Jest z tym sporo pracy i nie zawsze obywa się bez strat w skorupkach, ale takie jajka robimy tylko na wielkanocne śniadanie, są pyszne, więc watro.
Polecam.
JAJKA FASZEROWANE
Składniki:
- 4 jajka (duże, ekologiczne)
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 łyżka majonezu (Kielecki)
- 1/2 pęczka koperku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 2 cebulki dymki, tylko zielona część
- Sól
- Pieprz
- Masło do smażenia
- Tarta bułka
- Jajka gotujemy na twardo. Studzimy w skorupkach.
- Bardzo ostrym nożem przecinamy jajka razem ze skorupką na pół.
- Łyżeczką, delikatnie wyjmujemy jajko ze skorupek, uważamy żeby nie zniszczyć skorupki.
- W szklanym naczyniu umieszczamy ugotowane jajka i widelcem, dokładnie rozgniatamy. Dodajemy drobno posiekane: koperek, natkę pietruszki, szczypiorek, śmietanę i majonez, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Powinna powstać gęsta masa, którą napełniamy skorupki jajek.
- Na płaski talerz wysypujemy bułkę tarta i każde połówkę (przekrojoną częścią) dotykamy do bułki.
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, układamy jajka, skorupką do góry. Smażymy do zrumienienia, ok 5 min. Podajemy od razu
Smacznego!
Piękne i prześlicznie podane
OdpowiedzUsuńCudowne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńA bratki własne czy sklepowe?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:) Wesołych Świąt!
Bratki kupione:) bo w moim ogrodzie króluje trawa i krzewy, ale w przyszłym roku będą własne fiołki, podebrane z ogrodu mojej Mamy:))) Pozdrawiam i również Wesołych i Rodzinnych Świąt. D
Usuńklasyczne faszerowane zawsze pycha:)
OdpowiedzUsuńps.warto zrezygnować z weryfikacji słownej, bo wnerwia.
Przepiekne zdjecia.Jajeczka moze zrobie na swieta,jesli znajde troche wiecej czasu,bo wygladaja bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńP.S.Wpadlam na twoj blog przypadkowo- jest bardzo ciekawy,bede na pewno zagladac tu czesciej,pozdrawiam swiatecznie-Viola
Witam Violu, bardzo serdecznie zapraszam jak najczęściej:) Wspaniałych Świąt!!!
Usuńpyszności!
OdpowiedzUsuńaj, aj.. jedno jajko daj! xd
Moja Droga, dla Ciebie choćby i wszystkie:)))
Usuń