25.5.12

Piegus z białek

Piegusa można upiec zawsze, kiedy nie wiemy co zrobić z białkami. U mnie, białka są pozostałością po strucli drożdżowej z truskawkami
Ciasto piecze się szybko a jeszcze szybciej zaczyna przypiekać, dlatego po ok. 15 min dobrze jest przykryć je folią aluminiową. 
Przepis znalazłam u Majany i lekko go zmodyfikowałam. 
Polecam.




Piegus na białkach

Składniki:
  • 3/4 szklanki białek (u mnie 5 szt - L)
  • 3/4 szklanki pszennej tortowej (w tym 2 łyżki mąki ziemniaczanej) 
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki maku (u mnie mielony)
  • 1/2 szklanki roztopionego i wystudzonego masła 
  • 1 cukier wanilinowy 
  • Skórka otarta z 1 cytryny
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • Szczypta soli 
Sposób przygotowania:
  1. Piekarnik nagrzać do 200 oC, formę posmarować masłem i wysypać tartą bułką (u mnie 20 cm. tortownica).
  2. Mąki i proszek do pieczenia wymieszać, przesiać. 
  3. Cytrynę wyszorować, sparzyć, otrzeć skórkę na średniej tarce.
  4. Z białek ubijać pianę, pod koniec ubijania partiami dodawać cukier i cukier wanilinowy.
  5. Do piany wsypać mąkę, mak, rodzynki, skórkę cytrynową i masło, wymieszać krótko ręcznie lub na najwolniejszych obrotach miksera, tylko do połączenia składników. 
  6. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 35-40 min do suchego patyczka.
  7. Po wyjęciu z piekarnika pierwsze 20 min studzić w formie, następnie wyjąć i studzić na kratce. 
Piegusa można polukrować lub oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!


5 komentarzy:

  1. Jaki piękny piegus! jak malowany!

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczny i niezwykle lekki. Pycha :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Najsmaczniejszy sposób na utylizację zalegających białek, zdecydowanie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo ładny blog, jasne, wyraźne zdjęcia, na pewno jeszcze tu wrócę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję i serdecznie zapraszam:)))

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...