Kruche ciasto z pomarańczowym dżemem, bakaliami i lukrem, to ulubione ciasto mojego męża. Ten mazurek wielkanocny zadowoli wszystkich miłośników bakalii.
Polecam gorąco!
Mazurek wielkanocny z bakaliami i lukrem
Ciasto kruche na mazurek wielkanocny:
- 150 g mąki pszennej tortowej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 100 g cukru
- 150 g masła
- 1 jajko
- 2 łyżki lodowatej wody
Nadzienie:
- 1 pomarańcza
- 1 cytryna
- 300g bakalii (rodzynki, suszona żurawina, suszone morele, itp.)
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka wrzątku
Sposób przygotowania mazurka:
- Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia (u mnie 30x20cm)
- Wszystkie składniki kruchego ciasta umieścić w misie malaksera i posiekać do połączenia się składników, wodę dodać pod koniec siekania. Otrzymamy dość mokre i lekko lepiące ciasto.
- Formę wylepiamy ciastem, spód nakłuwamy widelcem, wstawiamy do zamrażalnika na 2h lub całą noc.
- Piekarnik nagrzewamy do 170 oC.
- Ciasto wyjmujemy i wstawiamy do gorącego piekarnika na ok. 25 min. pieczemy do momentu, kiedy całe ciasto będzie rumiane. Odstawiamy na kratę do ostygnięcia.
Dżem pomarańczowo-cytrynowy:
- Pomarańczę i cytrynę dokładnie myjemy, ścieramy skórkę, białą cześć zdejmujemy i wyrzucamy. Pomarańczę i 1/2 cytryny drobno siekamy, wkładamy do garnka, wsypujemy ok. 1/2 szklanki cukru i gotujemy na małym ogniu bez przykrycia (od czasu do czasu mieszając) prze 30 min. Z owoców powinniśmy otrzymać gęstawy dżem. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do wystygnięcia.
Lukier:
- Cukier puder wsypujemy do szklanego naczynia. Na początek wlewamy 1 łyżkę wrzątku i 1łyżkę soku z cytryny, mieszamy dokładnie, aby wszystkie składniki się połączyły, jeśli otrzymany lukier jest wystarczająco gęsty polewamy nim ciasto, jeśli jest zbyt gęsty dodajemy kolejną łyżkę soku z cytryny. Powinniśmy otrzymać gęsta masę, która wolno będzie wypływać z naczynia. Taki lukier szybciej zastygnie na cieście.
Przygotowanie mazurka:
- Na zimne ciasto wykładamy dżem cytrusowy, rozsmarowujemy dokładnie, wierzch posypujemy bakaliami i polewamy lukrem.
- Odstawiamy do stężenia na 20 min.
Smacznego!
mazurki z dużą ilością pyszności na wierzchu są super.
OdpowiedzUsuńale pyszniaste:) porywam kawaleczek do herbatki, a moze nawet i dwa:)
OdpowiedzUsuńprzepięknie wygląda
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję i zapraszam na kawałek:)
OdpowiedzUsuń