19.5.12

Ciasto z truskawkami najłatwiejsze

To chyba jedno z najpopularniejszych ciast i sezon truskawkowy nie może się bez niego odbyć. Jest jak wspomnienie dzieciństwa, Mama piekła je ze wszystkimi możliwymi owocami, jabłkami, rabarbarem, śliwkami, porzeczkami i oczywiście z truskawkami
Polecam, choć pewnie doskonale je znacie:) 



Najłatwiejsze ciasto z truskawkami 

Składniki:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • 170 g miękkiego masła 
  • 170 g drobnego cukru 
  • 4 jajka (L) 
  • 160 g mąki pszennej 
  • 100 g mąki ziemniaczanej 
  • Skórka otarta z jednej cytryny 
  • 1 łyżka octu jabłkowego 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 cukier waniliowy lub 1 łyżeczka esencji waniliowej 
  • 400 g truskawek 
Sposób przygotowania
  1. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, duże kroimy na pół. 
  2. Formę do ciasta (24 cm) smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką. 
  3. Piekarnik nagrzewamy do 180 oC. 
  4. W misie miksera umieszczamy masło i cukier, miksujemy, powinna powstać jasna, lekka masa. Następnie dodajemy skórkę z cytryny, miksujemy. 
  5. Cały czas miksując dodajemy po jednym jajku a następnie ocet. 
  6. Mąki łączymy z proszkiem do pieczenia. Przesiewamy. 
  7. Mąkę dodajemy do masy maślanej i mieszamy na najniższych obrotach miksera (lub ręcznie). 
  8. Ciasto przekładamy do formy, na wierzchu układamy truskawki
  9. Formę wstawiamy do piekarnika na 35 min., pieczemy do suchego patyczka. Jeśli foremka jest mniejsza czas pieczenia może być nieco dłuższy. 
  10. Wyjmujemy ciasto i studzimy w formie na kratce ok. 20 min, następnie wyjmujemy z formy. 
Ciasto można posypać cukrem pudrem lub polukrować.


Smacznego!










24 komentarze:

  1. Jak te ciasto pięknie wygląda. Szkoda, że u mnie nie ma jeszcze truskawek :(.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kupiłam dziś truskawki i rabarbar, tych pierwszych co prawda prawie już nie ma, ale z rabarbarem chyba wyczaruję coś podobnego, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takowe ciasta. Ale wciąż czekam na truskawki z mojego ogródka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Własnych truskawek bardzo zazdroszczę, nawet jeśli trzeba na nie chwilę dłużej poczekać to zawsze warto:)

      Usuń
  4. Dla mnie to obowiązkowe ciasto w sezonie - cudowna klasyka i prostota!
    Twoje wygląda wspaniale!
    I jak pysznie u Ciebie - pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciacho pycha, a foremka przeurocza :]

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda straszliwie apetycznie!
    Idę pobiegać, bo trzeba spalić to co się jutro zje :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Niby dobrze znane, a zachwyca zawsze tak samo :)

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam takie proste ciasta, świetnie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  9. jaki piekny ksztalt - noooo musi byc pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. pyszne....
    aż ślinka cieknie... :)

    OdpowiedzUsuń
  11. To jedno z moich ulubionych ciast, pięknie Ci wyszło, po prostu bajecznie!

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo dziękuję, ciasto rzeczywiście jest proste, ale smakuje wszystkim, szczególnie dzieciom, więc piekę jedno za drugim:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mam ten przepis tylko że z 6 jajek hymm ;)
    jest smaczne i mieciutkie,dzieci przepadają za nim :D

    OdpowiedzUsuń
  14. bardzo dziekuje za przepis ciasto wyszlo lepiej niz perfekcyjnie,takie mieciutkie i puszyste. TO JEDEN Z NAJLEPSZYCH PRZEPISOW JAKIE ZNALAZLAM!Dodam jeszcze ze dla urozmaicenia smaku oblalam cisto nutella i posypalam wiorkami kokosowymi- FANTAZJA!Pozdrawiam Kuchnie Doroty i wszystkich czytelnikow i naprawde polecam przepis...Jest Genialny :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. a cz ten ocet jabłkowy jest konieczny?można go zastąpić zwykłym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ocet jest konieczny, ale od biedy można zastąpić zwykłym :) Warto mieć ocet jabłkowy bo używa się go do wielu potraw. Mięso często pieczeni się z octem jabłkowym właśnie. To tak, żeby się troszkę pomondralować :)

      Usuń
  16. nie wiem czemu ale truskawki poszły mi na dno ciasta :( ????, ale w smaku rzeczywiście pyszne

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...