To chyba jedno z najpopularniejszych ciast i sezon truskawkowy nie może się bez niego odbyć. Jest jak wspomnienie dzieciństwa, Mama piekła je ze wszystkimi możliwymi owocami, jabłkami, rabarbarem, śliwkami, porzeczkami i oczywiście z truskawkami.
Polecam, choć pewnie doskonale je znacie:)
Polecam, choć pewnie doskonale je znacie:)
Najłatwiejsze ciasto z truskawkami
Składniki:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- 170 g miękkiego masła
- 170 g drobnego cukru
- 4 jajka (L)
- 160 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- Skórka otarta z jednej cytryny
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy lub 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 400 g truskawek
- Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, duże kroimy na pół.
- Formę do ciasta (24 cm) smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 oC.
- W misie miksera umieszczamy masło i cukier, miksujemy, powinna powstać jasna, lekka masa. Następnie dodajemy skórkę z cytryny, miksujemy.
- Cały czas miksując dodajemy po jednym jajku a następnie ocet.
- Mąki łączymy z proszkiem do pieczenia. Przesiewamy.
- Mąkę dodajemy do masy maślanej i mieszamy na najniższych obrotach miksera (lub ręcznie).
- Ciasto przekładamy do formy, na wierzchu układamy truskawki.
- Formę wstawiamy do piekarnika na 35 min., pieczemy do suchego patyczka. Jeśli foremka jest mniejsza czas pieczenia może być nieco dłuższy.
- Wyjmujemy ciasto i studzimy w formie na kratce ok. 20 min, następnie wyjmujemy z formy.
Smacznego!
Jak te ciasto pięknie wygląda. Szkoda, że u mnie nie ma jeszcze truskawek :(.
OdpowiedzUsuńOjoj zjadłabym, klasyka!
OdpowiedzUsuńMasz rację, absolutna klasyka:)
UsuńKupiłam dziś truskawki i rabarbar, tych pierwszych co prawda prawie już nie ma, ale z rabarbarem chyba wyczaruję coś podobnego, pycha :)
OdpowiedzUsuńMmmmm z rabarbarem będzie pysznie kwaskowe:)
UsuńUwielbiam takowe ciasta. Ale wciąż czekam na truskawki z mojego ogródka :)
OdpowiedzUsuńWłasnych truskawek bardzo zazdroszczę, nawet jeśli trzeba na nie chwilę dłużej poczekać to zawsze warto:)
Usuńjakie śliczne! Pyszne ciasto!
OdpowiedzUsuńDla mnie to obowiązkowe ciasto w sezonie - cudowna klasyka i prostota!
OdpowiedzUsuńTwoje wygląda wspaniale!
I jak pysznie u Ciebie - pozdrawiam:)
Ciacho pycha, a foremka przeurocza :]
OdpowiedzUsuńWygląda straszliwie apetycznie!
OdpowiedzUsuńIdę pobiegać, bo trzeba spalić to co się jutro zje :-)
Miłego bieganio-spalania:)
OdpowiedzUsuńNiby dobrze znane, a zachwyca zawsze tak samo :)
OdpowiedzUsuńcudne ciacho ;))
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie proste ciasta, świetnie wygląda
OdpowiedzUsuńjaki piekny ksztalt - noooo musi byc pyszne :)
OdpowiedzUsuńpyszne....
OdpowiedzUsuńaż ślinka cieknie... :)
To jedno z moich ulubionych ciast, pięknie Ci wyszło, po prostu bajecznie!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję, ciasto rzeczywiście jest proste, ale smakuje wszystkim, szczególnie dzieciom, więc piekę jedno za drugim:)
OdpowiedzUsuńMam ten przepis tylko że z 6 jajek hymm ;)
OdpowiedzUsuńjest smaczne i mieciutkie,dzieci przepadają za nim :D
bardzo dziekuje za przepis ciasto wyszlo lepiej niz perfekcyjnie,takie mieciutkie i puszyste. TO JEDEN Z NAJLEPSZYCH PRZEPISOW JAKIE ZNALAZLAM!Dodam jeszcze ze dla urozmaicenia smaku oblalam cisto nutella i posypalam wiorkami kokosowymi- FANTAZJA!Pozdrawiam Kuchnie Doroty i wszystkich czytelnikow i naprawde polecam przepis...Jest Genialny :-)
OdpowiedzUsuńa cz ten ocet jabłkowy jest konieczny?można go zastąpić zwykłym?
OdpowiedzUsuńOcet jest konieczny, ale od biedy można zastąpić zwykłym :) Warto mieć ocet jabłkowy bo używa się go do wielu potraw. Mięso często pieczeni się z octem jabłkowym właśnie. To tak, żeby się troszkę pomondralować :)
Usuńnie wiem czemu ale truskawki poszły mi na dno ciasta :( ????, ale w smaku rzeczywiście pyszne
OdpowiedzUsuń