28.5.12

Ciasto piaskowe z truskawkami

Ciasto piaskowe piekę od dawna, z truskawkami również, ale pierwszy raz spotkała mnie taka niespodzianka. Chciałam zrobić ciasto trochę inaczej, czyli zamiast kłaść truskawki na samej górze, przyłożyłam nimi ciasto w połowie. I tutaj tkwi mój błąd, wszystkie truskawki spłynęły na samo dno, przykleiły się do formy i po upieczeniu, ciasto za nić w świecie nie chciało z niej wyjść. Jest pyszne, puszyste i delikatne, z truskawkami smakuje świetnie, ale wygląda ...;( Trudno, więc było zrobić mu zdjęcie. 

Cóż, szkoda, że Państwo nie mogą tego spróbować, bo smakuje naprawdę znakomicie. 

Bardzo polecam, z truskawkami ułożonymi na wierzchu:) 


Babka piaskowa z truskawkami

Składniki ciasta:
  • 150 g masła bardzo miękkiego
  • 200 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g mąki pszennej 
  • 200 g cukru
  • 4 duże jajka (L) (białka i żółtka osobno) 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
  • skórka otarta z jednej cytryny 
  • 400 g truskawek 
Sposób wykonania:
  1. Piekarnik nagrzać do 170 oC (z termoobiegiem).
  2. Foremkę do pieczenia posmarować masłem i wysypać kaszą manną (karbowana-keksówka o dolnych wymiarach 12cm x 23cm).
  3. Truskawki umyć, pokroić na kawałki. Otrzeć skórkę z cytryny i wymieszać z truskawkami. Ostawić. 
  4. Masło zmiksować na najwyższych obrotach na niemal białą, puszystą masę. Miksując stopniowo dodawać cukier. 
  5. Następnie, cały czas miksując dodawać pojedynczo żółtka.
  6. Mąki połączyć z proszkiem do pieczenia, przesiać, dodać do masy, delikatnie wymieszać na najwolniejszych obrotach miksera lub ręcznie.
  7. Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z ciastem, delikatnie wymieszać.
  8. 1/2 ciasta przełożyć do foremki, wyłożyć truskawki i przykryć pozostałym ciastem. (Najlepiej starym i pewnym sposobem, całe ciasto wyłożyć a truskawki ułożyć na wierzchu). 
  9. Wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 1 godz. (do suchego patyczka).
  10. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i studzić na kratce. 
Można polukrować lub oprószyć cukrem pudrem. 
Smacznego!





Truskawki 2012






2 komentarze:

  1. robiłam kiedyś taką babkę i była obłędna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja też też jest pyszna, choć kapryśna:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...