cytryny, miód i mięso, dokładnie wymieszać. Naczynie przykryć folią spożywczą i dostawić w chłodne miejsce na 2-3 godz. lub na całą noc.
  4. Warzywa umyć, marchewkę obrać.
  5. Pory i marchewki pokroić na trzy kawałki, kalafiora podzielić na ,,różyczki".
  6. Piekarnik rozgrzać do 180 oC.
  7. W żaroodpornym naczyniu ułożyć warzywa, kawałkami kurczaka, całość polać pozostałą marynatą. 
  8. Wstawić do gorącego piekarnika i piec 60-70 min. Warzywa powinny być lekko twarde. 
Kurczaka podawać z pieczywem lub pieczonymi ziemniakami z rozmarynem. 

Smacznego!








2 komentarze:

  1. O, lubię takie rzeczy i to nawet bardzo :)
    Zapiszę sobie ten przepis i na pewno wykorzystam.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...