Znakomity kurczak w ostrej marynacie. Wyszedł soczysty z chrupiącą skórką. Do przygotowania takiego kurczaka grill musi być wyposażony w przykrywę, bardzo pomocny jest również wbudowany termometr (odpowiednia temperatura grillowania jest bardzo ważna). Jeśli macie wybór użyjcie brykietów, dłużej trzymają wysoką temperaturę. Drewienka do wędzenia sprawiają, że zapach, jaki rozchodzi się w czasie grillowania i smak mięsa, są fantastyczne.
Gorąco polecam!
Kurczak JERK
Składniki:
- 4 - 6 udek z kurczaka
Marynata:
Przygotowanie grilla:
Przepis pochodzi z książki
- 125 ml. świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 100 ml. świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 1 pęczek dymki
- 3 małe papryczki chili (bez ogonków i pestek)
- 4 duże ząbki czosnku
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1 łyżka grubej soli morskiej
- 2 łyżeczki pieprzu czarnego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka sproszkowanej białej gorczycy
- 1 łyżka mielonego ziela angielskiego
- 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- Wszystkie składniki marynaty umieścić w misie malaksera i dokładnie zmiksować (ok. 1,5 min)
- Kurczaka dokładnie umyć i osuszyć, oczyścić z nadmiaru tłuszczu i skóry. Ostrym nożem ponacinać wierzch (w kratkę).
- Mięso umieścić w głębokim szklanym naczyniu. Polać marynatą. Przykryć naczynie i wstawiać do lodówki na 12-15 h.
- Po tym czasie wyjąć mięso z marynaty i odłożyć na ok. 30 min.
- Marynatę przelać do garnka, zagotować i gotować jeszcze chwilę (ok. 30 sek). Przelać do naczynia, będziemy nią smarować mięso w czasie grillowania.
Kurczak w marynacie |
- Drewienka do wędzenia włożyć do miski z wodą na min. 30 min przed grillowaniem.
- Brykiety ułożyć na jednej połowie paleniska, podpalić. Kiedy będą pokryte szarym pyłem i żarem a nie będą się paliły, wkładamy kratkę do grillowania i na połowie, pod którą nie ma brykietów, kładziemy kawałki kurczaka skórą do góry, smarujemy marynatą. Zamykamy pokrywę grilla (odpowiednia temperatura to ok. 200 oC).
- Kurczaka grillujemy 40 min. (staramy się nie unosić pokrywy zbyt często, obniża to temperaturę)
- 20 min przed końcem grillowania, przekładamy kurczaka skórą do dołu. Jeśli uznamy, że czas pieczenia był za krótki i mięso jest zbyt różowe, pozostawiamy kurczaka jeszcze na kolejne 10 min pod przykryciem.
Gotowe mięso jest upieczone i soczyste, skórka zrumieniona, ale niespalona.
Smacznego!
Przepis pochodzi z książki
Wygląda wspaniale! Ale mam teraz ochotę na grilla...
OdpowiedzUsuńjuż grillujesz? no tak, pogoda nawet się trafiła.
OdpowiedzUsuńkurczak pyszny. wyrazisty, ostry smak. i z grilla. a ja lubię grillowane ;]