12.4.12

Schab pieczony ze śliwką

Ostatni już przepis z wielkanocnego stołu. Nasz ulubiony schab ze śliwką. Z pewnością, wszyscy znacie świetnie to danie. Oto moja wersja tego schabu
Polecam!



Schab pieczony ze śliwką

Składniki:
  • 1 kg schabu środkowego 
  • 100 g śliwek wędzonych 
  • 2 łyżki majeranku (otartego) 
  • 1 łyżka papryki ostrej 
  • 3 średnie ząbki czosnku 
  • 2 łyżki masła 
  • Sól 
  • Pieprz
Sposób przygotowania:
  1. Schab myjemy. Ostrym, długim nożem wycinamy w mięsie poziomą ,,kieszeń'' o szerokości ok. 2,5 cm, uważamy aby nie przeciąć mięsa na całej długości. Do rozcięcia wsypujemy 2 łyżeczki soli. Następnie przy pomocy trzonka od drewnianej łyżki umieszczamy śliwki w rozcięciu. 
  2. Z zewnątrz mięso nacieramy rozgniecionym czosnkiem, następnie posypujemy solą, pieprzem, papryk a na koniec majerankiem
  3. Tak przygotowany schab odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin, najlepiej na całą noc. 
  4. Piekarnik nagrzewamy do 180 oC. Mięso umieszczamy w rękawie do pieczenia, kładziemy na nim 2 łyżki masła. Rękaw zawiązujemy z obydwu stron, układamy na blasze do pieczenia. Wstawiamy do gorącego piekarnika na 1 godz. Po upieczeniu, wyłączamy piekarnik i w zamkniętym, zostawiamy mięso (cały czas w rękawie) na kolejne 30 min. 
  5. Wyjmujemy, otwieramy rękaw, odlewamy do szklanego naczynia powstały w czasie pieczenia sos. Mięso kroimy w plastry. 
Podajemy z pieczonymi ziemniakami, kopytkami

Schab jest równie pyszny na zimno, jako domowa wędlina.

Smacznego!







10 komentarzy:

  1. luuuubię!
    jeszcze do tego sos śliwkowy..na bazie czerwonego wina.

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny, widać, że jest soczysty :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ładnie wygląda i gratulacje za wybór "materiału" delikatne przerosty ja robię bardzo podobnie ale nie używam rękawa
    pozdr

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłem schab wg tego przepisu, wyszedł bardzo soczysty i kruchy ale za słony. Wsypałem tylko jedną łyżeczkę w rozcięcie a i tak był za słony. 2 łyżeczki to stanowcza przesada.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ilość przypraw zdecydowanie trzeba dopasować do swoich upodobań, my lubimy słone potrawy, więc można zmniejszyć jej ilość :)

      Usuń
  5. Chciałem tylko podkreślic, że bardzo ładnie wygląda. Zastanawia mnie kolor skórki bo pieczony w folii a tak ładnie wygląda. Ale pewnie to te przyprawy mają wpływ na taki jego wygląd

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, to prawda że na schabie tworzy się coś w rodzaju warstwy przypraw. Daję dużo majeranku i papryki, które w trakcie upieczenia ciemnieją i stąd taka ,,skórka" która jest jednak miękka a nie spieczona.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...