Babka jogurtowa
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- ½ szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- 3 jajka (L)
- Skórka otarta z 2 średnich cytryn
- 1/2 szklanki oleju (rzepakowego)
- 1/3 szklanki soku z cytryny
- Cukier waniliowy
- Sok z 2 cytryn
- ok. 3/4 szklanki cukru
Sposób
przygotowania:
- Piekarnik nagrzać do 170 oC.
- Formę posmarować masłem i wysypać tartą bułką.
- Cytryny sparzyć i dokładnie wyszorować. Otrzeć skórkę i wycisnąć sok.
- Mąki i proszek do pieczenia połączyć, przesiać.
- W misie miksera umieścić jogurt, cukier, cukier waniliowy i skórkę z cytryny, zmiksować.
- Wsypać suche składniki i zmiksować na najwolniejszych obrotach tylko do połączenia składników.
- Dodać olej i ponownie zmiksować (wolne obroty).
- Przelać do przygotowanej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 45 min. do suchego patyczka.
- Upieczone ciasto studzić przez 20 min w formie, następnie wyjąć i studzić na kratce.
Syrop
cytrynowy:
- Sok i cukier umieszczamy w garnuszku i na średnim ogniu gotujemy tak długo, aż lekko zgęstnieje. Pamiętamy o mieszaniu.
- Przestudzonym syropem polewamy zimne ciasto.
Smacznego!
Wygląda pięknie! Lubię takie babki:)
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Jest też bardzo łatwa do zrobienia, więc same +++++:)
OdpowiedzUsuńlubię takie ładne babeczki:)
OdpowiedzUsuńTakie wilgotne babki lubie najbardziej :)
OdpowiedzUsuńMniam. Ogólnie babki to moja pięta Achillesa, ale się nie poddaję i próbuję nowych przepisów :) Ten wygląda, jakby bardzo chciałby być przez mnie wypróbowany ;)
OdpowiedzUsuńBardzo interesujący stosik w tle :)
To trzymam kciuki, kiedyś wreszcie musi się udać:)
OdpowiedzUsuńWygląda super, i ten sosik mmmmmmm... ;)
OdpowiedzUsuń