Cóż, szkoda, że Państwo nie mogą tego spróbować, bo smakuje naprawdę znakomicie.
Bardzo polecam, z truskawkami ułożonymi na wierzchu:)
Babka piaskowa z truskawkami
Składniki ciasta:
- 150 g masła bardzo miękkiego
- 200 g mąki ziemniaczanej
- 100 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 4 duże jajka (L) (białka i żółtka osobno)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- skórka otarta z jednej cytryny
- 400 g truskawek
- Piekarnik nagrzać do 170 oC (z termoobiegiem).
- Foremkę do pieczenia posmarować masłem i wysypać kaszą manną (karbowana-keksówka o dolnych wymiarach 12cm x 23cm).
- Truskawki umyć, pokroić na kawałki. Otrzeć skórkę z cytryny i wymieszać z truskawkami. Ostawić.
- Masło zmiksować na najwyższych obrotach na niemal białą, puszystą masę. Miksując stopniowo dodawać cukier.
- Następnie, cały czas miksując dodawać pojedynczo żółtka.
- Mąki połączyć z proszkiem do pieczenia, przesiać, dodać do masy, delikatnie wymieszać na najwolniejszych obrotach miksera lub ręcznie.
- Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z ciastem, delikatnie wymieszać.
- 1/2 ciasta przełożyć do foremki, wyłożyć truskawki i przykryć pozostałym ciastem. (Najlepiej starym i pewnym sposobem, całe ciasto wyłożyć a truskawki ułożyć na wierzchu).
- Wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 1 godz. (do suchego patyczka).
- Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i studzić na kratce.
Można polukrować lub oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Smacznego!
robiłam kiedyś taką babkę i była obłędna
OdpowiedzUsuńMoja też też jest pyszna, choć kapryśna:)
Usuń